Mudanya’da İmam Ezanı Erken Okudu

Bursa'nın Mudanya ilçesinde dün akşam ezanı 5 dakika erken okuyan din görevlisi Nurettin Tül, İHA ' ya konuştu. Tül, saatini 5 dakika ileride unuttuğunu ifade ederek, “Bu yüzden ezanı 5 dakika erken okudum. Mudanyalı kardeşlerimden özür diliyorum. Elimde olmayan nedenlerden dolayı böyle bir şey oldu. Haklarını helal etsinler” dedi. Mudanya Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu da, Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen fetvaya göre, Mudanyalıların kaza orucu tutmalarına gerek olmadığını bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanlığı 


Türkiye ' de ilk oruç kazası Bursa ' nın Mudanya ilçesinde meydana geldi. Emekli din görevlisi ve saatçilik yapan Nurettin Tül, Tekke-i Cedit Camii ' nde akşam ezanını 20.47 ' de okuması gerekirken 20.42 ' de okudu. Ezanın okuması ve topun patlamasının ardından orucunu açan ilçe sakinleri 5 dakika sonra yeniden ezan okununca şok oldu. Telefonla birbirlerini arayan vatandaşlar, ezanın erken okunduğu anladı. Müezzinin camide olmaması sebebiyle ezanı okuyan kişinin saatinin ileride olduğu ortaya çıktı. Ardından Tül, iftar saatinin girmesini bekleyerek, ikinci bir ezan daha okudu. Ezan merkezi sistemle bu camiden okunduğu için bütün ilçe orucunu erken açmış oldu.

“KAZA ORUCU TUTMAYA GEREK YOK”

Mudanya İlçe Müftüsü Ömer Faruk Kesimoğlu ise, “Mudanya ' da akşam ezanı bir kaç dakika erken okundu. Konuyla ilgili Diyanet İşleri Başkanlığı, Din İşleri Yüksek Kurulu ' na müracaatta bulundu. Dini açıdan fetva istendi. Verilen fetvada bir şehrin doğusu ise batısı arasında 7 dakikalık bir fark olduğu için 7 dakikanın altında sehven ezan okunur ve oruç açılırsa oruca bir zarar gelmeyeceği belirtildi. Orucun bozulmayacağı ve yerine kaza yapılmayacağı belirtilmiştir. Vatandaşlarımız müsterih olsunlar, oruçların bozulmadığını bilmeleri gerekiyor” dedi. Cuma günü vaazda vatandaşlara gerekli bilgileri vereceklerini vurgulayan Kesimoğlu, görevliler hakkında gerekli soruşturmanın başlatılacağını sözlerine ekledi

O İMAM KONUŞTU

Ezanı erken okuyan emekli din görevlisi Nurettin Tül, yaptığı açıklamada, “Müezzin arkadaşımız imtihana gittiği için akşam namazına yetişemedi ve ' hocam ezan okurmusun ' diye bana söyledi. Bizde fahri olarak ve halkımızın isteğiyle ezan okuyoruz. ' Okuruz ' dedik ve benim saat arızalanmış. O an 5 dakika ileriye gitmiş. Bu yüzden 5 dakika önce ezanı okuduk. Ezan okunduktan sonra namaz kılmak da gerekiyor. Onun ardından zamanı gelince ikinci bir ezan okuduk. Ben Mudanyalı kardeşlerimden özür diliyorum. Elimizden olmayan nedenlerden dolayı böyle bir şey oldu. Haklarını helal etsinler. Bu bir kaza oldu” dedi.

“EZANI BİTİRDİKTEN SONRA TELEFON GELİNCE YANLIŞ ZAMANDA OKUĞUMU ANLADIM”

Ezanı bitirmesinin ardından kendisine telefon geldiğini aktaran Tül, “Bana ezanı erken okudun ' dediler. ' Ben de saatime bakarak bir yanlışlık yok ' dedim. Sonra başka arkadaşımızın saatine baktığımız zaman 5 dakika erken okuduğumu anladım. ' İkinci ezanı namazları tehlikeye girmesin ' diye okuduk. Edindiğim bilgilere göre saate bakanlar da var. Bizim bu taraflarda aslında ilk top atılır. Top atan kişiler ilk burada ezana odaklanmışlar. Mudanya ' da iyi sesi olanlar ezan okuyor. Kaymakam yoluyla bir belge hazırlandı. Merkezi sistem olduğu için halk ve müftülük Çarşamba günü ezan okumamı istedi” diye konuştu..

3 Temmuz 2014 Perşembe günü yayınlandı