Bakan Suat Kılıç: Olimpiyatlar Ekonomik Dengemizi Bozmaz

Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, olimpiyat ekonomisinin kesinlikle Türkiye'nin makro ekonomik dengelerini olumsuz yönde etkilemeyeceğini belirterek, ' 19 milyar dolarlık bütçenin 15 milyar doları olimpiyat olsa da olmasa İstanbul için yatırıma dönüşecek olan rakamdır ' dedi.
Uefa Şampiyonlar Ligi Suat Kılıç 2020 Olimpiyatlar Gençlik ve Spor Bakanı Galatasaray 


Bakan Kılıç, Mısır Arap Cumhuriyeti Spor Bakanı El-Amiri Farouk ve beraberindeki heyetle bakanlık binasında bir araya geldi. Ziyarette konuşan Bakan Kılıç, Türkiye ve Mısır arasında 'gençlik ve spor' alanındaki işbirliği protokolünün geçen ay imzalandığını hatırlatarak, ' Her iki ülkenin gençlerini, genç sporcularını ve spor kulüplerini yakınlaştırmak yönünde sağlam adımlar atma konusunda kararlı bir iradeye sahibiz. Gerek Türkiye gerek Mısır bölgenin iki önemli ülkesi ve her iki ülkenin ortak özelliklerinden birisi kalabalık nüfuslarının büyük ölçüde genç olması. İki ülke genç nüfus kaynaklarının spor alanında daha enerjik bir birliktelik içerisinde değerlendirmek üzere kararlı bir tutum almıştır ' dedi.

Daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Bakan Kılıç, İngiltere merkezli spor haber sitesi tarafından yapılan ' Sizce hangi şehir 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmalı? ' sorusuna yönelik anketin sonucuna göre, yüzde 44 oy alan İstanbul'un birinci sırada yer aldığının hatırlatılmasına yönelik, ' Bizi rehavete düşürebilecek her gelişmeye karşı mesafeliyiz. Önümüde dar bir zaman kaldı. Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) heyetine İstanbul'da sunumlarımızı gerçekleştirdik ' dedi. Periyotlar halinde Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda ' Strateji Toplantıları ' yaptıklarını anlatan Bakan Kılıç, ' Gerek Sayın Cumhurbaşkanımızın, gerekse Sayın Başbakanımızın yurtdışı programlarında 2020 İstanbul olimpiyat adaylığı bir numaralı gündem maddesi olarak ele alınıyor, değerlendiriliyor. Bu yönde yapılan anketler bir yana IOC heyetinin yapmış olduğu 3 aday kentteki ankettir bizim için bağlayıcı olan. O ankette yüzde 83, 81 ve 70 oranları var. 3 aday kent böyle sıralandı. Yüzde 83'le olimpiyatı en çok isteme noktasında talebin oluştuğu kent İstanbul ' ifadelerini kullandı.

BAKAN KILIÇ: ' İSTANBUL ULUSLARARASI KAMUOYUNDA KABUL GÖRDÜ '

İngiltere'de yapılan anketin cevaplarının da önemli olduğunu belirten Kılıç, ' Uluslararası kamuoyunda İstanbul kabul gördü. 'Birlikte köprüler kuralım' yönündeki sloganımız iyi algılandı ve beğeni kazandı. Medeniyetler arasında köprüler kurmak, Asya ile Avrupa arasında köprüler kurmak, farklı kültürler, inançlar arasında köprüler kurmak iyi algılandı ve kabul gördü. Ankette başarı oranımızı ben biraz da bu konuyla ilişkilendiriyorum. Ama nihayetinde IOC üyeleri oy kullanacaklar. Kimin nereye oy verdiği bilinmeyecek ve belli olmayacak, o nedenle onların iradelerinin ne yönde şekillendiğini bizim bilmemiz mümkün değil. Anketlerin bir bağlayıcılığı yok. Ama İstanbul'dan yana iyi bir grafik çizen anketler iyi hazırlandığımızın bir göstergesi, yaptığımız hazırlıkların uluslararası kamuoyunda kabul gördüğünün bir göstergesi. Ama nihayetin 3 aday kent yarışacak. Biz tevazu içerisinde son dakikaya kadar, 7 Eylül'e kadar çalışmaya, gayret göstermeye devam edeceğiz. Sonucu Bueno Aires'te yapılacak oylama belirleyecek ' diye konuştu.

' OLİMPİYAT EKONOMİSİ KESİNLİKLE TÜRKİYE'NİN EKONOMİK DENGELERİNİ ETKİLEMEYECEK '

Bir gazetecinin ' 2020 olimpiyat adaylığı için yapılan çalışmalar, Türkiye ekonomisini etkileyecek mi? ' şeklindeki sorusu üzerine Kılıç, ' Olimpiyat ekonomisi kesinlikle Türkiye'nin makro ekonomik dengelerini olumsuz yönde etkilemeyecek. Çünkü bu, hükümetin bütün birimlerinde tartışıldıktan sonra yapılmış olan bir planlama. Olimpiyat alan ülkelerin olimpiyatlardan sonra olumsuz yönde etkilendiği örnekler var. Bu tespit doğru. Ama 19 milyar dolarlık bütçenin Türkiye ekonomisi üzerinden negatif bir tesiri olmayacak. Çünkü İstanbul olimpiyat kenti olmasa bile o bütçenin 15 milyar dolarını biz İstanbul için harcamaya zaten devam ediyoruz. 3. havalimanı, boğaza yapılacak olan üçüncü köprü, boğazın altından geçecek olan lastik tekerlekli araçlar sistemi, diğer ulaşım sistemleri, İstanbul şehir hastanesi, olimpiyat köyünde yapmayı planladığımız yapılar. Bütün bunlar İstanbul olimpiyat kenti olsa da olmasa zaten İstanbul'a kazandırmakta olduğumuz değerler ve eserler. O yüzden İstanbul kenti, olimpiyatlardan ekonomisi olumsuz yönde etkilenmeyecek nadir dünya şehirlerinden bir tanesi. Ne yaptığımızı çok iyi biliyoruz, hazırlıklarımızı çok milimetrik ince detaylara dayandırarak yaptık. Nihayetinde tüm sektörlerdeki sunumları ilgili bakanlara yaptırdık. İstanbul'un finansman sunumu sadece Gençlik ve Spor Bakanı tarafından hazırlanmış, hükümetin diğer katmanları tarafından fark edilmemiş bir sunum değil. Parayı ve kaynağı hazırlayacak olan Maliye Bakanlığı dolayısıyla finansman sunumunu bizzat Maliye Bakanı'na yaptırdık ' ifadelerini kullandı.

Olimpiyatları almak için sınırsız vaatlerden bulunan ülkelerin ekonomisinin olumsuz yönde etkilenebileceğini vurgulayan Bakan Kılıç, şöyle devam etti: ' Ama biz ne yaptığımızı biliyoruz, niye yaptığımızı biliyoruz. Ne zaman, nerede, hangi parayla yapacağımızı çok iyi biliyoruz. 19 milyar dolarlık bütçenin 15 milyar doları olimpiyat olsa da olmasa İstanbul için yatırıma dönüşecek olan rakamdır. O nedenle uluslararası olimpiyat camiasının da kaygı duymasına gerek yok, İstanbul halkının da kaygı duymasına gerek yok, genel anlamda Türk halkının da 'olimpiyatlar nedeniyle ekonomide bir sıkıntı yaşanır mı' kaygısına kapılmasına gerek yok. İstanbul bugün dünyanın en çok ziyaret edilen 5 kenti arasında en popüler şehir. Bu yönüyle bakıldığında İstanbul'un olimpiyatlar nedeniyle ortaya koyacağı vizyon, ayrıca milyonlarca turistin her yıl İstanbul'u ziyaret etmesine imkan sağlayacak ki bu da İstanbul'da simit satıcısına kadar herkesin ekonomisine katkılar sağlayacak. '

BAKAN KILIÇ'TAN FENERBAHÇE-LAZİO MAÇINA YÖNELİK DEĞERLENDİRME

' Galatasaray'ın Şampiyonlar Ligi'nden elenmesinin ardından gözler Lazio-Fenerbahçe maçına çevrildi. Sizin maç sonucuna yönelik bir tahmininiz var mı? ' sorusuna ise Bakan Kılıç, ' Skor tahmininde bulunmak her zaman için risklidir. Ama Galatasaray zor bir maça çıktı, zor bir maçta dünyanın en iyi takımı olarak kabul edilen Real Madrid'e kök söktürdü. Türkiye'deki herkes, bizler stadyumda maçın son 10 dakikasında dünyanın en iyi takımı olan Real Madrid'i 4 ve 5. golü bularak eleceğimize inandık. Her pozisyonda ayağa fırlamamız bunun göstergesiydi. Bir Türk takımının dünyanın en iyi takımı olan Real Madrid'i eleyeceği hissinin uyanması bile başlı başına bir başarı. Elendik ama ezilmedik gibi bir retorik geliştirmiyorum. Ama Galatasaray şansa kazanmadı o maçı, iyi ve kaliteli futbolla, inanarak, iyi motive olarak kazandı. Aynı motivasyonun bugün hem de 2-0'lık kendi sahamızdaki avantajla Fenerbahçe'yi de ateşleyeceğine inanıyorum. Roma'dan büyük bir zaferle dönecekler. Buna yürekten inanıyorum ' ifadelerini kullandı.

MISIR ARAP CUMHURİYETİ SPOR BAKANI FAROUK: ' TÜRKİYE'Yİ ÇOK CİDDİ BİR ŞEKİLDE DESTEKLEYECEĞİZ '

Mısır Arap Cumhuriyeti Spor Bakanı El-Amiri Farouk ise, ' Mısır'da sporun gelişmesi için yeni bir vizyon, yeni bir gelişme ortaya koymuş durumdayız. Taraftarlarla, halkla diyaloğu temellerini değiştirmiş durumdayız. Spor alanında artık toplumsal bir uzlaşı yaratmış durumdayız ' dedi. Türkiye'nin 2020 olimpiyat adaylığına ilişkin, ' Kesinlikle Türkiye'yi çok ciddi bir şekilde destekleyeceğiz ' diyen Mısırlı Bakanın, 2020 Olimpiyatları için hazırlanan '2020 İstanbul' rozetini takması dikkatlerden kaçmadı.
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı