Feminist Kadınlardan Kürtaj Eylemi

İstanbul Feminist Kollektifi üyesi kadınlar, Dolmabahçe ' de bulunan Başbakanlık çalışma ofisi önünde eylem yaptı. Başbakan ' ın “kürtaj” ve “sezaryen” ile ilgili açıklamalarına tepki gösteren kadınlar, caddeyi kısa süre trafiğe kapattı.
Başbakan Feminist Kürtaj Sebahat Tuncel 


İstanbul Feminist Kollektifi üyesi yaklaşık 50 kadın, Başbakanlık çalışma ofisi yakınında bir araya geldi. Başbakan Erdoğan ' ın “kürtaj” ve “sezaryen” konusundaki açıklamalarına sert tepki gösteren kadınlar, “Rahmimiz bizim, sezaryen da oluruz kürtaj da”, “ “Kürtaj benim seçimim, cinayet erkeğin yöntemi” şeklinde pankartlar taşıdı.

Barış ve Demokrasi Partisi Milletvekili Sebahat Tuncel ' in de destek verdiği eylemde slogan atan kadınlar, basın açıklaması yaptı. Grup adına yapılan açıklamada, “En az 3 çocuk diye çıktınız yola. Hızınızı alamadınız 5 dediniz. Şimdi ise sezaryen ile doğuma karşıyım, kürtaj cinayettir diyorsunuz. O da yetmiyor faillerini bile bile gizlediğiniz bir devlet cinayeti olan Uludere ile kürtajı eşitliyorsunuz. Bu zihniyeti yüzyıllardır biliyoruz. Bütün dünyada kadınlar kürtaj hakları için, bedenlerinin erkek egemenliğinin denetiminden çıkması için mücadele ederken siz erkekler olarak, devlet olarak kendinizde bedenlerimiz üzerinde karar verme hakkı görüyorsunuz, göremezsiniz” denildi.

Sebahat Tuncel ise Başbakan ' ın yaptığı açıklamaları eleştirerek, “Hükümet aslında kadınları halen eşit görmeyen, toplumsal yaşamda kadını bir birey olarak etkin olmasını kabul etmeyen bir noktada. Kürtaj ' ın Uludere olayı ile karşılaştırılması da mümkün değildir. Uludere bir katliamdır. Dolayısıyla Uludere katliamı ile bu olayı karşılaştırmak mümkün değildir” diye konuştu.
Öte yandan feminist kadınların eylemine biri Iraklı biri Libyalı iki turist kadın da destek verdi. İsimi vermek istemeyen Iraklı kadın, “Bu tür olayların siyasi malzeme yapılmaması lazım. Kadınlar burada eylem yapıyorlardı. Siyasilerden şikayetçiler. Biz de destek verdik” şeklinde konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından kadınlar sloganlar atarak yolu trafiğe kapattılar. Cadde üzerine oturan kadınlar, çevik kuvvet polisinin müdahale uyarısı sonrası eylemlerini sonlandırdı.
27 Mayıs 2012 Pazar günü yayınlandı