İçişleri Bakanı Muammer Güler: PKKnın Çekilmesi İle İlgili Prostokol Yok

İçişleri Bakanı Muammer Güler, PKK ' nın çekilmesi sürecine ilişkin protokol imzalandığı iddialarını yalanladı. Güler, “Çekilme süreciyle ilgili bir protokol veya İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında herhangi bir düzenleme söz konusu değildir” dedi.
İçişleri Bakanlığı Genelkurmay Başkanlığı İçişleri Bakanı Budapeşte Muammer Güler 


Bakan Muammer Güler, Budapeşte Süreci Beşinci Bakanlar Konferansı kapsamında Swissotel'de basın mensuplarıyla bir araya geldi. Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, PKK ' nın çekilme süreciyle ilgili protokol imzalandığı yönündeki haberleri yalanladı. 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ' ndan bahseden Güler, “Düzenlemenin çıkış protokolüyle veya çözüm süreciyle uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Konuşulur. Bu konunda valilerin yardım isteme taleplerinin o birliklerin kalış sürelerinin, askeri birliğin komutanı ile vali tarafından koordine edileceği belirtilmiştir” dedi.

Emaysa Protokolü ' nün kaldırılmasının ardından düzenlemelerin yeniden yapıldığını anlatan Güler, “Bu haberde yer alan çıkış protokolü veya çekilme için ilk resmi adım gibi konu söz konusu değildir. Yapılan şey Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında herhangi bir toplumsal olay veya terör olayıyla ilgili mevcut kuvvetlerle bastırılamayacak olaylar için kuvvet talebinde bulunulduğunda, kuvvet nereden gelecek, kim koordine edecek, birden fazla ilde olursa hangi vali koordinatör vali olacak gibi hususları düzenleyen esaslardan ibarettir. Çalışması da son aşamaya gelmiştir. Bugün yarın imzalanacaktır. Bunun çıkış protokolü gibi veya çekilme için ilk resmi adım gibi konularla ilgisi yoktur” diye konuştu.
“Çekilme ile ilgili herhangi bir protokol söz konusu değil” diyen Bakan Güler, şunları söyledi;

“Benim bahsettiğim protokol valilerin İl İdaresi Kanunu ' na göre askeri birliklerden yardım istemesine ilişkin esaslarla ilgilidir. Böyle bir protokol söz konusu olmayacaktır. Çekilme sürecinin kendi mecrası içinde devam edeceği daha önce de ifade edildi. Çekilme süreciyle ilgili bir protokol veya İçişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı arasında herhangi bir düzenleme söz konusu değildir.”
18 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı