Savaşta Kadın Olmak

Esenler Belediyesi savaş mağduru kadınların savaşta yaşadıkları travmalara dikkat çekmek amacıyla “Savaşta Kadın Olmak” isimli bir panel düzenledi. Panele Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gazeteci Yazar Demet Tezcan, Suriyeli Aktivist İman Bedir, Mısır El Ezher Ünüversitesi Doç. Dr. Menar Ebul Hasan, Eğitimci Yazar Müzeyyen Taşçı ve Gazeteci Tülay Gökçimen katıldı.
İç Savaş Esenler Belediyesi Suriye 


“AİLEM 12 YIL ESİR KALDI”

Gazeteci Yazar Demet Tezcan moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde savaşın izlerini derinden yaşayan kadınlar yaşadıkları travmayı anlattı.

Panel sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Suriyeli Aktivist İman Bedir, yıllardır Suriye'de yaşanan savaşın görünmeyen yüzünü yorumladı. Savaşta kadın olmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Aktivist Bedir, küçük yaşlarda iç savaş zamanında aile bireylerinin esir alındığını ve şehit edilenlerin olduğunu söyledi. Esir alınan ağabeylerinin 12 yıl boyunca her türlü işkenceye maruz kaldığını ifade eden Bedir konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:

“En kötüsü, en zoru bayanlara yapılan işkence sesleri. Ağabeyim o sesi duyduğu zaman şehit düşmek istediğini söyledi. Savaşta kadın olmak, kadın için en zor olan şey. Babasını, abisini, ablasını, çocuğunu, her şeyini kaybeder.'Şehit olsam mutlu olurum' diyenler var çünkü kadın için en zor olan tecavüz.”

“40 YILLIK SESSİZLİĞİMİZİN BEDELİNİ ÖDÜYORUZ”
Aktivist İman Bedir, Suriye'de yaşayan kadınların kadın haklarını da değerlendirdi. Kadın hakkından önce Suriye'de insan hakkının olmadığının altını çizen Bedir, “Açlık, zorluk. Hiçbir hakkı yok insanın. Çocuklar her gece annesine veda ediyor çünkü sabaha ne olacağı belli olmuyor. Kardeşimi 2 ay önce kaybettik. Babam telefonda beni teselli etti, şehit babası olduğu için gurur duyduğunu ve benim de gurur duymam gerektiğini söyledi. Suriye'de 3-4 senedir değil, 30-40 senedir zulüm var. Biz 30 sene sessiz kaldık. Sessizliğin bedelini şimdi ödüyoruz” dedi.

Panele katılan Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu da İslam coğrafyasında yaşanan dramlardan en çok etkilenen kadınların konu edildiği panelin amacının Esenler'de yaşayan insanları bilinçlendirmek olduğunu söyledi.
27 Kasım 2014 Perşembe günü yayınlandı