41 Yıl Sonra Gazipaşa’nın Çakmak Köyünde Buluştular

Gazipaşa ' nın Çakmak köyünde, Gökçeler Barajı ' nın yapımının başlaması ile turizm pastasından pay kapmak için değişik projeler hayata geçirilmeye başladı. Yeşil bir doğaya sahip, Gökçeler Barajının manzarası ile daha da güzelleşecek olan Çakmak köyünde girişimci Coğrafya Öğretmeni Özgür Baş, hem yöre kültürünü yaşatmak hem de Türkiye ' de olmayan bir turizm etkinliğini hayata geçirmek için kolları sıvadı. Projeyi köyüne 70 dönümlük alan içine keçi çiftliği kurarak başlayan Özgür Baş, oluşturduğu çekirdeksiz nar bahçelerini dinlenme alana olarak tahsis etti. İki yılda çiftliğe getirtilen damızlık Saanen keçi sayısı 50 ' ye ulaştı.
Ressam Saanen Gökçeler 


DOĞAL HAYATLA BAŞ BAŞA

Coğrafya Öğretmeni Özgür Baş tarafından başlatılan “Keçi güt, stres at ' turizm projesi, Antalya Lisesi ' nden 41 yıl önce mezun olan sınıf arkadaşlarını bir araya getirerek başladı. Ziraat Yüksek Mühendisi ve saanen keçi çiftçiliğinin kurucularından birisi olan Mahmut Baş ' ın arkadaşları, “Keçi güt, stres at ' projesinin ilk misafirleri oldu. Proje sayesinde hem hasret gideren hem de keçi güderek stres atan Antalya Lisesi mezunları, eski günlerini yad ettiler. Mühendisten öğretmene, doktordan hukukçuya, ev hanımından memuruna kadar bir çok branşta görev yapan 25 arkadaş, unutulmaz bir gün yaşadılar. Misafirlere doğal ortamda kahvaltı ikram eden ve keçi gütmenin ardından öğle yemeği olarak, yöreye has saçta çoban kavurması ve keçi yoğurdundan yapılmış yayık ayranı ikram eden projenin sahibi Özgür Baş, “Projemiz devam edecek.” dedi. Özgür Baş, şunları söyledi: “Mahmut Baş amcamızın liseden 41 yıl sonra buluşma anısına organize ettiğimiz keçi gütme turlarının birincisini düzenledik. Sabah organik köy kahvaltısı ile başlayan turumuz daha sonra saç kavurma partisi ile devam etti. Şu an herkes hayatından çok memnun. İnsanların şehir hayatından koparak, köy hayatının içerisinde bulunduğu ve gerek keçileri güderek gerek tavukları güderek Gökçeler Baraj manzarası eşliğinde güzel bir hafta sonu organize ettik. Yaklaşık 50 civarında keçimiz var, kanatlılarım var. Bunların sonucu olarak da insanların doğayla baş başa, hafta sonlarını güzel geçirdikleri bir çiftlik hayatı sunmaya çalışıyoruz. Bunun ilk adımını da attık. Birinci turda 30 kişilik bir talep oluştu, ilgiden çok memnun kaldık.”

41 YIL SONRA KEÇİ GÜTME TURUNDA BULUŞTULAR

Gazipaşa ' da düzenlenen ' Keçi güt, stres at ' gezisine katılan Çocuk Doktoru Ümmühan Acar, projenin çok güzel olduğunu söyledi. Özellikle çocukların bol süt içmesini, keçi gütme turlarına getirilmesi gerektiğine işaret eden Acar, “Artık çocuklar hayvan sevgisinden, doğa sevgisinden uzak büyüyorlar. Bu turu herkese tavsiye ediyorum. Çocukların bire bir doğayla baş başa büyümeleri lazım. Canlı sevgisi ile doğa sevgisi ile büyüyen çocuktan ilerde kimseye zarar gelmez. İnsan başarılı ise her konuda başarılı olur. Sadece ders çalışarak olmuyor, yaşadığımız dünyayı yok etmeden kıymetini bilelim, insanlığı ve tüm canlıları sevelim.” dedi. Tura katılan Leyla Şen ise, “Bu geziden çok memnun olduk. Herkesin buraya gelerek bunları görmesini istiyoruz. Dağ havası, keçiler her şey doğal o çok güzel bir şey.” diye konuştu. Fizik Mühendisi ve Ressam Sevil Kılınç da “Bu ortamda bulunduğum için çok mutluyum. Hayvanları çok severim, onların yetiştirilmesini isterim ama öldürülmesine kıyamam. Maalesef etçil olduğumuz için kendimizi bu hayvanları yemek zorundaymış gibi hissediyoruz. Bu proje çok güzel bir proje. Çünkü biz doğadan çok koptuk, toplumumuz insanlarımız doğadan çok koptu. Hayvanlardan uzaklaştık, hayvan sevgisini çocuklarımıza aşılayamıyoruz maalesef. Burada böyle bir proje ile hem hayvanlara yakınlaşacağız, hem çocuklarımıza hayvan sevgisi aşılanacak hem de günün stresini burada mis gibi dağ havası ile atacağız. Çok tebrik ediyorum projeyi yapanları” şeklinde konuştu. Ziraat Yüksek Mühendisi Mahmut Baş ise, “Gezimize katılan arkadaşlar, benim 41 yıl önce mezun olduğumuz Antalya Lisesinden mezun olduğumuz arkadaşlarım. Aralarında doktorlar, mühendisler olan bir gurup beni ziyarete geldiler. Burada keçi gütme projesi dâhilinde bu organizasyonu görmelini istedim, katıldıkları için çok memnun olduk” dedi. Bir günlük keçi çobanlığı yapan doktor, mühendis, öğretmen ve hukukçulardan oluşan gurup, streslerini atarak Antalya ' ya döndüler. Keçi gütme turları bundan sonra da turist guruplarına devam edecek.
15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı