Suriye'de Ateşkes Protestolarla Test Ediliyor

Suriye'de bir yılı aşkın süredir devam eden şiddeti sona erdirmeye yönelik ateşkesin ikinci gününde binlerce Suriyeli muhalif protesto eylemleri için sokaklara döküldü.
Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Suriye Beşar Esad Güvenlik Konseyi 


Hama'da Cuma namazı sonrasında gösteri yapan protestocuların üzerine ateş açılması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Muhaliflerin yoğun olduğu diğer bölgelerde ise güvenlik güçlerinin havaya ateş açtığı, bazı protestocuların ise dövüldüğü yönünde haberler geliyor. Ancak ateşkesin ihlal edildiğini gösteren geniş çaplı şiddet eylemlerine dair herhangi bir işaret görülmüyor.

Son bir yıl içinde hükümet karşıtı protesto eylemlerine karşı sert yöntemlere başvuran Beşşar Esed yönetimi, ateşkes ilanına rağmen izinsiz gösterilere müsaade edilmeyeceğini açıklamıştı.

Suriye güvenlik güçlerinin acımasız bastırma yöntemlerine rağmen sokaklara dökülerek eylem yapan Suriyeliler, rejim karşıtı sloganlar atarak, saldırılarda hayatını kaybeden sivilleri katledenlerden hesap sorulması çağrısında bulundu.

Bu arada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin, ateşkese uyulup uyulmadığını denetlemek için Suriye'ye gönderilecek gözlemcilere ilişkin tasarıyı oylaması bekleniyor. Tasarı kabul edilirse ilk aşamada 10-12 kişilik bir gözlemci heyeti Suriye'ye gidecek. Bu sayı daha sonra 250'ye kadar çıkacak.

14 Nisan 2012 Cumartesi günü yayınlandı