Çeyrek Altın Dolar Euro Altın Ne Kadar? (19 Ağustos 2014)

Altın fiyatları güne nasıl başladı? Altın fiyatlarında son durum ne? Altın fiyatları ne oldu, altın fiyatları düştü mü, altın fiyatları yükseldi mi, çeyrek altın fiyatı, canlı altın fiyatları, altın fiyatları 22 ayar, Gram altın fiyatları, 22 ayar bilezik fiyatları, yarım altın fiyatları bu sayfada. Bugün nasıl bir çizgi izleyecek. Altın fiyatları güne nasıl başladı? Altın fiyatları ne kadar? Çeyrek Altın, Yarım Altın, Tam Altın fiyatı işte son durum...
Darphane Dolar Kuru Dolar ve Euro Euro Çeyrek Altın 


Uluslararası piyasalarda altının ons fiyatı ABD 2. çeyrek büyümesinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından ABD ekonomisinin toparlanmaya başladığına dair sinyallerin güçlenmesiyle 1.291 dolara kadar gerilese de bu seviyeden gelen tepkiyle 1.296 dolar seviyelerine yükseldi. Dün güne 1.298,80 dolardan başlayan altının ons fiyatı ABD ikinci çeyrek büyüme verilerinin beklentilerden iyi gelmesinin ardından doların diğer para birimleri karşısında değer kazanmasıyla 1.291,90 dolara kadar geriledi. bugün güne 1.296,33 dolardan başlayan altının ons fiyatı en düşük 1.291,57 doları gördükten sonra bu seviyeden gelen alımların etkisiyle şu dakikalarda 1.297 dolardan işlem görüyor. Bugün ABD tarafında haftalık işsizlik başvuruları ve Chicago PMI verisinin altın fiyatlarının yönü üzerinde belirleyici olacağını dile getiren analistler, teknik olarak altının ons fiyatında 1.298 doların direnç konumunda olduğunu olası düşüşlerde ise 1.287 doların destek seviyesi olarak takip edileceğini belirtiyor.




' Altında aşağı yönlü bir hareket görebiliriz '

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ABD tarafından ekonomik verilerin iyi gelmesi sonrası piyasalarda faiz artırımının beklenen tarihten önce olabileceği yönünde beklentinin oluştuğunu ve piyasanın bunu fiyatladığını kaydetti. Bu nedenle jeopolitik gelişmelerin etkisi ile yükselen altının ABD'den gelen olumlu ekonomik verilerin etkisi ile 1.287 dolara kadar çekildiğini ve bu seviyeden toparlanmaya çalıştığını kaydeden Karabulut, iyi gelen ABD verilerinin ardından bu sefer FED tarafından bir sinyal gelir mi beklentisi ile gözlerin ABD'de düzenlenecek Jackson Hole toplantısında olacağını vurguladı. Karabulut, teknik olarak bakıldığında ise altınının jeopolitik risklerle birlikte orta vadede 1.300-1.305 dolar bandı üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda yukarı yönlü hareketlerin başlayabileceğini belirterek, ' Altının ons fiyatının 1.316 ve 1.334 dolar seviyelerini hedefleyebileceğini söyleyebiliriz. Altında satış baskısının devam etmesi ve 1.292 dolar desteğini kırması durumunda ise 1.283 ve 1.274 dolara doğru aşağı yönlü bir hareket görebiliriz ' dedi.

ROLANTİ YARATABİLİR

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut konuya ilişkin yaptığı açıklamada, dün açıklanan ABD enflasyon verilerine göre ABD tarafında enflasyonunun yükseliş eğilimde olduğunun görüldüğünü belirterek, dikkatlerini çeken hususun ise enflasyonda artış olduğunu fakat artış hızında da bir artış görüldüğünü kaydetti.

Irak ve Ukrayna odaklı jeopolitik risklerin diğer yandan Fed Başkanı Janet Yellen'in söyleyeceklerinin altında volatilite yaratabileceğini aktaran Karabulut, şunları ifade etti:

' Dün başlayan ve bugün bitecek olan FOMC toplantısı sonrasında Fed Başkanı Janet Yellen'in konuşması önem arz ediyor. Yellen bugünkü konuşmasında enflasyonu ve faizleri ön plana alması halinde ve faiz artırım konusunda ip uçları verilmesi halinde altında sert satışlara neden olabilir. Ancak altının 1.260 dolar üzerinde tutunmaya istekli olduğunu görüyoruz.

