Başbakan, Neşet Ertaş'ı Ayetle Uğurladı

Tedavi gördüğü hastanede dün sabah vefat eden Türk halk müziğinin ünlü ismi, halk ozanı Neşet Ertaş'ın cenazesi, İzmir'den uçakla Ankara'ya, oradan da Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın eşlik ettiği konvoyla memleketi Kırşehir'e getirildi. Sanatçının naaşının getirildiği Ahi Evran Camii'sinde onbinlerce kişi yerini aldı.
Neşet Ertaş 


Cenaze namazının kılanacağı Ahi Evran Camii'sinin avlusunda ise kalabalık giderek artıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın yanı sıra Orhan Gencebay, Arif Sağ, Edip Akbayram, Bediha Akartürk, Kubat, Hasan Saltuk gibi sanat dünyasınn ünlü isimleri Ahi Evran Camii'sinin avlusunda Neşet Ertaş'a son görevlerini gerçekleştirmek üzere yerlerini almaya başladı. Neşet Ertaş'ın cenazesi, vasiyeti üzerine, Bağbaşı Mezarlığı'nda babası Muharrem Ertaş'ın ayağının ucuna açılan mezara defnedilecek. Neşet Ertaş'ın ölümüyle sarsılan Kırşehir'de Belediye binasının üstüne, ünlü halk ozanın fotoğrafının yer aldığı 'Başımız sağolsun' yazılı dev bir pankart asıldı. Belediye hoparlörlerinden de ozanın türküleri çalındı. Ankara'da uçaktan alınan Neşet Ertaş'ın cenazesi, Kırşehir Belediyesi'ne ait soğutmalı cenaze aracına konularak, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın bulunduğu makam minibüsünün de eşliğinde Ankara'dan yaklaşık 3 saatte Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna getirildi. Ankara'dan yola çıkarılan Ertaş'ın cenazesinin hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak, Ak Parti Kırşehir Milletvekili Muzaffer Aslan, Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve yakınlarının da bulunduğu çok sayıda araç eşlik etti. Bakan Günay, cenaze morga konulduktan sonra, Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve Kırşehir Valisi Özdemir Çakacak ile birlikte, Bağbaşı Mezarlığı'nda Neşet Ertaş'ın vasiyeti üzerine gömüleceği, babası Muharrem Ertaş'ın mezarının bulunduğu bölüme gitti.

BAŞBAKAN AYETLE UĞURLADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Neşet Ertaş'ın cenazesinde bir konuşma yaptı. Erdoğan yaptığı konuşma öncesinde Ankebut suresinin 57. ayetini okudu...

İşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra hepiniz bize döndürüleceksiniz. Şu anda huzurunuzda işte bir nefis, çok değerli dostumuz ağabeyimiz kardeşimiz ozanımız bozlakçımız, türküde gerçekten öncü isim Neşet Ertaş musalla taşında.

Artık sözü yok. Sadece bize nasihatı var. İşte bende sizler gibi yaşadım, sazımla sözümle hepsini ortaya koydum.

İşte şimdi bende nefsimi sahibine teslim ettim.

Üstat hep garip ifadesini kullanmıştır. Çünkü o bu yalan dünyaya da garip olarak bakıyordu. Garip geldik garip gideceğiz. Hepimiz aslında garibimiz. Yani trilyonlar milyonlar makamlar mevkiiler boş. Gidilecek olan yer malum. İki metreküp bir kabir ve o kabirde geldiği aslına dönecek. Çünkü biz topraktan geldik, toprağa gideceğiz.

Çeşitli toplantılar vesilesiyle toplantılarda bir arada olduk. Ben artık bu sazın susmasından öte inşallah devamını da yetiştirdiklerinden bekliyoruz. Çünkü bunlara çok ihtiyacımız var. O birliğe, beraberlik çağrısına çok ihtiyacımız var. Temennim odur ki rabbim cennetiyle şereflendirir. Öncelikle ailesinin milletimizin başı sağ olsun diyorum ve rahmet dileklerimizi burada toplanan cemaatle de ortaya bir gerçek konuyor. Sevgi büyük, sevenler çok. Yolun açık olsun diyorum üstat, Allah 'a emanet ol.

Erdoğan konuşmasını bitirdikten sonra cenazeye katılan bazı vatandaşlar Başbakan'ı alkışladı.




Neşet Ertaş Hakkında
Neredeyse yarım asra varan bir süreden beri gerçek anlamda gönül telimizi titreten, ruhumuzu ürperten bu esrarlı sesin, sazın ve yorumun arka planında neler ve kimler vardır? Sazı gümbür gümbür ses veren, adeta davula eslik edercesine sazının göğsünde pençesiyle sesler çıkaran, hep samimi ve kendi halinde yüreğinin acılarını ve kendi iç gurbetlerini seslendiren; hiç bir medyatik tutumu olmayan, kalabalıklardan ve şöhretten adeta köşe bucak kaçara...
devamı
26 Eylül 2012 Çarşamba günü yayınlandı