Dolar Euro ve Altın Güne Böyle Başladı (03.09.2013)

Yeni haftaya ufak bir düşüş ile başlayan dolar 2 TL'nin üzerindeki seyrini devam ettiriyor, dövizle borcu olan şirketler ise zarar üstüne zarar yazıyor. Ancak Reuters geçtiğimiz günlerde çok ilginç bir iddiayı gündeme taşıdı. Ajansta yayınlanan habere göre; dolardan en fazla etkilenen 12 ülke paralarını birleştirerek doların işini bitirmeyi hedefliyor...
Dolar Kuru Döviz Kuru Euro Altın Fiyatları Merkez Bankası 


Piyasalar yeni haftaya yoğun gündem ile giriyor. Suriye'ye müdahale ABD Başkanı Barack Obama'nın konuyu kongreye taşımasını açıklamasıyla yeni bir boyut kazandı. Bu yeni boyutun ilk etkisi piyasaların açılışında dolarda görüldü.

DOLAR 2.01 TL'YE KADAR GERİLEDİ

Geçtiğimiz hafta 2,0730 ile tarihi zirveyi gören dolar yeni haftaya düşüşle başladı. Dolar şu dakikalarda 2.0189 TL'den işlem görüyor.

Uzmanlar Obama'nın açıklamasıyla Suriye'ye müdahalenin gecikmesinin piyasalarda kısmi bir rahatlamaya yol açtığını belirtiyor. Geçtiğimiz hafta dolar TL ile birlikte Hindistan rupisine karşı tarihi seviyelere sıçramıştı.

Öte yandan Merkez Bankası da geçtiğimiz hafta bugün için istisnai gün ilan edileceğini açıklamıştı. Merkez Bankası'nın istisnai günde ilk hamlesi 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açması oldu. Merkez Bankası ihaleyi açtığında dolar 2.0190 TL seviyesindeydi. Merkez Bankası aynı zamanda repo ihalesi açmayarak ek sıkılaştırmaya gitti.

148 ŞİRKETTEN ZARAR

Kur farkı giderlerinin aşırı şekilde artması altı aylık bilançolara adeta zarar yağdırdı. 2012 yılının altı aylık döneminde 99 şirket zarar açıklarken, bu yılın aynı döneminde zarar eden şirket sayısı 148'e çıktı. Kâr eden şirket sayısı 300'den 251'e gerilerken, 83 şirket kârdan zarara geçti. 41 şirketin zararı artarken, sadece 24 şirketin zararı azaldı. Zarardan kâra geçen şirket sayısı 34'te kalırken, 104 şirketin kârı azaldı. Kârını arttıran şirket sayısı 113'de kaldı.

DÖVİZ BORCU OLAN YANDI

Borsa İstanbul'da en yüksek açık pozisyonu yüksek olan şirketler arasında Tüpraş, Türk Telekom, Türk Hava Yolları, Anadolu Efes ve Migros öne çıkıyor. Türk Lirası'nın euro ve dolar karşısındaki değer kaybı nedeniyle net finansman giderlerindeki artışın etkisiyle Türk Telekom'un ikinci çeyrek net kârı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 55 azalarak 280.3 milyon liraya indi. Türk Telekom'un Haziran sonu itibariyle ağırlıklı dolar ve euro cinsi toplam 8.4 milyar liralık borcu bulunuyor. Perakende şirketi Migros da ikinci çeyrekte özellikle euro cinsi yüksek kredi borcundan kaynaklanan kur etkisi nedeniyle 160.8 milyon lira zarar açıkladı. 2012 yılının ilk yarısında 134.4 milyon TL kâr eden Migros, bu yılın aynı dönemini 125.9 milyon TL zararla kapattı. Migros'un ikinci çeyrek sonu itibarıyla 2.5 milyar lira karşılığı euro cinsi borcu bulunuyor. Türk Hava Yollarının da altı aylık kârı, 2012'nin aynı dönemine göre yüzde 30 azalarak 121.2 milyon liraya geriledi.
Borsa İstanbul'da haziran sonu itibariyle zararı en fazla olan şirket Ataç İnşaat oldu. Ataç İnşaat'ın 2012'nin ilk yarısında 14.5 milyon TL olan zararı, bu yılın aynı döneminde 196.2 milyon liraya çıktı.6 aylık bilançoların karnesi

Kâr eden şirket sayısı 300'den 251'e düştü

Zarar eden şirket sayısı 99'dan 148'e çıktı.
41 şirketin zararı arttı.
83 şirket kârdan zarar geçti.
24 şirketin zararı azaldı.
34 şirket zarardan kâra geçti.
104 şirketin kârı azaldı.
113 şirket kârını arttırdı. (Hürriyet)

DOLARA KARŞI VOLTRAN OLUŞTURUCAKLAR

Öte taraftan dolara karşı yeni bir müdahale hazırlığı da yapılıyor. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın ''Doların belini kıracağız'' açıklamasının ardından Reuters, gerçekleşmesi halinde piyasaları sarsacak bir iddiayı gündeme taşıdı.

Reuters'ın haberine göre milli paraları yerle bir olan Türkiye, Brezilya, Rusya, Hindistan, Malezya, Çin ve Güney Afrika'ın da dahil olduğu 12 ülkeden en az 4-5'i ortak ve eş zamanlı döviz satışı yaparak kura müdahale edecek.

ABD Merkez Bankası'nın (FED) dağıttığı doları çekme operasyonuna karşı piyasaya can suyu verilmiş olacak. 2 lirayı aşan Türk Lirası gibi gelişen ülke para birimlerinin de değer yitirmesine engel olunmuş olacak.

Konu hakkında Hindistan Ekonomi Bakanlığı danışmanlarından Dipak Dasgupta Reuters'e bilgi verdi ve ' Kur spekülasyonları ekonomimize zarar veriyor. Artık harekete geçerek yaşananlara dur demenin zamanı geldi. Söz ettiğimiz çözümün hayata geçmesi artık haftalar değil sadece günlerle sınırlı. Hiç bir engel tanımayız ' dedi.

CEPHANE 6 TRİLYON $

Hintli yetkilinin adeta meydan okurcasına dile getirdiği ortaklık pek de küçümsenecek cinsten değil. Buna göre söz konusu ülkelerin sadece 4-5 tanesi bile ortak hareket edecek olsa yaklaşık 1.2 trilyon dolara ulaşan bir döviz rezervi ortak harekette kullanılabilir hale gelecek.

Ortaklığa Çin'in de dahil olmasıyla bu büyüklük 6 trilyon dolara kadar yükselecek. Tüm bu yaşananlardan en büyük darbeyi para birimlerinde yaşanan yüzde 21 kayıpla Hindistan, yüzde 18 kayıpla Brezilya ve yüzde 14 ile Türkiye ile Güney Afrika almıştı.

3 Eylül 2013 Salı günü yayınlandı