Altında dikkat edilmesi gereken seviye 1.260 seviyesi bu seviyenin aşağı yönlü kırılması halinde 1.252 ve 1.247 dolar seviyesine doğru bir geri çekilme görülebilir, toplantı kararları sonrasında Yellen'ın konuşmasının piyasa dostu geçmesi halinde altın tekrardan Ukrayna ve Irak gelişmelerini fiyatlama eğilimi gösterebilir burada dikkat edilmesi gereken dirençler ise 1.277 ve 1.286 seviyeleridir. Bu açıdan 1.260 dolar desteği dikkatle izlenmeli. Gram altın ise 87,45 TL üzerinde tutunmaya devam etmesi durumunda 88,10 ve 89,00 direncini, 87,45 seviyesini aşağı yönlü kırması durumunda ise 86,55 desteğini hedefleyebilir. '

Düğün sezonunda cirolarını neredeyse ikiye katlayan kuyumcuların, 1 Şubat itibariyle yürürlüğe giren ve taksiti tamamen kaldıran düzenleme sonrası geçen yıla göre satışlarında yüzde 60'lara varan bir düşüş olduğu belirtildi. Tabi yasak sadece kuyumcuları etkilemedi. Taksitle altın alamayan vatandaş da takı tercihinde değişiklik yapmak zorunda kaldı. Birikmiş toplu parası olmayan vatandaş ya alacağı altının gramajını düşürdü, ya da altın takmaktan vazgeçerek takı olayını para ile geçiştirmeye başladı.

Altında şaşırtan gelişme!

Nisan'da dış ticaret açığı yüzde 30,3 azalarak 7 milyar 214 milyon dolara düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre ihracat 2014 yılı Nisan ayında, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 7,9 artarak 13 449 milyon dolar, ithalat yüzde 9,5 azalarak 20 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Açıklamada şöyle denildi: ' Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 30,3 azalarak 10 356 milyon dolardan 7 214 milyon dolara düştü.

İhracatın ithalatı karşılama oranı 2013 Nisan ayında yüzde 54,6 iken, 2014 Nisan ayında yüzde 65,1 ' e çıktı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat yüzde 7,3 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre 2014 Nisan ayında bir önceki aya göre ihracat yüzde 7,3 azaldı, ithalat yüzde 1,5 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise 2014 yılı Nisan ayında önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 7,8 arttı, ithalat ise yüzde 9,2 azaldı.

ALTIN İHRACATI ŞAŞIRTI

Ekonomistlerin 1 milyar dolar civarında olan beklentilerinin aksine altın ihracatı Nisanda 51.6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Finansbank Ekonomisti Deniz çiçek, ' Beklentimiz ve gerçekleşme arasındaki farkın neredeyse tamamını altın ihracatı açıklıyor. Şubat-Mart döneminde 3 milyar dolarlık ihracatın ardından altın dahil kıymetli metal ihracatı 1.2 milyar dolarlık beklentimize karşılık sadece 0.4 milyar dolar olarak gerçekleşti ' dedi.

Kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller kaleminde Nisan'da ihracat yüzde 42.8 azalışla 377.3 milyon dolar, ithalat ise yüzde 83 azalışla 433.7 milyon dolar oldu. Yılın ilk dört ayında ise kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metallerin ihracatı yüzde 31.8 artışla 3.88 milyar dolar olurken, ithalat yüzde 72.5 azalışla 1.54 milyar dolara geriledi. Gedik Yatırım Başekonomisti İbrahim Aksoy, ' Altın ihracatının Nisan ayında daha yüksek olması bekleniyordu. Daha düşük gerçekleşince dış ticaret açığı da beklentilerin üzerinde oldu. Ancak 12 aylık toplamda altın hariç dış ticaret açığında 1.3 milyar dolarlık azalma var ki bu da dış açıkta yeniden dengelenmenin devam ettiğini gösteriyor ' dedi. Aksoy, ' Nisan ayında ilk çeyrekte olduğu gibi altın hariç ihracat büyüme oranının ithalatın oldukça üzerinde kaldığını görüyoruz. Euro Bölgesindeki toparlanma ve geçen yıla göre zayıf reel kur ihracatı desteklerken, görece yüksek faiz kaynaklı düşük iç talep ithalatı baskılıyor ' dedi.

EN ÇOK NELER ARTIŞ GÖSTERDİ?

Nisan ayında ihracatı en çok artan kalemlerin ilk sırasında yüzde 21.7 artışla 1.7 milyar dolar olan motorlu kara taşıtları yer alırken, bu kalemi 1.2 milyar dolar ile kazanlar, makinalar, mekanik cihazlar ve aletler, nükleer reaktörler, bunların aksam ve parçaları izledi.

AB'YE İHRACAT YÜZDE 20,5 ARTTI

Avrupa Birliği ' nin (AB-28) ihracattaki payı 2013 Nisan ayında yüzde 39,6 iken, 2014 Nisan ayında yüzde 44,2 oldu. AB ' ye yapılan ihracat, 2013 yılının aynı ayına göre yüzde 20,5 artarak 5 945 milyon dolar olarak gerçekleşti.

EN FAZLA İHRACAT Almanya'YA

Almanya ' ya yapılan ihracat 2014 yılı Nisan ayında 1 264 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla Irak (1 025 milyon dolar), İngiltere (855 milyon dolar) ve İtalya (645 milyon dolar) takip etti.

