Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan'dan Barış Süreci Açkıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Alparslan Altan, Türkiye ' nin yaşadığı sürecin çok hassas bir süreç olduğunu belirterek, “Herkesin sözlerine, davranışlarına dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
Avrupa Türkiye Cumhuriyeti Anayasa Mahkemesi Afganistan Anayasa 


Anadolu Ateşi ' nin Antalya Gloria Arena ' daki gösterisini izleyen Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Alparslan Altan, gösterinin ardından İHA ' nın sorularını yanıtladı. Türkiye ' de yaşanan süreci değerlendiren Altan, “Şu anda yaşanan süreç Türkiye açısından önemli. Bugün bazı gazetelerde istatistiklere yer verilmişti. Şimdiye kadar şehit sayıları, kaybedilen insan sayıları ve yaşanan bir sürü Türkiye açısından sorun teşkil eden gelişmeler vardı. Bu süreç çoğu çevre tarafından olumlu karşılanıyor. Bizim bakışımızla bu sürecin başarıyla sonuçlanması halinde ülkemizde çok büyük bir problemin halledilmiş olacağı ve ülkemizin daha çok kalkınacağı, daha çok gelişeceği, hukuk alanında, yargı alanındaki sorunların daha aza ineceği ve dolayısıyla ülkemizin enerjisini kalkınmaya; modernleşmeye ve dünyayla bütünleşmeye yönelteceği yönünde, dolayısıyla olumlu bir gelişme olarak görüyoruz ve biz de olumlu bir şekilde sonuçlanması beklentisiyle izliyoruz” dedi.

BU HASSASİYETE UYGUN DAVRANMAK GEREKİYOR

İHA ' nın “Siyasilerin nasıl davranması sürece iyi yönde etkileyebilir ?” şeklindeki sorusuna ise Altan şu yanıtı verdi:

”Süreç çok hassas bir süreç ve dolayısıyla bu hassasiyete uygun davranmak gerekiyor. Özellikle bu süreç siyasi çıkar hesapları yapılabilecek veya bu tür hesaplarla kamuoyunun yönlendirilebileceği bir süreç değil. Dolayısıyla bu hassasiyete uygun davranılması gerekiyor. Mutlaka sorunlar yaşanacaktır. Çünkü çok büyük ve yönlü bir sorun. Bu sorunların da diyalogla, uzlaşmayla ve karşılıklı anlayışla aşılması gerekiyor.Herkesin sözlerine, davranışlarına dikkat etmesi gerekiyor.”

ASYA ANAYASA MAHKEMELERİ BİRLİĞİNİN DÖNEMİ BAŞKANLIĞINI TÜRKİYE YÜRÜTÜYOR

Asya Anayasa Mahkemeleri Birliği ' nden de söz eden Altan, birliğin yeni oluşan bir birlik olduğunu kaydederek, “Yaklaşık 3 yıllık geçmişi var. Türkiye olarak biz 2 sene önce başvuruda bulunmuştuk. Geçen sene yapılan kongrede dönem başkanlığı Türkiye ' ye verilmişti. Dolayısıyla şu anda Asya Anayasa Mahkemeleri Birliğinin Dönem Başkanlığını biz yürütüyoruz. Ankara ' da yaptığımız toplantı ikinci kongreye hazırlık toplantısıydı. Bu toplantıda şu anda 11 asıl üye, 15 gözlemci üye ülke anayasa mahkemeleri vardı. Ankara ' daki toplantıda Kazakistan ve Afganistan da birliğe dahil oldu. Yapılan oylamada bu iki ülkenin de birliğe dahil edilmesi kararlaştırıldı. Aynı zamanda da önümüzdeki sene yapılacak kongrenin hazırlık çalışmaları yapıldı. Türkiye tabii uluslar arası ilişkilere büyük önem veriyor. Son yıllarda özellikle. Daha önce biz Avrupa Anayasa Mahkemeleri Konferansı üyesiydik. Asya Anayasa Mahkemeleri Birliği ' ne de bu şekilde aktif bir katkımız oldu. Aynı zamanda Dünya Anayasa Mahkemeleri Konferansı ' na da üyelik başvurumuzu yaptık.Çok yakın zamanda Dünya Anayasa Mahkemeleri Birliği ' ne de katılmış olacağız” şeklinde konuştu.

27 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı