Ömer Çelik : Thatcher’ın Ölümü Tartışmalara Neden Oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, TC İngiltere Büyükelçilik konutunda, Londra Kitap Fuarının onur konuğu Türkiye üzerine düzenlenen resepsiyona katıldı. TC İngiltere Büyükelçisi Ünal Çeviköz ' ün ev sahipliğinde gerçekleşen davete ayrıca AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış sürpriz bir ziyaret gerçekleştirirken, Uluslararası Kitap Fuarları Türkiye Ulusal Komitesi Üyeleri, çok sayıda yazar ve gazeteci katıldı. Bakan Çelik resepsiyonda Londra Kitap Fuarı Onur Konuğu Türkiye üzerine bir sunum gerçekleştirdi ve sunumunun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayarak programı ve Barones Thatcher ' ın cenazesine katılımı hakkında bilgi verdi.
İletişim Başmüzakereci Egemen Bağış İşçi Partisi İngilizce 


“EDEBİYATIMIZI DÜNYA TANIYACAK”

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik , “Türkiye Londra kitap fuarında konuk ülke bu onur verici bir şey, edebiyatımızla gurur duyuyoruz, geçmişimizden günümüze edebiyatımıza sahip çıkmaya çalışıyoruz bizim görevimiz budur. Bugün başlayarak artık Londra ' da Türk edebiyatı konuşulacak bütün dünya Türk edebiyatı ile ilgili tartışmalara katılacak, bu zaman dilimde Türkiye ' nin onur konuğu olarak katılması çok önemli. O sebeple 160 kişilik bir gurupla yazar yayıncı edebiyatımıza katkı veren birimlerle buradayız. Türk edebiyatının çok seçkin isimleri burada İngilizler ve İngilizce okur edebiyat severler çok yoğun bir şekilde Türk edebiyatıyla tanışacaklar. Yarın açılışı gerçekleştireceğiz ardından konuşmalar yer alacak Temel mesele şudur kültür meseleleri bir ülkenin bütün meselelerini kuşatan ana çerçevedir. Yani bir ülkenin ekonomisi de, demokrasisi de dış politikası da bu meselelerle kuşatılır ve yoğrulur dolayısıyla bu meselelerde derinleşmemiz dünyaya kendimizi tanıtmakta önemli rol oynar. Dolayısıyla burada onur konuğu olması edebiyatımız için büyük bir kazanım aynı zamanda diğer meselelerimiz için de büyük bir kazanım olacağına inanıyorum.” dedi.

“ THATCHER ' IN ÖLÜMÜ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU”

Türkiye ' yi temsilen Barones Thatcher ' ın cenazesine katılacak olan Bakan Çelik , “Thatcher tarihe mal olmuş her siyasetçi gibi tartışılan bir isim şimdiye kadar çok tartışıldı. Bundan sonra da tartışılacak geldiğimden beri de görüyorum İngiltere ' de çok canlı ve dinamik bir tartışma var. Hatta bu İngiliz yayın kuruluşlarının hangi şarkının çalıp çalmayacağına bunun Thatcher ' ın anısına saygı göstermek ya da göstermemek olduğuna dair müthiş bir tartışma sürüyor. Muhafazakar parti ile İşçi Partisi arasında bir tartışma sürüyor netice olarak ben şunu söyleyebilirim biz başka devletlerin kendi liderleriyle ilgili tarihe damga vurmuş kişilikler ile ilgili cenaze törenleri olsun bu tip davetleri olsun bir hükümet görevi olarak adlediyoruz. Hükümetimizi temsilen cenazede bulunacağım ondan sonra da Türkiye ' ye döneceğim. “ diye konuştu.

Thatcher ' ın ölümüyle tartışmaların başladığını belirten Bakan Ömer Çelik ; “Dünyanın tartıştığı konular ekonomide serbest piyasa ekonomisi ile sosyal devlet uygulamaları arasındaki çelişkilerdir. Finans sisteminin güçlendirilmesi ile yoksul kesimlerin korunması arasında dengenin nasıl bulunacağına dair tartışmalar ya da belli bir partinin belli bir programı kararlılıkla uygulaması ile uzlaşma kültürüne arasındaki dengenin nasıl bulunacağına dair tartışmalar, Thatcher ' ın ölümü ile tekrar tartışılıyor aslında bunlar politikanın temel konular. Thatcher güçlü bir tarihsel kişilik hem de kadın başbakan olarak ayrı bir yere sahip olduğu için canlı bir tartışma var. ' İfadelerini kullandı.

AB BAKANI VE BAŞMÜZAKERECİ EGEMEN BAĞIŞ: ' İSTANBUL ' UN TEK EKSİK BAŞLIĞI OLİMPİYAT ŞEHRİ '

Eşi ile İngiltere ' de bulunan Bakan Bağış; “Türkiye ' yi temsil ettiğim mükemmel bir ülkeyi temsil etmekten büyük onur duyuyorum aynı zamanda İstanbul gibi bir şehri temsil etmekten de büyük gurur duyduğumu ifade etmeliyim. İstanbul Roma, Bizans Osmanlı gibi imparatorluklara Başkentlik etti. Kültür başkenti oldu. İstanbul ' un bir eksik ismi kaldı. O da Olimpiyat Şehri, dolayısıyla biz Olimpiyatları son olarak ağırlayan şehre sık sık gelip gidiyoruz olimpiyatları evimizde ağırlamanın sırrını bulmak için.” diye belirtti.

Dünyanın lider fuarlarından Londra Kitap Fuarı her yıl yaklaşık 2600 firmanın katılımıyla 770.000 üzerinde ziyaretçiyi ağırlıyor. Fuar telif hakları ve yayıncılık sektöründe yer alan son trendlere yer verirken ziyaretçilerin yazarlarla buluşması için de imkan sağlıyor. ' Konuk Ülke Türkiye ' yi yazar, sanatçı, çevirmen ve akademisyenlerden oluşan 150 kişilik bir grup temsil edecek ve fuarda 80'i aşkın kültürel profesyonel de Türkiye ' den katılacak. 42. Londra Kitap Fuarı Bakan Çelik ve İngiltere Kültür, İletişim ve Yaratıcı Endüstriler Bakanı Ed Vaizey katılımıyla 15 Nisan Pazartesi günü açılacak.

15 ve 17 Nisan tarihlerinde gezilebilecek olan fuar Earl ' s Court Sergi Merkezinde yer alıyor.

15 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı