Bozkırın Tezenesi Neşet Ertaş'ın Cenazesinden Görüntüler

Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden Türk halk müziğinin ünlü ismi, halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesi, İzmir'den uçakla Ankara'ya, oradan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik ettiği konvoyla memleketi Kırşehir'e getirildi. Sanatçının naaşının getirildiği Ahi Evran Camii'sinde onbinlerce kişi yerini aldı.
Neşet Ertaş 


Cenaze namazının kılanacağı Ahi Evran Camii'sinin avlusunda ise kalabalık giderek artıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra Orhan Gencebay, Arif Sağ, Edip Akbayram, Bediha Akartürk, Kubat, Hasan Saltuk gibi sanat dünyasınn ünlü isimleri Ahi Evran Camii'sinin avlusunda Neşet Ertaş'a son görevlerini gerçekleştirmek üzere yerlerini almaya başladı.

Neşet Ertaş'ın cenazesi, vasiyeti üzerine, Bağbaşı Mezarlığı'nda babası Muharrem Ertaş'ın ayağının ucuna açılan mezara defnedilecek. Neşet Ertaş'ın ölümüyle sarsılan Kırşehir'de Belediye binasının üstüne, ünlü halk ozanın fotoğrafının yer aldığı 'Başımız sağolsun' yazılı dev bir pankart asıldı. Belediye hoparlörlerinden de ozanın türküleri çalındı.

Ankara'da uçaktan alınan Neşet Ertaş'ın cenazesi, Kırşehir Belediyesi'ne ait soğutmalı cenaze aracına konularak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bulunduğu makam minibüsünün de eşliğinde Ankara'dan yaklaşık 3 saatte Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna getirildi.

Ankara'dan yola çıkarılan Ertaş'ın cenazesinin hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Ak Parti Kırşehir Milletvekili Muzaffer Aslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve yakınlarının da bulunduğu çok sayıda araç eşlik etti.

Bakan Günay, cenaze morga konulduktan sonra, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte, Bağbaşı Mezarlığı'nda Neşet Ertaş'ın vasiyeti üzerine gömüleceği, babası Muharrem Ertaş'ın mezarının bulunduğu bölüme gitti.

Baba Ertaş'ın 'ayak ucu' hazır

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın mezar yeri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatı ile değiştirildi. Kırşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Bakan Günay, Kırşehir'e gelişinde Neşet Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ile birlikte sanatçının Bağbaşı Mezarlığı'ndaki mezar yerinde incelemelerde bulundu.

Günay, kazılan mezar yerinin, Neşet Ertaş'ın babası Muharrem Ertaş'ın mezarına uzak olması nedeniyle, vasiyetine uygun olarak, ayak ucuna yeniden kazılmasını istedi. Mezarlıklar Müdürlüğü ekipleri, eski mezar yerini kapatarak, Muharrem Ertaş'ın ayak ucunda yeni mezar yeri açtı.

Muharrem Ertaş'ın 'İşte geldim, işte gittim. Güz çiceği gibi bittim. Yalan dünyada ne iş tuttum. Ömrüceğim geçti, gitti' yazılı mezar taşının ayak ucuna belediye görevlileri tarafından açılan yeni mazarın etrafı iş makineleriyle düzeltildi.

Çok sayıda polis önlem aldı

Bu arada mezarlığa giden yolda ve cenaze namazının kılanacağı Ahi Evran Camii'nde çevresinde günün erken saatlerinden itibaren Kırşehir ve çevre illerden gelen çok sayıda polis önlem aldı. Ahi Meydanı'nda ise Kırşehir Belediyesi tarafından taziye çadırı kurularak, konuklara ikramlarda bulunuldu.

Öte yandan Neşet Ertaş'ın ölümüyle sarsılan Kırşehir'de Belediye binasının üstüne, ünlü halk ozanın fotoğrafının yer aldığı 'Başımız sağolsun' yazılı dev bir pankart asıldı. Belediye hoparlörlerinden de ozanın türküleri çalındı. Kırşehir kent merkezi Türk bayraklarıyla donatılırken, işyerlerinin vitrinlerine ve kapılarına 'Bozkır'ın tezenesi hep kalbimizde yaşayacaksın' yazılı, ünlü ozanın fotoğraflarının bulunduğu afişleri asıldı.

Ünlü ozanın cenazesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Ahi Evran Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından hazınlanan mezara defnedilecek. Cenazeye katılmak üzere çevre illerden de çok sayıda kişi Kırşehir'e geldi.

Baba evine ziyeretçi akını

Türk Halk Müziği sanatçısı ve söz yazarı Neşet Ertaş'ın baba evinin yanında kurulan taziye çadırı vatandaşların akınına uğradı.

Bağbaşı Mahallesi'nde bulunan Neşet Ertaş'ın baba evinin bulunduğu sokağa taziye çadırı kuruldu. Vatandaşların akınına uğrayan taziye çadırında, Neşet Ertaş'ın sevilen türküleri dinlendi.

Ertaş'ın akrabalarından olan müzisyen Hüseyin Çakıcı, “Neşet Ertaş, ölmedi yaşıyor. Onun türkülerini biz yaşatacağız. O, unutulacak bir sanatçı değildi. Neşet Ertaş'ın ölümüyle bozlağın teli koptu. Bizim mahallemizde artık en az 3 ay saz çalınmaz” dedi.



Neşet Ertaş Hakkında
Neredeyse yarım asra varan bir süreden beri gerçek anlamda gönül telimizi titreten, ruhumuzu ürperten bu esrarlı sesin, sazın ve yorumun arka planında neler ve kimler vardır? Sazı gümbür gümbür ses veren, adeta davula eslik edercesine sazının göğsünde pençesiyle sesler çıkaran, hep samimi ve kendi halinde yüreğinin acılarını ve kendi iç gurbetlerini seslendiren; hiç bir medyatik tutumu olmayan, kalabalıklardan ve şöhretten adeta köşe bucak kaçara...
devamı
26 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı