Ankara'da 23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlamaları Coşkulu Geçti

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, ' Bu ülkenin, kendi çocuklarına ve gençlerine duyduğu sevginin, inancın ve umudun bir simgesi olan Çocuk Bayramı, aynı zamanda bizlere de çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için üzerimize düşen sorumlulukları hatırlatmaktadır ' dedi.
Kurtuluş Savaşı Türkiye Büyük Millet Meclisi Atatürk 19 Mayıs Milli Eğitim Bakanı 


23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde Ankara 19 Mayıs Stadı'nda tören düzenlendi. Törene Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, Ankara Garnizon Komutanı Korgeneral İhsan Uyar, Ankara Emniyet Müdürü Zeki Çatalkaya, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve Ankara'nın çeşitli ilköğretim okullarından öğrenciler ve aileleri katıldı. Jandarma Bandosu'nun da şarkılarla renk kattığı etkinlikler coşkulu geçti.

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, tören aracıyla 19 Mayıs Stadı'nı turlayarak törene katılan çocuklara el salladı. İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan Bakan Dinçer, ' Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 92'inci yılını kutluyor olmanın coşkusu ve mutluluğunu paylaştığımız bu anlamlı günde, sizlere hitap etmekten çok büyük bir onur duymaktayım. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun ' dedi.

İnsanların olduğu gibi toplumların hayatında da önemli değişimler yaşanabileceğini ve bunların tarihin dönüm noktalarını oluşturduğunu ifade eden Dinçer, şunları kaydetti: ' İşte 23 Nisan 1920 tarihi, Türkiye için böyle bir dönüm noktasını teşkil etmektedir. 3 Nisan 1920, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulduğu ve çalışmalarına başladığı tarihtir. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlayıp 9 Eylül 1922'de İzmir'de sona eren Kurtuluş Savaşı'nın sevk ve idaresi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin çatısı altında gerçekleşmiştir. Bir milletin direniş ruhu ve istiklal iddiası, tüm dünyaya buradan duyurulmuştur.

Uçurumun kıyısından dönmüş bir ülkenin yorgun, yoksul ve ümitsiz insanları, bir destan yazarak isimsiz kahramanlara dönüştüyse, bu sonuçta en büyük paye ise, bu büyük destanın başkahramanı olan Mustafa Kemal Atatürk'e aittir. Cumhuriyetimizin ve demokrasinin temelleri de, onun önderliğinde kurulan Büyük Millet Meclisi'nde atılmıştır. '
Dinçer, 23 Nisan 1920 tarihinde kurulan I. Meclis'in, o günkü şartlara göre ileri derecede özgürlükçü ve çoğulcu bir meclis olarak milletin kaderini tayin etmede önemli roller üstlendiğini vurgulayarak, ' Kurtuluş Savaşı nasıl bu yüce meclisin çatısı altında yürütülmüşse, genç Türkiye Cumhuriyetini güzel ve aydınlık yarınlara, demokratik bir topluma taşıma hedefi doğrultusundaki çalışmalar da yine bu meclisin çatısı altında gerçekleştirilmiştir.

Ülkemizin kaderinde ve geleceğinde bu kadar önemli olan bir günün, genç Türkiye Cumhuriyetinin ilk milli bayramı olması kadar, çocuklara armağan edilmiş olması ise, bugünün değerini ve anlamını kat be kat arttırmaktadır ' şeklinde konuştu.

