İşte Yıldırım Böyle Düştü

Bursa'da pikniğe gittikleri parkta üzerine yıldırım düşen 5'i çocuk 7 kişilik aile fertlerini, ağacın yanındaki elektrik direğinin paratoner vazifesi yapması mutlak ölümden kurtardı. Akraba olan iki aileden 7 kişi, bugün hastaneden taburcu olurken, dehşet anlarını İHA'ya anlattılar. Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, elektrik direğinin paratoner yapmasının akımı çektiğini söylerken, yağmurda ağaç altına saklanılmaması konusunda vatandaşları uyardı. Olayın sıcaklığı ise yakındaki bir işyerinin güvenlik kamerasına an be an yansımıştı.
Aleyna Belden Tıp Fakültesi Uludağ Üniversitesi 


Bağlarbaşı Mahallesi'nde bulunan Ziraat Parkı'na piknik yapmak için giden Turan ve Nuray Pirdal çifti ile çocukları Eray Pirdal, akrabaları Esma Koca ve çocukları İlayda ile Aleyna Koca, yağmurda ıslanmamak için bir ağacın altına sığındı. Bu sırada ağaca yıldırım isabet etti. Olayda yaralanan Nuray ve Eray Pirdal ile Esma, İlayda ve Aleyna Koca Çekirge Devlet ve Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'ne kaldırıldı. Hastanede tedavileri yapılan aile daha sonra taburcu edildi.

DEHŞETİ ANLATTILAR

Yıldırım çarpması sonucu yaralanan Nuray Pirdal, dehşet anlarını anlattı. Yıldırım çarptıktan sonra belden aşağısının tutmadığını söyleyen Pirdal, ' Kız kardeşimle piknik yapmaya gidecektik. Hava bulutluydu. ' Önce gitmeyelim ' dedim ama çocukları kıramadık. Hava zaten kapalıydı. Parka gittiğimizde yağmur yağmaya başladı. Çocuklar koşarak ağacın altına sığındı. Ben de eşimle beraber çocukların peşinden gittik. ' Ağacın altında durmayalım ' dedim. Yıldırım düşeceğini aklıma getirdi. Kız kardeşim de diğer ağacın altında bize el sallıyordu. Tam o sırada sanki kıyamet koptu. Bir anda eşim, çocuklarım ve kız kardeşim yere yığıldı. Bizi görenler hemen koşup geldi. Ayaklarımızı toprağa bastırdılar vücuttaki elektriği almaları için. sonra çocuklarımıza ve kız kardeşime baktım. Onlarda yerde yatıyordu. Ben yardım edin diye bağırmaya başladım. Sonra ambulans geldi ve hastaneye gittik ' dedi.

Yaşanan dehşetin diğer tanığı Turan Pirdal ise olayın şokunu hala üzerlerinden atlatamadıklarını söyledi. Yağmur yağdıktan sonra ağacın altına sığındıklarını ve bir anda neye uğradıklarını şaşırdığını ifade eden Pirdal, ' Yıldırım düştükten sonra kendimizi yerde bulduk. Belden aşağısı tutmuyordu zaten. Ayağa kalkmaya çalıştım ama kalkamadım. Eşim ve çocuklarımda yanık izleri oldu. Ucuz kurtulduk ' dedi.

' ELEKTRİK DİREĞİ AKIMI ÇEKMİŞ, ŞEHİR MERKEZİNE YILDIRIM DÜŞMEZ KANISI YANLIŞ '

Vatandaşları yıldırım çarpmalarına karşı uyaran ve halk arasında yıldırımın şehir merkezine düşmeyeceği kanısının olduğunu söyleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, yağmur yağdıktan sonra vatandaşların ağaçların altına saklanmamaları gerektiğini belirtti. Vatandaşların kalabalık halde bir yerde durmamaları gerektiğini belirten Doğan, ' Burada elektrik direği paratoner vazifesi görmüş. ' Şehir dışındaki alanlarda yıldırıma yakalanma riski fazla, şehir merkezinde ise azdır ' anlayışı yanlış bir düşüncedir. Yıldırımdan korunmanın en etkili yolu paratonerdir. Yağmur yağdığında vatandaşlar kesinlikle şemsiye kullanmamalı. Genelde vatandaşlarımız yağmurdan korunmak için şemsiye kullanır. Ancak şemsiye de tehlike arz ediyor. Vatandaşlar, metal direklerden uzak durmalı, açık alanlarda diz çökmeli, kalabalık gruplar halinde bir yere sığınmamalı ve yüksek gerilim hattının olduğu yerlerden uzak durmaları gerekir ' diye konuştu.
4 Haziran 2012 Pazartesi günü yayınlandı