Odunpazarı'nın tarihi çeşmelerinde renkli görüntüler

Usta Ayvaz Çeşmesi, Maşallah Çeşmesi ve diğer çeşmelerden detaylar
Hatıra Fotoğrafı Ziyaretçiler İçme Suyu Allah Irak 

-Vatandaşların ve çocukların çeşmelerden su içmelerinden detaylar
-Mehmet Ali Baysak ile röp.
-Genel detaylar

( ESKİŞEHİR )- İsimleri sokaklara verilen, o bölgenin ismi ile anılan çeşmelerin bazıları 100 yılı aşkındır hala kullanılıyor ESKİŞEHİR

- Eskişehir'in tarihi Odunpazarı ilçesinde bulunan ve bazıları 100 yılı aşkındır hala kullanılan tarihi çeşmeler görenleri kendilerine hayran bırakıyor. Odunpazarı ilçesinde bulunan 34'den fazla tarihi çeşme ayakta kalabilmenin mücadelesini veriyor. Birçoğunun artık yerinde bile olmadığı çeşmeler içinde hala gürül gürül suları akan çeşmeler, ilçeyi ziyaret edenlerin büyük beğenisini kazanıyor. Odunpazarı halkı, her birinin ayrı hikayesi olduğu bu çeşmelerin bazılarında zamanında sabahları sıcak su, öğlenleri soğuksu ve akşamları ise tekrardan sıcak su geldiğini söylüyor. Zaman zaman onarımların yapıldığı çeşmeler, hala yaz aylarında insanları serinletiyor. Çevre yaşayanların içme suyu ihtiyaçlarını karşılıyor. Kent dışından gelen ziyaretçiler bazıları da, isimleri sokaklara verilen, o bölgenin ismi ile anılan çeşmelerin önünde hatıra fotoğrafı çektiriyor. Çocukluğu bu çeşmelerin başında geçen Mehmet Ali Baysak isimli mahalle sakini, geçmişte çeşmelerden sabahları sıcak su, öğlenleri soğuk su, akşamları da tekrardan sıcak su aktığını söyledi.

Baysak, “Odunpazarı’nda sokak çeşmeleri ve büyük çeşmelerle birlikte 38 çeşme olduğu söyleniyor. Bunlardan 14 tanesi hizmet veriyor. Çocukluğumda büyüklerimden duyduğuma göre Usta Ayvaz Çeşmesi 1790 yılında hizmete açılmış bir çeşme. Buralara zamanında öyle bir tesisat kurulmuş ki; belirli saatlerde sıcak su, belirli saatlerde içme suyu, belirli saatlerde de normal soğuk su akma sistemi yerleştirildiği büyüklerimiz tarafından söylenirdi. Usta Ayvaz Çeşmesi’ni tarihsel olarak hesaplarsak aşağı yukarı 200 küsür senedir yani 227 senedir buradan su aktığına göre tahmini 200-300 yıllık insanların ihtiyaçlarını karşılayacak suyun burada mevcut olduğunu göstermektedir. Maşallah Çeşmesi’nin özelliği de akşama kadar normal su akıp, akşam 6’dan sonra sıcak su akması. Çocukların bezlerinin burada yıkandığı, vatandaşların çamaşırlarını burada yıkadıkları anlatılmaktaydı. Aşağı yukarı bu çeşmenin tarihi de 120 yıl civarında” dedi.
(ABH-Y)
22 Aralık 2017 Cuma günü yayınlandı