Hatay’ı ‘Yakma Sanatı’ ile tanıtıyorlar

Yapılmış olan ahşap çalışmalardan detaylar
İsaf Resim Sanatı Ev Gereçleri Arkeoloji Tarihi Mekan 

-Sanatçı Gülbol’un Hatay konulu çalışmalarını anlatması
-Sanatçı Gülbol’un yakma sanatı çalışma anlarından görüntüler
-Sanatçı Gölbol ile röportaj
-Yapılan Hatay konulu çalışmaların toplu görünümü

( HATAY -ÖZEL)- Zeynep Gülbol: “Hatay tarihi ahşap yakma sanatıyla buluşturuyor”- “Hatay'ın tarihi dokusunu ve mozaiklerini sadece tablolara değil, sehpalara, zigonlara, tepsilere, aynalara yansıtıyoruz" HATAY

- Medeniyetler Başkenti Hatay’da bulunan atölyesinde yakma sanatı ile uğraşan Zeynep Gülbol, şehrin tarihi dokusunu, dini motiflerini ve mozaiklerini yakma sanatıyla buluşturuyor. 28 yıldır yakma sanatını icra eden Gülbol, Hatay’ı yakma sanatıyla tanıtıyor. Merkez İlçe Antakya’da bulunan atölyede eşi Naim Gülbol’la beraber çalışmalar gerçekleştiren Zeynep Gülbol, eşiyle tanışmasının ardından bu sanatı yapmaya başladığını ifade etti.
Hatay’ın kültürünü, tarihini ve mozaiklerini yakma sanatıyla yansıttıklarını vurgulayan Sanatçı Gülbol, yurtiçi ve yurtdışında açılan sergilerle de Hatay’ı en güzel şekilde tanıttıklarını ve tanıtmaya devam edeceklerini söyledi.

“Biz Hatay Sevdalısıyız” Katıldıkları fuar ve sergilerde yakma sanatlarını tanıtmanın yanında Hatay’ı da tanıtmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade eden Gülbol, inanılmaz bir Hatay Sevdasına sahip olduğunu söyledi.

Sanatçı Gülbol, “Ahşap üzerine yakma resim sanatını eşim Naim Gülbol ile beraber sürdürüyoruz. Ben eşimle tanıştıktan sonra 28 yıldır bu işi, eşim ise 48 yıldır ahşap üzerine yakma resim sanatını sürdürüyoruz. Yaptığımız çalışmalar Hatay’ın tarihi mekanlarını özellikle anlatan ibadet yerlerini arkeoloji müzesinde bulunan mozaikler Hatay’la ilgili her türlü çalışmayı yapıyoruz. Kendi sanatımızı kendi atölyemizde, Kurtuluş Caddesinde Gülbol Yakma Resim Atölyesi olarak kendi mekanımızda gerçekleştiriyoruz. Bunun dışında davet edildiğimiz yurtiçi-yurtdışı sergilerimizde Hatay Tanıtım Günlerinde, Hatay’ı tanıtmaya çalışıyoruz. Biz ikimizde bende eşimde inanılmaz bir Hatay Sevdalısı olarak yaptığımız bütün çalışmalarda gittiğimiz her yerde yakma resim sanatımızı tanıtırken mutlaka Hatay’ımızı da tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.
Tabloların dışında ev gereçlerine de yakma sanatı uyguluyor Hatay tarihini ve mozaiklerini sadece tablolara yansıtmadıklarını ifade eden Gülbol, “Sadece tablolarda değil sehpaların üzerinde aynanın üzerinde tepsiler olsun zigonlar aklınıza gelebilecek her türlü ahşabın üzerinde sanatımızı yapıyoruz” dedi.
“Yakma Sanatını tanıtmaya ve yaygınlaştırmaya çalışıyoruz” En büyük avantajının bu sanatı eşiyle beraber gerçekleştirmesi olduğunu söyleyen Sanatçı Gülbol şöyle söyledi: “Bizim en büyük avantajımız bu sanatı eşimle beraber yapıyor olmamız birimiz kaldığı yerden diğerimiz devam edebiliyor. Sanatımızı çok seviyoruz ve elimizden geldiğince sağlığımız el verdiği sürece bu işi yapmayı sürdürmeyi düşünüyoruz. Yakma Sanatı turistlere çok ilginç geliyor çünkü yakma resim dediğiniz zaman hani ilk etapta bakıldığı zaman, a nasıl bir şey diyorlar hani baskımı falan diye. Biz onun için buraya gelen bütün misafirlerimizin önünde yakma resim çalışmalarını yapıyoruz. Sergilerimizde de aynı şekilde bunu yapıyoruz.19. yüzyıldan bu yana çalışılan bir sanat dalı ama çok yaygın değil biz elimizden geldiğince bunu hem tanıtmaya hem yaygınlaştırmaya çalışıyoruz”
13 Ekim 2018 Cumartesi günü yayınlandı