Futbol Bilim Sağlık sempozyumu gerçekleşti

konuşmalar
Yurt Dışı Futbol Takımı Brezilya Allah Rektör 

-sempozyumdan detay

( GAZİANTEP ) GAZİANTEP

- SANKO Üniversitesi, SANKO Üniversitesi Sani Konukoğlu Uygulama ve Araştırma Hastanesi ile Gazişehir Gaziantep Futbol Kulübü işbirliği Futbol, Bilim ve Sağlık sempozyumu düzenlendi.
“Türkiye’de Futbola Güncel Yaklaşımlar” konulu sempozyuma, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gazişehir GFK Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Türkiye Futbol Federasyonu Sağlık Kurulu Onur Üyesi Prof. Dr. Mehmet Binnet, Spor Yazarı Ömer Üründül, Erdem Yörükoğlu (Fizyoterapist - A Milli Futbol Takımı), Dr. Gürhan Dönmez (Spor Hekimi - Gençlerbirliği Spor Kulübü) ile Gürkan Günaydın (Fizyoterapist - Ampute Futbol Takımı) konuşmacı olarak katıldı.
Sempozyumun açılışında konuşan Gazişehir Gaziantep FK Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, genç oyuncuları yetiştirmenin önemine vurgu yaparak, “Bugün konumuz futbol konumuzun en önemli olanı da spordaki sağlık. Göreve geldiğimizde rektör hocamla burada ne yapabiliriz. Çünkü futbol önemli bir gelir kaynağı düşüncesi içerisinde hocamla bir konuşmamda spordaki sağlık konusunun ele alınması gerektiği konusunda mutabakat sağladık. İnşallah bu panelin sonucunda yarınki konuşmacılarında göstereceği yolda hem kendi kulübümüzde hem de Gaziantep'te bütün sporla uğraşanlara elimizden geldiği kadar yardımcı olacağız. Taşaronla o işi ancak o kişilerin arzusu dahilinde yaparsınız. Ama kendi ekibinizle çok daha ilerlersiniz. Biz şimdi kendimize bakarsak akşamki maçta da gördük çoğu oyuncunun yabancı olduğunu görürsünüz. Bu Galatasaray’da da böyle, Fenerbahçe’de de peki diğer ülkelerde böyle midir. Mesela brezilya’da hemen hemen hiç yabancı oyuncu yoktur. Arjantin’de de yok. Peki bizim derdimiz nedir, 80 milyon nüfusumuz var. Gaziantep 2 milyon nüfusa sahip bir şehirdir. Buradan niye futbolcu çıkmasın. Başka ülkeler, dünyanın her tarafına futbolcu gönderiyor. Bunlar yapıyorsa biz niye yapmayalım. Ben inanıyorum bilim ile tekniği birleştiğimiz takdirde sağlıklı büyümeyi sağladığımız takdirde ulaşamayacağımız hiçbir hedef yoktur” dedi.
SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı ise, “Üniversiteler sadece bilgiyi öğrenciye aktarıp nasıl kullanacağını öğretmek değildir. Biz bunları zaten yapıyoruz. Ama üniversitelerin bir başka görevi daha var bu görevi de bilgiyi üretmek ve bu bilgiyi ekonomi, sanayi, devlet ve halk ile birleştirmektir. Bizde halkımız için sağlıklı nasıl kalına bilir ve bunun içerisine biz bilimi nasıl birleştirebiliriz, Sağlık futbol ve bilimi nasıl bir araya getirebiliriz diye bir arayış içerisindeyiz. Bu bölge insanına bilim ışığı altında futbolu öğretmek istiyoruz. Akşamki maçta oynayan 28 oyuncunun 18 tanesi yabancıydı. Yani bu ülke dişliyle tırnağıyla kazandığı dolarını dövizini yurt dışından oyuncu alımıyla harcıyor” şeklinde konuştu.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin profesyonel bir futbol takımının belediyelerin elinin altında kalmayacak kadar uzmanlık isteyen bir alan olduğunu belirterek, “burada bir tecrübe kazandım. Oda, profesyonel bir futbol takımının belediyelerin elinin altında kalmayacak kadar uzmanlık isteyen bir alan olduğunu öğrendim. Buda bir tecrübedir. Bu işi bilen insanlar yönetmelidir. Bize düşen şey bu işin alt yapısını hazırlamaktır” diye konuştu.
SANKO Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevin Ergun de, bugün Türkiye'de spor dalları içerisinde en çok ilgi gören futbolu bir çok yönden ele alacaklarını sağlık ve bilimin spor üzerindeki etkisinin tartışılacağı bir sempozyum gerçekleştirmek istediklerinin altını çizdi. Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi.
2 Mart 2018 Cuma günü yayınlandı