Burhan Kuzu: Benim Başbakanım Obamadan 3 Kat Daha Güçlü

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Anayasa Komisyonu Başkanı AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu mevcut parlamenter sistemle Başbakan Erdoğan ' ın ABD Başkanı Obama ' dan daha fazla yetkiye sahip olduğunu belirterek, başkanlık sistemi gelirse Devlet Başkanı ' nın daha sıkı denetleneceğini söyledi.
Başbakan İngiltere Türkiye Büyük Millet Meclisi Devlet Başkanı Barack Obama 


Kuzu, partisi tarafından başlatılan, “Türkiye Başkanlık Sistemini konuşuyor” konulu toplantıya katılmak üzere Sakarya ' nın Serdivan ilçesine geldi. Serdivan Belediyesi Konferans Salonu ' nda partililere mevcut parlamenter sistemin neden uygun olmadığını ve Başkanlık sisteminin neler getireceğini anlattı.

Parlamenter modelin İngiltere kökenli bir sistem olduğunu anlatan Kuzu, bu sisteminin zamanında daha iyi bir modeli olmadığı için tüm dünya tarafından kullanıldığını ancak sisteminin büyük sakıncaları olduğunu söyledi. Yıllardır sistem yüzünden koalisyon hükümetleri tarafından yürütülen Türkiye ' nin sürekli olarak inişli çıkışlı bir grafik çizdiğini anlatarak, “Bakınız Demirel tek başına hükümetken ülke için iyi işler yaptı. Koalisyondayken ise hep kötü şeyler oldu. Ne oldu da böyle oldu. Demirel ' in koca kafası mı küçüldü de ülke bu hale geldi. Tabiî ki değil. Koalisyon hükümetlerinde iş yapamazsınız” dedi.

“Mevcut sistemde Türkiye ' de, Almanya ' da, Fransa ' daki Başbakanlar Obama ' dan daha güçlüler. Benim başbakanım zavallı Obama ' dan 3 kat daha fazla yetkiye ve güce sahip. O yüzden hep diyorum güçlü Erdoğan, zayıf Obama” diyen Kuzu, “Başkanlık sistemi ile bugün şikayet ettiğimiz birçok konu ortadan kalkacak. Başkan çok sıkı denetlenecek. Milletvekilleri sizin istediğiniz kişiler olacak. Başbakanın değil. Bakanlar milletvekillerinin içinden seçilmeyecek. Çok daha güçlü bir yapıya sahip olacağız” şeklinde konuştu.

Başkanlık sistemine küçük partilerin ve sol kesimlerin karşı durduğunu söyleyen Kuzu, “Rüyasında gören, hanımına kızan parti kurmuş. Telefonuma mesaj geliyor. Filanca partideki genel başkanlık görevinden istifa ettim diye. Yahu sen ne zaman parti kurdun da başkan oldun. Gidin vakıf kurun, dernek kurun, hayır işleriyle uğraşın. Şu anda 61 tane parti var bu ülkede. Başkanlık sistemi gelirse bunların hiçbiri olmayacak. Sol kesim ise yüzde 51 oy alamam kaygısında. Evet haklılar alamazlar. Bu kafada devam ederlerse alamazlar. Başkanlık sisteminde kucaklayıcı olmanız gerekiyor” dedi.

' Ben şahsen bilsem ki bu federal yapının zeminidir. Hemen bu işin peşini bırakırım” diyen Kuzu, “ABD Başkanlık sistemiyle yönetiliyor ve federal bir yapıya sahip. Almanya ' da federal yapıya sahip ama parlamenter sistemle yönetiliyor. Başkanlık sistemi olacak diye federal yapıya geçmek gerekmiyor. Bakın ben bu işin 30 senedir peşinde olan biri olarak diyorum. Bilsem ki kuşkum olsa ki bu Başkanlık sistemi bizi federal yapıya götürecek anında bu işin peşini bırakırım” şeklinde konuştu.

Program soru-cevap kısmıyla tamamlandı.
Barack Obama Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet başkanı Barack Obama; ilk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimleri'nde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012 tarihinde yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanıp Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. ABD tarihindeki ilk siyahî devlet başkanıdır. Yaş...
devamı
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı