Anıtkabir'de Tören Düzenlendi (Cumhuriyet'in 90. Yıldönümü )

Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü tüm yurtta, KKTC'de ve yurt dışındaki temsilciliklerde törenlerle kutlandı.Türkiye Cumhuriyeti'nin 90. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Ankara'da ilk tören Anıtkabir'de düzenlendi.
Başbakan Cumhuriyet Atatürk Haşim Kılıç Türkiye Cumhuriyeti 


Tören saat 8.45'de devlet erkanının Aslanlı Yol'un başında yer almasıyla başladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün mozelesinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün Atatürk'ün mozolesine üzerinde ay ve yıldız bulunan kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anıtkabir Özel Defteri'ne şunları yazdı:

' Milletimizin yönetimde söz sahibi olmasını sağlayan Cumhuriyetimizin 90. kuruluş yıl dönümünü büyük bir çoşkuyla kutluyoruz. Önderliğinizde kurtuluş destanını yazan milletimiz, Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarma hedefi doğrultusunda sarsılmaz bir irade ve kararlılıkla ilerlemektedir. Bir asra yaklaşan Cumhuriyetimizin kazanımları sayesinde bugün Türkiye'nin her alanda yükselen bir ülke ve küresel bir cazibe merkezi haline gelmesinin gururunu yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin görkemli başarılarıyla övünüyor, emanetinize kararlılıkla sahip çıkıyor, kazanımlarımızı yeni hamlelerle daha da yukarılara taşımak için azimle ve inançla çalışıyoruz. Cumhuriyet Bayramı'nda millet olarak hatıranız önünde saygıyla eğiliyor, size minnet duygularımızla birlikte şükranlarımızı sunuyoruz. Ruhunuz şad olsun. '

Törene, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Yargıtay Başkanı Ali Alkan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları, Yüksek Yargı mensupları, YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, milletvekilleri, bazı siyasi parti temsilcileriyle diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Cumhurbaşkanı Gül'e vatandaşlar ve öğrenciler ellerindeki bayraklarla sevgi gösterisinde bulundu. Gül de el sallayarak vatandaşlara karşılık verdi.

Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler, Atatürk'ün mozolesinin önünden saygı geçişi yaptı.
29 Ekim 2013 Salı günü yayınlandı