İl Genel Meclisinde taşeron personel tartışması

Genel Sekreter Recep Demirtaş'ın açıklamaları
Taşeron Yasası Personel Alımı Taşeron İşçi Öğretmen Genel Sekreter 

-Meclis Üyesi İsmail Terzi'nin açıklamaları
-Terzi ile Demirtaş arasındaki diyalog
-İl Genel Meclisi Başkanı Necdet Kaarveli'nin basını salondan çıkartması
-Salondan görüntü
-Necdet Karaveli'nin gazetecilere açıklama yapması

( ZONGULDAK ) ZONGULDAK

- Zonguldak İl Genel Meclisinde taşeron personellerle ilgili yaşanan tartışmalar tansiyonun yükselmesine neden oldu. İl Genel Meclisi 5. oturumunda taşeron personel tartışması yaşandı. İl Genel Meclisi üyelerinin taşeron işçilerle ilgili Özel İdare Genel Sekreteri Recep Demirtaş’a sorusu tartışmaya neden oldu. 16 taşeron personelin işten çıkartılması ve ardından 34 kişinin işe alınmasına yönelik soruya cevap veren Genel Sekreter Demirtaş, “Önce geçen sene müteahhit eliyle alınıp da bu esnada neden taşerona geçirilmediğini sorsaydınız daha mutlu olurdum. Önce bunu bir araştırmamız gerekirdi. Geçen sene ne yapıldıysa siz benden iyi biliyorsunuz. İhaleler yapıldı. Benim bile haberim olmadan inşaat işine elemanlar alınmış. Benim bile haberim olmadan hasta bakıcı alınmış, Kur’an kursu öğretmenliği olarak görev yapmış. Bunları sorsaydınız, önce bu şekilde başlasaydık daha iyiydi. Bu işçilerin 95’i daha önce çalışan insanlar” dedi.
İşten çıkartılan işçilerin yerine işçi alınma gerekçesini soran AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi İsmail Terzi ise, “Arkadaşların ve bizim kafamıza takılan esas meselenin özü şu. Şimdi taşeron yasasından dolayı bir şirket kurma mecburiyeti oldu. Ama bunun asıl amacı şirketi, bu taşeronda çalışan arkadaşların mağdur olmamasıydı. Bu arkadaşlar bildiğim kadarıyla devam edenlerden 14’ü listenin içerisinde yok ve daha üzerine ekleme olmuş. Daha önce çalışan arkadaşlar listede niçin yok? Dilekçe verilmiş taşerondan yararlanacaklar diye, burada birkaç gündür gelip gidiyorlar. Bu arkadaşlar niye listede yok? Bunlar lazım değilse bunun yerine niye eleman çoğaltıldı? 34 kişi niye çoğaldı burada?” dedi.
Bunun üzerine Genel Sekreter Demirtaş, “Bunlar 16 değil, 14. AFAD, valilikte çalışanlar da buna dahil. Bu alınanların hepsi de daha önce AFAD, Özel İdare ve AFAD’da çalışan insanlar” diye konuştu.
Salonda tansiyonun yükselmesi üzerine Demirtaş, “Bunu basın önünde değil, gel baş başa konuşalım. Nereden alındı ben söyleyeyim sana” diye cevap verdi.Başkan toplantıyı basına kapattıİl Genel Meclisi Başkanı Necdet Karaveli, kimsenin mağdur olmaması gerektiğini belirterek, gazetecileri salonun dışına davet etti. Karaveli, “Bugün bu işi nete bağlamamız gerekiyor. Belki yanlış anlama var, kimse burada mağdur olmasın. Özür diliyorum ve sizi dışarı davet ediyorum” dedi.
Karaveli, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada şöyle dedi:“Bu 112 tane personel alımı konusunda yerine oturmayan bazı şeyler vardı. Bunların değerlendirmesini yaptık. Arkadaşlarımızın kafası karışık olduğu ve bize gerekli aydınlatıcı bilgi verilmediği için bir kere önce şunu belirtmek istiyorum. Özel İdaresinin işlerinin yapımında alınacak personele asla karşı değiliz. Bizim bir ay önce falan İdareye bir teklifimiz vardı. Gelin bütün personeli bir çatı altında toplayalım. Valilik, Gökgöl Mağarası çalışanı, huzurevi, çöp toplayan, nerede ne kadar elemanımız varsa bunları bir çatı altında toplayalım, istişare yapalım ve sayı belirleme konusunda istişare yapalım. Nerede ne ihtiyaç varsa biz meclis olarak personel alımına her zaman onaylayacağız diye bir teklifimiz olmuştu.”“Eğer öyle bir şey varsa etik değil”“Genel Sekreter Recep Demirtaş’ın bu listede akrabalarının olduğu iddia edildi. İl Özel İdare bünyesinde çalışan özellikle genel sekreterin de akrabalarının yer aldığı iddiaları var. Listeye baktığımız zaman da soy isim de tutuyor” sorusuna yanıt veren Karaveli, “Bunu muhatabı olan kişilere sorun. Sonuçta burada bir tane Karaveli var mı? Yok. O sorunun muhatabı odur. Akrabası mıdır, isim benzerliği midir ben bunu bilemem. Eğer öyle bir şey varsa etik değil. Gerçekten de bu listede denildiği gibi şeyler var mı yok mu? Bize bu konuda aydınlatıcı bilgi verilmediği için biz bu konuda genel görüşme açtık. Kararımızı da açacağız. Mecliste kararımızı da oy birliğiyle onayladık. Valimiz de bunun değerlendirmesini yapacaktır" yanıtını verdi.
8 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı