Akil İnsanlar Heyeti, Kütahya İl Başkanlığını Ziyaret Etti

Akil İnsanlar Ege Bölgesi Heyeti Başkanı Tarhan Erdem ve heyetin üyesi Arzuhan Doğan Yalçındağ, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kütahya İl Başkanlığı'nı ziyaret etti.CHP Kütahya İl Başkanı Mehmet Akif Gün, Erdem ve Yalçındağ'a, çözüm süreciyle ilgili sorular yöneltti. Gün, ' Bizde insanlar ölmesin istiyoruz. Çözüm nedir, biz çözümün neresindeyiz?. Bunu sadece Başbakan biliyor. Biz bunun deredesinde durmalıyız ' dedi.
Başbakan Cumhuriyet İngiltere Cumhuriyet Halk Partisi Ege Bölgesi 


Tarhan Erdem, çözüm sürecinin parti meselesi olmadığını dile getirerek, ' Mesele şu; çözüm süreci bir insan hakları ve demokratikleşme sürecidir. Bu süreç bir parti melesi değildir ' diye konuştu.

Terör meselesinin sadece Türkiye'nin yaşamadığını dile getiren Erdem, ' İngiltere 10 yıl, İspanya 7 yıl uğraştı. Biz daha yeni başladık. Eğer başarılabilirse, Türkler ile Kürtler el sıkışarak iki eşit halk olarak birlikte yaşamaya karar verebilirlerse onun şartları o görüşmeler sırasında belli olacaktır ' şeklinde konuştu.

' Türkiye ' deki Kürtlere bilerek ya da bilmeyerek eşitliksizlik yapılmıştır ' diyen Erdem şöyle konuştu: ' Türkiye ' de zaten birlikte yaşamakta olan kitleler var. Bunlardan birisi kendisini 'Kürt' diye adlandıran gruplar var. Sayıları hakkında görüşler var. Şu anda Türkiye ' de 14-15 milyon Kürt yaşıyor. Bunların 8-9 milyonu seçmendir. Kürtlerin, Türkiye ' ye paylaşımı çok dağınıktır. İstanbul ' da sayı yüksek… Bütün Türkiye ' de yüzde 15-18 Kürt oranı varken İstanbul ' da da bu oran aynıdır. İzmir ' de de yüksek oranda Kürtler var. Biz halen 80 yıldan bu yana bu insanlarla beraber yaşıyoruz. Türkiye ' de bugünkü rakamlara göre 52 milyon yetişkin insan var. Bu insanların 3 milyon Kürdü ile 3 milyon Türk ' ü birinci derece akrabadır. Türkiye ' de üç milyon Türk ' ün ya karısı ya da annesi Kürt ' tür. Bu insanlar birlikte yaşıyor. Eğitim düzeyi açısından Türkler ve Kürtler arasında 1,5 sene fark var. Kürtler, Türklerden daha az tahsilli. Daha az geliri var. Coğrafi sebep, devlet ihmali gibi birçok sebep vardır. Beraber yaşadığımız insanlara karşı yapılan haksızlığı göstermektedir. Problemin özü budur. Türkiye ' deki Kürt ' lere yönetime katılma hakkı maalesef verilmemiştir. Hepimize ' Kürtlere Cumhurbaşkanlığı verdik ' diyorlar. Doğru. Sırrı Atalay bunun örneğidir. Türkiye ' deki Kürtlere bilerek ya da bilmeyerek eşitliksizlik yapılmıştır. Çıkıp ' şunu yapacaklar, buna yapacaklar ' kelimelerine bakmıyorum. Yönetime katılma, çalışma, eğitim eksiklerinin tamamlanması lazım. Eğer kardeş iseniz aynı haklara sahip olacağız. '

27 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı