E - Vize Uygulaması Başladı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, e-vize uygulamasının tanıtım toplantısında Avrupa Birliği ' ne çağrıda bulunarak, “Kendinize güvenin, artık bizim vatandaşlarımıza uyguladığınız vize uygulamasını kaldırın. Vizeleri kaldırana kadar da, bu insan onurunu zedeleyen, İstanbul ' da Başkonsolosluklardaki görüntülere son verin” dedi.
Avrupa Mehmet Şimşek İçişleri Bakanı Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlığı 


Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, elektronik vize (e-vize) konusuna ilişkin düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi. Dışişleri Bakanlığında yapılan toplantıda konuşan Bakan Davutoğlu, e-vize uygulamasının devrim mahiyetinde olduğunu söyleyerek, dünyada benzeri bir uygulamanın olmadığını ifade etti.

E-vize uygulamasının devletin kendine olan güveni yansıttığını belirten Davutoğlu, “İnsan onuruna yakışan bir tavır sergilenmiştir. Siz benim ülkemin kapısına geldiğinizde beklemezsiniz, benim ülkem herkes için acık bir mekandır, açık bir diyardır, ' size hoş geldiniz ' diyoruz. Kendimize güvenimizi yansıtan psikolojik bir devrimdir” diye konuştu.

Davutoğlu, devlet kurumlarının ortak hareket etmesi gerektiğine dikkat çekerek, Maliye Bakanlığı ' na seri şekilde para intikalinin sağlanacağını bildirdi. Davutoğlu, uygulamayla Türk Hava Yolları ' na Dışişleri Bakanlığı ' nın vize verme yetkisi tanındığını da sözlerini ekledi.

AVRUPA BİRLİĞİ ' NE VİZE ÇAĞRISI

Davutoğlu, iki veya daha fazla ülkeye seyahat yapacak iş adamlarının pasaport sorunuyla ilgili olarak, iş adamlarına vize başvurularında kullanılmak üzere geçici pasaport vereceklerini söyledi. Türkiye ' nin halkına güvendiğini ifade eden Davutoğlu, Avrupa Birliği ' ne de çağrı yaptı. Davutoğlu şunları kaydetti:

“Kendinize güvenin. Türkiye nasıl kendisine güveniyorsa, sizde kendinize güvenin. Artık bizim vatandaşlarımıza uyguladığınız vize uygulamasını kaldırın. Türkiye sizden fersah fersah ileride, çağdaş uygulamalara imza atıyor. Kendinize güvenmezseniz, bir müddet sonra çağın gerisinde kalırsınız. Derhal vizeleri kaldırın. Vizeleri kaldırana kadar da, bu insan onurunu zedeleyen İstanbul ' da Başkonsolosluklardaki görüntülere son verin. En azından bu tür uygulama ile e-vize uygulamasına sizde geçin. Bari vatandaşlarımız oturdukları yerden vize alabilsinler.”

Davutoğlu, Büyükelçiliklerdeki ve Başkonsolosluklardaki Türk vatandaşlarının sıra beklemesine ilişkin, “Güç, başka ülke vatandaşlarını kapıda bekleterek gösterilen bir şey değil. Türk vatandaşlarını kapılarda bekleterek, güç göstermiş olmuyorsunuz, aksine güçsüzlüğünüzü göstermiş oluyorsunuz. Kendinize güven duymadığınızı gösteriyorsunuz” şeklinde konuştu.

GÜLER: “ARTIK PASAPORTLARDAKİ ÇİPLER OKUTULARAK TÜM BİLGİLER ALINABİLECEK”

İçişleri Bakanı Güler, bandrol ve kaşe çalışmasının zamanla ortadan kalkabileceğini dile getirerek, vize kuyruklarının emniyet teşkilatı personeli açısından son derece sıkıntılı bir ortam yarattığını kaydetti.

Güler, yeni uygulama kapsamında, pasaportlardaki çiplerin polis memurlarınca otomatik makinelerde okutulacağını belirterek, “Artık pasaportlardaki çipler okutularak tüm bilgiler alınabilecek. Pasaportlardaki bilgiler sınırlı ancak çipten okuduğunuz zaman bütün bilgileri alıp, isim karışıklıkları gibi birçok mahsur ortadan kaldırılacak” şeklinde konuştu.

ŞİMŞEK: “BİZ DEĞERLİ KAĞITLARDAN TABİİ Kİ HARÇ ALIYORUZ VE ALMAYA DA DEVAM EDECEĞİZ”

Maliye'de bir zihniyet devriminin yaşandığına işaret eden Şimşek, beyannamelerin yüzde 99'unu elektronik olarak aldıklarını belirterek, “Hemen hemen tüm işlemleri elektronik ortama taşıyoruz. Yakında elektronik defter, elektronik fatura, elektronik denetim her şeyi biz elektronik ortama taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Şimşek, uzun yıllar kendisinin de yurt dışında yaşadığını ve vize almanın sıkıntılarını iyi bildiğini dile getirerek, bu adımların, Türkiye'nin geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Türkiye'ye vize uygulayan ülkeler de ciddi bir şekilde azalma olduğunu kaydeden Şimşek, “Ben inanıyorum ki bu istikrarla, bu güvenli Türkiye yoluna devam ettiği müddetçe çok kısa bir süre içinde birçok ülke bizim turistleri çekmek için bu sistemleri kurgulayacak” dedi.

Şimşek, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Şimşek, “Vatandaşların talep etmeleri halinde alacakları ikinci pasaport için harç ödenecek mi?” şeklindeki soru üzerine, “Biz değerli kağıtlardan tabii ki harç alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz. Dünyada kesin olan iki şey var. Ölüm ve vergiler” ifadesini kullandı.

24 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı