Bozdağ: Başkanlık sistemi müzakere edilmeli

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Türkiye'de uygulanan sistemin parlamenter sistem olmadığını söyledi. Yeni anayasa ile parlamenter sistemin ikame edilmesi gerektiğini, bunun yapılmaması halinde başkanlık sistemi gibi başka bir sistemin getirilmesi gerektiğini kaydetti.
Akif Hamzaçebi Başbakan Mehmet Şandır Hasip Kaplan Sefer Üstün 


Bozdağ, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım. ' dedi.

Meclis'te TBMM, Yasama Derneği ve Yasama Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen Parlamenter Denetim Sempozyumu'nda konuşan Bozdağ, Türkiye'de uygulanan sistemin parlamenter sisteme uymadığını savundu. Bozdağ, ' Ama adına parlamenter sistem diyoruz. ' dedi.

Yasama ile yürütmenin birbirinden ayrı olmadığını savunan Bozdağ, bu sistemin denetimin etkin yapılmasına izin vermediğini hatırlattı. Denetimin etkin yapılması için başkanlık sisteminin getirilmesi gerektiğini söyleyen Bozdağ, başkanlık sisteminde yasama ile yürütmenin ayrı olduğunu dile getirdi.

Parlamenter sistemle ilgili düzenlemelerin yeni anayasada ikame edilmesi gerektiğini belirten Bozdağ, ya da yasama ile yürütmenin ayrı olacağı başka bir sistem veya başkanlık sisteminin getirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bozdağ, Türkiye'de mevcut anayasadaki sistemin adına ''parlamenter sistem'' denilemeyeceğini, kuvvetler ayrılığını tam olarak görmenin zor olduğunu, söz konusu sistemin denetimin etkin şekilde yapılmasına da izin vermediğini belirterek, ''Denetimin en etkin yapılmasına izin veren sistem, başkanlık sistemidir. Gerçek anlamda yasama ve yürütmenin birbirine karşı bağımsız olduğu başkanlık sistemini müzakere etmek lazım. ' diye konuştu.

Eski TBMM Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Nevzat Pakdil'in moderatörlüğünde yapılan sempozyumun birinci oturumda AK Parti adına Ayhan Sefer Üstün, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan denetimler konusunda partilerinin görüşlerini dile getirdi.

24 Şubat 2012 Cuma günü yayınlandı