Diyarbakır Surları TBMM gündeminde

Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Diyarbakır Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi 'TBMM) Başkanlık Divan Üyesi Mine Lök Beyaz, Diyarbakır Surları ' nı meclis gündemine taşıdı.
Mimar Sinan Başbakan Diyarbakır Ulu Camii Kültür ve Turizm Bakanlığı Adalet ve Kalkınma Partisi 


AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divan Üyesi Mine Lök Beyaz, mecliste yaptığı konuşmada Diyarbakır Surları ' nı anlattı. Yıllarca hiç hak etmediği bir biçimde sadece karpuzla anılan Diyarbakır ' ın aslında çok büyük bir hazine olduğunu vurgulayan Beyaz, AK Parti iktidarında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın talimatlarıyla başlayan Diyarbakır ' ı marka şehir yaparak, hak ettiği yere taşıyacak birçok projenin aynı anda yürütülmekte olduğunu ifade etti. Beyaz, ' Hz. Peygamber Efendimizin; dünyaya gelişini kutladığımız bu günlerin birlik ve beraberliğimizi daha da güçlendireceğine inancımın sonsuz olduğunu ifade etmek isterim. Nitekim 639 yılında Hz. Ömer zamanında İslam ile şereflenen Anadolu'nun ilk İslam kenti Mezopotamya ' nın kalbi Diyarbakır'da 14 Nisan gecesi Diyanet İşleri Başkanımız Mehmet Görmez Hocamızın ' O nurla Onurlandık ' söylemiyle insan onurunun her şeyin üstünde olduğunu hep birlikte haykırdık. Allah, insan onurunun her şeyin üstünde olduğuna inanan herkesten razı olsun. Yıllarca hiç hak etmediği bir biçimde sadece karpuzla anılan Diyarbakır aslında çok büyük bir hazinedir. İşte bu anlamda Diyarbakır Surları ve Suriçi Bölgesi büyük önem taşır. Diyarbakır Surları binlerce yıllık tarihi ve kültürel geçmişi, mimari dokusu, insanların içerisinde yaşayarak günümüze geldiği 10-12 metre yüksekliği, 5 bin 700 metre uzunluğu, 82 burcu, bazalt taşının ruha büründüğü muhteşem yazıt, kitabe ve işlemeleri, mimarlık tarihi açısından çok önemli bir yere sahip dört yöne açılan şehir kapıları ile dünyada tek ve eşsizdir. Diyarbakır Surları dünyanın en büyük açık hava yazıtlar müzesidir. Surların kuzeyinde yer alan İçkale ' de yerleşme MÖ 6000 yılına gider. İçkale binlerce yıl Diyarbakır ' ın yönetim merkezi olmuştur. Suriçi ' nde 500 ' ün üzerinde vakıf eser vardır. Camileri, kiliseleri, medreseleri, hanları, hamamlari, konakları ile geçmişten günümüze bir yansımadır Suriçi. Dört Ayaklı Minare dünyada tektir. Mimar Sinan ' ın beş Camisi bulunmaktadır. Mekke, Medine, Kudüs ve Şam ' dan sonra 5. Harem-i Şerif Diyarbekir Ulu Camii'dir. Halid Bin Velidin oğlu olan Süleyman, Hz.Süleyman Camii ' nde 27 sahabeyle birlikte yatmaktadır” dedi.

“PROJELER HIZLA DEVAM EDİYOR”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın talimatıyla Suriçi ' nin restorasyon çalışmalarının hızla sürdüğünü belirten Beyaz, Diyarbakır'ın marka şehir olma yolunda emin adımlarla yürüdüğünü söyledi. Beyaz, ' AK Parti iktidarında Sayın Başbakanımızın talimatlarıyla başlayan Diyarbakır ' ı marka şehir yaparak, hak ettiği yere taşıyacak birçok proje aynı anda yürütülmektedir. Hz. Süleyman Camii ve Ulu Camii hanefiler bölümünün restorasyonu Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tamamlanarak 2012 yılında ibadete açılmıştır. 2004 yılında başlayan İçkale restorasyon çalışması Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. Sayın Başbakanımızın talimatıyla Diyarbakır Surları ve Suriçi projesi bütünlüğü anlamında cazibe merkezi kapsamında geçen yıl ödenek aktarılmıştır. Yine 2008 yılında TOKİ, Valilik, Diyarbakır Büyükşehir ve Sur Belediyesi arasında imzalanan protokolle Hz. Süleyman Camii çevresi ve Sur dibinde kentsel dönüşüm çalışmaları devam etmektedir.

2002 yılında dünya geçici kültür mirası listesinde olan Diyarbakır Surları için kentin bütün dinamikleriyle birlikte dünya mirası listesine girmek üzere çalışmalar devam etmektedir. Başbakanımız 2023 vizyonunu ortaya koyarken “Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler” oluşturmak anlamında kentsel dönüşüm seferberliği başlatmıştır. Diyarbakır Surları ve Suriçi bölgesi çarpık ve sağlıksız yapılaşmadan arındırılarak, tarihi dokusunun ön plana çıkarılması ve yaşatılarak korunması amacıyla 6306 sayılı yasa kapsamına alınmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ' mız bu anlamda tespit çalışmalarını sürdürmektedir. İşte bu anlamda en önemli mihenk taşı olarak kabul ettiğimiz 5. Harem-i Şerif Ulu Camii restorasyonu sürerken, Ulu Camii üzerine kabus gibi çökmüş binaların yıkımı sayın Başbakanımızın canlı yayınla Diyarbakır ' a bağlandığı törenle başlamıştır. Diyarbakır Ulu Camii, muhteşem bir kent meydanıyla Suriçi ' nin kalbi olarak planlanacak, 1926 yılında dönemin belediye başkanı tarafından kaldırılan; fetih sonrası Diyarbakır ' ın ilk İslam valisi Şeyh Sasa hazretlerinin türbesi yerine konulacaktır. Tarihi dokuda kültürel değeri olan konut stokunun korunması da dahil olmak üzere, koruma eksenli kentsel dönüşüm yaklaşımı benimsenmiştir. Diyarbakır'ın tarihi Suriçi Kentsel Dönüşüm Projesi ile binlerce yıllık tarihi Diyarbakır Surları Açık Hava Müzesi olarak hayat bulacaktır. Bu proje; Diyarbakır'ın taşlarında hayat bulan binlerce yıldır yaşayan medeniyetlerin ve tarihin tüm dünyayla buluşmasını sağlayacak ve Diyarbakır ' ı hakettiği yere taşıyacak belki de Başbakanımızın en çılgın projelerinden birisidir. Biz Diyarbakır ' da taş üstüne taş koyan herkese şükranlarımızı sunarken, sizleri saygıyla selamlıyor ve biz birlikte Türkiye ' yiz derken bütün Türkiye ' yi Peygamberler Sahabeler Medeniyetler diyarı memleketimize bekliyoruz” şeklinde konuştu.

17 Nisan 2013 Çarşamba günü yayınlandı