İTHALATTA İLK SIRA Rusya'NIN

Rusya ' dan yapılan ithalat, 2014 yılı Nisan ayında 2 138 milyon dolar oldu. Bu ülkeyi sırasıyla Almanya (2 097 milyon dolar), Çin (1 883 milyon dolar) ve ABD (1 103 milyon dolar) izledi. Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 oldu

Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.3 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Nisan ayında ISIC Rev. 3 ' e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı yüzde 93,8 ' dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı yüzde 3,8, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 33,4 ' tür.

İmalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı yüzde 77,5 ' tir. Yüksek teknolojili ürünlerin 2014 Nisan ayında imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı yüzde 14,6, orta yüksek teknolojili ürünlerin payı ise yüzde 43,8 ' dir. '

Altın daha düşer mi?

Altın fiyatları 1.251 dolarla son 4 ayın en düşük düzeyine indi. Uzmanlara göre savaş çıkmadığı ya da ABD ' de enflasyon yükselmediği sürece altındaki çöküş sürecek.

Yatırımda güvenli liman olarak kabul edilen altında çöküş sürüyor. Altın talebinin son 4 yılın dibine inmesiyle birlikte fiyatlar da geriledi. Altının onsu 1.251 dolarla son 4 ayın en düşük seviyesine indi. Altın fiyatlarının savaş çıkmadığı ya da ABD ' de enflasyon yükselmediği sürece düşüşünü sürdüreceği öngörüldü. CNBC ' de ' Futures Now ' programına katılan Gartman Letter yayımcısı Dennis Gartman, “Altın çöküşte” dedi.

Talep yüzde 39 azaldı

Ukrayna ' daki jeopolitik risklerin azalmasıyla altının çekiciliğini kaybettiğini ifade eden Gartman, “Altın almam için ya ABD enflasyonunda ciddi bir artış gerçekleşmesi ya bir yerde savaş çıkması gerekiyor. Ancak iki seçenek de olası görünmüyor” dedi.

GRZ Energy Başkanı Anthony Grisanti de ilk desteğin 1.247 dolarda olduğunu ama bunun küçük bir destek olduğunu söyledi. Grisanti, “Büyük destek 1.200-1.210 dolar arasında. Hisseler güçlenip Dow Jones 17 bin puana yükselirse 1.210 desteğinin kırılması kolay olur” dedi.

Dünya Altın Konseyi ' nin verilerine göre, altın talebi yılın ilk çeyreğinde yüzde 39 azalarak, 283 tona gerilemişti.

Darphane ' nin üretimi yüzde 68 düştü

Yılın ilk 4 aylık dönemde ürettiği altın miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 68 düşerek, 15.07 ton olarak gerçekleşti. darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ' nün verilere göre, Ocak-Nisan döneminde toplam 5 milyon 138 bin 666 Cumhuriyet altını üretildi. Bunun 3 milyon 786 bin 605 ' ini çeyrek, 535 bin 107 ' sini yarım, 744 bin 190 ' ını tam, 70 bin 792 ' sini ikibuçukluk, bin 972 adet de beşlik altın üretimi gerçekleştirildi. Üretimde aslan payını çeyrek altınların aldığı görüldü. Bu dönemde üretilen 15.07 ton altının 6.6 tonunu çeyrek, 5.2 tonunu tam ve 1.8 tonunu da yarım altınlar oluşturdu. Üretilen diğer altınların toplam ağırlığı 1.4 ton olarak gerçekleşti. Darphane, geçen yılın aynı döneminde 40.3 ton ağırlığında 10 milyon 421 bin altın üretmişti. Darphane, 2013 ' ün tamamında ağırlığı 98.8 tonu geçen 27.7 milyon adetten fazla altın üretimiyle, tüm zamanların rekorunu kırmıştı.

Altın nedir?

Parlak sarı, yoğun ve çok sünek, havadan, sudan etkilenmeyen ve ticari değeri çok yüksek metal. Kimyasal elemen olarak simgesi Au ' dur ve Latince “aurum”un kısaltmasıdır. Mücevhercilikte ve altın para basımında kullanılan altın alaşımlarının ayarları ülkeden ülkeye değişmektedir.

Türkiye ' de iç piyasaya sürülen mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, bir gram alaşımda bulunan altın miktarıyla belirlenir. 24 ayar altın; arı ya da saf altındır ve 1000 milyemdir (miligramdır). 22 ayarda gram başına 916 milyem (mg), 18 ayarda 750 milyem, 14 ayarda 583 milyem altın bulunur. Özellikle dışsatım amacıyla kullanılan 21 ayarda ise, 875 milyem altın bulunur. 18 ayarlık altın alaşımları gümüş ve bakır miktarlarına göre ayrımlı renkler alır: % 25 gümüş yeşil altını, % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır sarı altını, % 0.6 gümüş ve % 19 bakır pembe altını, % 25 bakır kırmızı altını oluşturur. Kuyumculuk neolitik çağda doğmuştur. Arkeologların Ur ' da, Truva ' da , Mykenai ' de buldukları mücevher ve heykelcikler o çağa aittir. Altın o çağlardan günümüze kadar önemini yitirmeden gelmiş bir kıymetli madendir ve değer ölçüsü birimlerinden biridir.

19 Ağustos 2014 Salı günü yayınlandı