Bakan Dinçer, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 1979 yılından sonra uluslararası bir niteliğe bürünerek dünya çocukları için bir dostluk, barış ve kardeşlik şölenine dönüşmüş olmasından, çocukların bu değerli armağanı dünya çocuklarıyla paylaşmasından büyük onur ve mutluluk duyduklarını anlatarak, ' Dünya çocukları el ele vererek insanlığa sevgi gibi, dostluk gibi, kardeşçe yaşamak gibi unuttuğu kimi değerleri hatırlatırken, bir çocuk bayramının nasıl yaşanması gerektiğine dair de bizlere ilham veriyorlar.
Bayramları bayram gibi yaşamak konusunda minik kalpleri biz büyüklerden her zaman daha hızlı atan çocuklarımız; çocukluğun o muhteşem dünyasının resmini çiziyorlar. Tıpkı müzik gibi, resim gibi evrensel bir dil olan sevgi dilini kullanarak, birbirleriyle kucaklaşıyorlar. Biz büyüklerin görevi de onlara çocuk olmaktan mutluluk duyacakları ve kendilerini geliştirecekleri koruyucu ortamları kurmak ve güçlendirmek için çalışmaktır. Irkı, cinsiyeti, dili veya dini ne olursa olsun; bütün çocuklar 'çocuk olma' ortak paydasında birleşirler ve çocuk olmaktan doğan haklara sahip olarak doğarlar ' ifadelerini kullandı.

' Bu ülkenin, kendi çocuklarına ve gençlerine duyduğu sevginin, inancın ve umudun bir simgesi olan Çocuk Bayramı; aynı zamanda bizlere de çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakmak için üzerimize düşen sorumlulukları hatırlatmaktadır ' diyen Bakan Dinçer, şunları söyledi: ' Bu sorumlulukların başında ise, en temel insan haklarından biri olan eğitim hakkından tüm çocuklarımızın eşit fırsatlarla faydalanması gelmektedir. Bu anlamda, Cumhuriyetimizin kuruluş yıllarında olduğu gibi, 21. Yüzyıl bilgi toplumunun genç nesillerini yetiştirmek üzere büyük bir eğitim seferberliğini heyecanımızı, inancımızı, azmimizi yitirmeden sürdürmekteyiz. '

Milli Eğitim Bakanı Dinçer, konuşmasının sonunda çocuklara seslenerek, ' Eğitim ve öğretim hizmetlerinde hedefimiz, kız-erkek ya da engelli ayırımı yapmaksızın herkesi eğitmek, rekabet içinde geliştirmek ve hayata hazırlamaktır.

Her birinizin bilimsel düşünceyi rehber edinmiş, demokrasi kültürü ve değerlerini benimsemiş, insan haklarına saygılı, ruhi, bedeni ve zihni yönden sağlıklı ve dengeli yetişmiş, çevreye duyarlı, vatandaşlık bilinci ve özgüveni gelişmiş bireyler olarak yetişmeniz için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Ülkesinin çocuklarına, gençlerine gerekli yatırımı yapmayan, gereken sorumluluğu ve özeni yerine getirmeyen toplumlar, bu ihmalin faturasını çok daha büyük maliyetlerle ve bedellerle ödemektedir. Dolayısıyla çocuklarımıza sahip çıkmak, geleceğimize sahip çıkmaktır.

Cumhuriyet'in 100. Yılı hedeflerine ulaşmak için, dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına girecek sıçramayı gerçekleştirmek için sizlere güveniyoruz. Her birinizin bilgisayar okur-yazarı olduğu; bilgisayarlar aracılığıyla bilgiye ve dünyaya açıldığı; yenilikçi, üretken ve hayat boyu öğrenme yaklaşımını benimsemiş bireyler olarak yetiştiği bir ülkenin hayalini kuruyoruz. Bu niteliklere sahip gençlerin; hem kendi hayallerini hem de toplumun hayallerini gerçekleştirerek ülkemizi bugün olduğundan çok daha ileri noktalara taşıyacağınıza inancımız sonsuz.

Bu duygularla 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı'nın dünya çocukları arasında sevgiyi, barışı, kardeşliği güçlendirmesini, tüm çocuklarımıza mutluluk ve neşe getirmesini diliyorum. '
19 Mayıs Stadı'ndaki 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Etkinlikleri göz kamaştırırken, çocuklar zaman zaman halk oyunları ise pop şarkılarıyla gösterini sürdürdü. Bakan Dinçer, törenin sonunda gösteri alanına indi ve çocuklarla sohbet etti. Maraton tribünündeki çocuklarla da konuşan Bakan Dinçer'e Ankara Valisi Alaaddin Yüksel ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de eşlik etti.
23 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı