KKTC'de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlandı

Türkiye Cumhuriyeti ' nin kuruluşunun 89 ' uncu yıldönümü, Türkiye ile birlikte KKTC ' de de törenlerle kutlanıyor.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ' nın 28 Ekim Pazar saat 13.00 ' te Bayrak Radyo ve Televizyonu ' ndan yaptığı konuşmayla başladı. Aynı anda, 21 pare top atışı yapıldı.
Cumhuriyet Girne Atatürk Lefkoşa Cumhuriyet Bayramı 


Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde bu sabah saat 09.00 ' da, Büyükelçilik İkametgahı ' nda tebrik kabul etti.Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde Başkent Lefkoşa yanında diğer tüm ilçelerde de törenler düzenleniyor.Başkent Lefkoşa ' daki ilk tören saat 09.30 ' da Lefkoşa Atatürk Anıtı ' nda düzenlendi. Törende protokol sırasına göre çelenkler konuldu ve saygı duruşu ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, anıt özel defterinin imzalanmasıyla tamamlandı.
Lefkoşa ' da Dr. Fazıl Küçük Bulvarı ' ndaki tören ise, saat 10.00 ' da İstiklal Marşı ' nın okunmasıyla başladı.

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Serdar Savaş'ın tören birliklerini denetlemesi ve halkın bayramının kutlanmasının ardından, KTBK Komutanlığı adına Piyade Kurmay Binbaşı Kemla Akyer günün anlamı ile ilgili bir konuşma yaptı.Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise konuşmasında Cumhuriyet olgusunun önemine, Kıbrıs Türkleri'nin Türkiye'de kurulan cumhuriyete sahip çıkmasına değindi. Eroğlu konuşmasında Kıbrıs müzakerelerinde, adil olunması halinde anlaşmaya hazır olduklarını da dile getirdi.

Tören, Cumhutbaşkanı Eroğlu, Büyükelçi Akça ve Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Korgeneral Savaş ' ın kabul ettiği resmi geçitle sona erdiTöreni protokolün yanısıra çok sayıda vatandaş da ellerindeki bayrak, pankart ve Atatürk posterleri, ay yıldızlı kırmızı balonlarla izledi.Bu arada KKTC'nin büyük yerleşim yerleri olan Gazimagosa, Girne, Güzelyurt, İskele, Lefke ve Akdoğan ilçelerinde de törenler düzenleniyor.
29 Ekim 2012 Pazartesi günü yayınlandı