Onur Akın, Neşet Ertaş'ı Anlatıyor (Neşet Ertaş Öldü)

İzmir'de önceki hafta hastaneye kaldırılan Türk Halk Müziği bestecisi, söz yazarı ve yorumcusu Neşet Ertaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.
Neşet Ertaş 


Önceki hafta rahatsızlanarak yakınları tarafından Medical Park İzmir Hastanesi'ne kaldırılan ve onkoloji servisinde tedavi altına alınan, dün ise ''primer hastalığı'' yoğun bakım servisine kaldırılan Ertaş, bugün hayatını kaybetti.

Abdal müzik geleneğinin en önemli temsilcilerindendi

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği Sanatçısı ve Söz Yazarı Neşet Ertaş, TBMM'nin ''Üstün Hizmet Ödülü'' verdiği Abdal müzik geleneğinin en büyük temsilcilerindendi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Kırşehir'in Çiçekdağ ilçesinde doğan ve Kırşehir'in Abdalları'ndan olan Ertaş, keman ve bağlama çalmayı 5-6 yaşlarında öğrendi.

Annesinin vefatından sonra Orta Anadolu Türkmen/Abdal Müziği geleneğinin bilinen en güçlü temsilcilerinden biri ve en büyük bozlak ustası babası Muharrem Ertaş ile yöredeki düğünlerde saz çalıp, türkü söylemeye başlayan Ertaş'ın etkilendiği tek kişi babası Muharrem Ertaş oldu.

Ertaş, 14 yaşında İstanbul'a giderek babasına ait ''Neden Garip Garip Ötersin Bülbül'' türküsünün adını verdiği ilk plağını çıkardı. Çok beğenilen bu plağı, diğer plak, kaset ve konserler takip etti.

'Hepimiz bu devletin sanatçısıyız'

İstanbul'da 2 yıl yaşayan Ertaş, daha sonra Ankara'ya yerleşti. Gazinolarda çalışan ozan, sağlık sorunları nedeniyle 1979'da Almanya'ya gitmek zorunda kaldı.

Çocuklarının eğitimi ve sanatsal çalışmalarından dolayı 23 yıl Almanya'da kalan büyük ozan, 2000 yılında İstanbul'da verdiği konserle Türkiye'deki sahne hayatına geri döndü.

İzmir'e yerleşen ''Bozkırın tezenesi'', Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine sunulan ''Devlet Sanatçısı'' unvanını, ''Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor'' diyerek kabul etmedi.

Ozana, 2006 yılında TBMM tarafından Üstün Hizmet Ödülü verildi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO da 2010 yılında Ertaş'ı ''Yaşayan İnsan Hazinesi'' olarak ilan etti.

Çok sayıda ünlü onun türkülerini seslendirdi

Yıllar önce ''Kırşehirli Mahalli Sanatçı'' olarak bilinen Neşet Ertaş, türküleri, saz çalışı, sazının göğsünü adeta darbuka gibi kullanışı ile büyük beğeni topladı. Her yaştan dinleyene ulaşan Ertaş, samimi haliyle de gönüllerde taht kurdu.

Ertaş'ın çok sayıdaki türküsü Barış Manço, Cem Karaca, Selda Bağcan, Zeki Müren başta olmak üzere pek çok ünlü isim tarafından da seslendirildi. Son yıllarda sağlık sorunları nedeniyle İzmir ve İstanbul'da tedavi gören, çeşitli operasyonlar geçiren Ertaş, bir süre önce Medical Park İzmir Hastanesi'ne kaldırılmıştı.

74 yaşındaki Ertaş'ı tedavisi süresince eşi Seyhan, çocukları Döne, Canan ve Hüseyin Ertaş yalnız bırakmadı.

'Cenaze Kırşehir'de toprağa verilecek'

İzmir'de tedavi gördüğü hastanede vefat eden Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın, memleketi Kırşehir'de toprağa verileceği bildirildi.

Ertaş'ın menajeri Gülsüm Sarıkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ertaş'ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

Sarıkaya, Neşet Ertaş'ın halk ozanı olan babası Muharrem Ertaş'ın Kırşehir'deki mezarının yanına defnedilmek istediğini dile getirerek, ''Ertaş, babasının yanına defnedilmek istediğini söylemişti. Cenaze Kırşehir'de toprağa verilecek'' dedi.

Bu arada, Ertaş'ın hayatını kaybettiğini öğrenen sevenleri ve hemşehrileri Medical Park İzmir Hastanesi önünde toplanmaya başladı. Vatandaşların oldukça üzgün oldukları gözlendi.

TBMM Başkanı Çiçek mesaj yayımladı

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Neşet Ertaş'ın ölümüyle bozkırın sesinin kısıldığını ve Türk Halk Müziği'nde bir dönemin kapandığını ifade ederek, ''Bozkırın tezenesinin Türk kültürüne verdiği hizmet hiçbir zaman unutulmayacak'' dedi.

Ertaş'ın vefatı dolayısıyla mesaj yayımlayan Çiçek, Türk Halk Müziği'nin değerli sesi Neşet Ertaş'ın, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumduğunu öğrenmekten büyük üzüntü duyduğunu ifade etti.

Türkiye'de bir neslin Ertaş'ın türküleriyle büyüdüğüne işaret eden Çiçek, şunları kaydetti:

''Onun vefatıyla birlikte bozkırın sesi kısılmış ve Türk Halk Müziği'nde bir dönem kapanmıştır. O, Türk Halk Müziği'ni geniş kitlelere sevdiren, bozlak tarzı türküleriyle gönüllerde taht kuran büyük bir sanatçıydı. Sevgiyi, aşkı, hasreti, gurbeti türkülerinde nakış nakış işleyen bir gönül adamıydı. Pek çok sanatçının yetişmesine öncülük etmenin yanında, derlemeleri ve besteleriyle halk müziği repertuvarına yüzlerce eser kazandıran büyük sanatçımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına ve sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Bozkırın tezenesinin Türk kültürüne verdiği hizmet hiçbir zaman unutulmayacaktır. Mekanı Cennet olsun.''
Neşet Ertaş Hakkında
Neredeyse yarım asra varan bir süreden beri gerçek anlamda gönül telimizi titreten, ruhumuzu ürperten bu esrarlı sesin, sazın ve yorumun arka planında neler ve kimler vardır? Sazı gümbür gümbür ses veren, adeta davula eslik edercesine sazının göğsünde pençesiyle sesler çıkaran, hep samimi ve kendi halinde yüreğinin acılarını ve kendi iç gurbetlerini seslendiren; hiç bir medyatik tutumu olmayan, kalabalıklardan ve şöhretten adeta köşe bucak kaçara...
devamı
25 Eylül 2012 Salı günü yayınlandı