Fransızları korkutan silah: 'Tak tak'

milli mücadele müzesi girişi
Cephane Gesi Ziyaretçiler Mermi 

-müzede sergilenen silah ve yerel halktan detaylar
-silah yerine kullanılan taktağıdan detaylar
-Taktağı anlatımına ait röportaj

( GAZİANTEP -ÖZEL) Fransızları korkutan silah: "Tak tak"- Kurtuluş mücadelesinde mermisi biten yöre halkı fransızlara karşı bu silahı kullandı- Erkekler cephede kadınlar ise ara sokaklarda "tak tak" ile hem canlarını hem de namusunu korudu GAZİANTEP

- Kurtuluş Mücadelesi'nde cephanesi biten yöre insanın kendisini savunmasın makineli tüfek kadar etkili olan "tak tak"lar, Gaziantep'te müzede sergileniyor. Kurtuluş mücadelesinde Fransızların işgal ettiği Gaziantep-Kilis hattında cephanesi biten bölge insanı kendilerini gürgen ağacından yapılan ve "tak tak" olarak adlandırılan bir silah ile savundu. Cephede erkeklerin, sokaklarda ise kadınların yoğun bir şekilde kullandığı "tak tak"lar, yöre halkına makineli tüfek kadar etkili bir savunma imkanı sundu. İki ağaç parçasının sallanarak çıkardığı "tak tak" sesi, hızlı sallandığında ise makineli tüfek sesine benzer bir etki ile Fransız askerlerin korkusu oldu. mermisi bittiği düşünülen yöre insanının tak tak ile çıkardığı ses üzerine halen daha mermilerinin kaldığı yönünde düşünen Fransızlar, ara sokaklardan gelen sesler üzerine temkinli hareket etti. Erkekler cephede henüz mermilerinin bitmediği algısını oluşturduğu tak taklar ile kadınlar ise hem canlarını hem de namusunu korudu. Yöre tarihinde önemli silahlar arasında gösterilen tak taklar, o dönemde kullanılan silahlar ve yaşanılanların anlatıldığı Şahinbey Milli Mücadele Müzesi'nde sergileniyor. Tak taklar, Antep savunması ve o dönemdeki kahramanların anlatıldığı müzede oluşturulan özel bölümde ziyaretçilere anlatılıyor. Kurtuluş savaşının verildiği dönemde yetersiz olan mermi ve silahlar nedeniyle yöre halkının kolay pes etmediğini belirten yöre halkından İhsan Özkan, tak tak olarak ifade edilen ağaçtan yapılmış silahın da bölge insanın zafere olan inancının göstergesi olduğunu ifade etti.
Özkan, "Tak tak, kurtuluş mücadelesi döneminde makinalı tüfek sesi çıkardığı için düşmanları korkutmak amacıyla kullanılmaktaydı. Genellikle kadınlar, akşamları sokak aralarında düşmanlara karşı korunmak için kullanmaktadır. Taktağının temel maddesi Gürgen ağacından yapılmasıdır. Çıkardığı ses ile adeta bir makinalı tüfek görevi görmektedir” diye konuştu.

6 Şubat 2021 Cumartesi günü yayınlandı