Obama İle Romney İlk Tartışmasını Yaptı

Demokrat Partili Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi Partili rakibi Mitt Romney, dün gece 2012 seçim kampanyasının ilk tartışma programında karşı karşıya geldi.Adayların ekonomi politikalarının masaya yatırıldığı bu ilk tartışmada Mitt Romney ' in daha etkin bir şekilde Obama ' nın zaaflarına yüklendiği ve Başkan ' ı kendini savunma durumunda bıraktığı gözlendi.
Barack Obama Buhran Joe Biden George Bush Franklin Roosevelt 


Obama, Amerika ' nın toparlanmasının orta gelir sınıfının toparlamasına bağlı olduğunu vurgulamasına rağmen, Mitt Romney Başkan ' ın dört yıllık iktidarı boyunca yüksek vergilerle orta gelir sınıfını ezdiğini savundu.Kampanya konuşmalarından daha canlı olduğu gözlenen Cumhuriyetçi Partili adayı, Obama ' nın ilk döneminde yoksulluğun arttığını ve ekonomik büyümenin yavaşladığını öne sürdü. Eski Massachusetts valisi vergileri düşürme ve federal bütçe açığını azaltma planlarının arkasında durdu, bunun ekonomiyi canlandıracağını belirtti.

Son birkaç haftadır, özellikle seçimde etkili olacak kararsız seçmenlerin bulunduğu eyaletlerde yapılan kamuoyu yoklamalarında Obama ' yı geriden izleyen Romney ' in, dün gece 90 dakika süren tartışma programında sergilediği canlılık göz doldurdu. Seçimlere beş hafta kala aradaki farkı kapatmayı amaçlayan Romney ' in tartışmaya oldukça hazırlıklı geldiği gözlendi. Obama ise, Romney ' in eski gaflarını, geçmişte yatırım şirketindeki yöneticilik deneyimlerini ve ödediği vergilerle ilgili tartışmaları gündeme getirmediği için siyasi uzmanların eleştirilerine hedef oldu.6 Kasım seçimleri öncesinde iki başkan adayı, Denver Üniversitesi ' nde ilk tartışma programına katıldı. Adaylar ekonomi, sağlık hizmetleri ve federal hükümetin rolü konusunda görüşlerini ortaya koydu.

Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney, Başkan Obama iktidarının en büyük zaafı olan yüzde 8,1 ' lik işsizlik ve zayıf ekonomik toparlanmayı hedef aldı. Romney, devletin çok büyük olduğunu, bunun da istihdamın yavaş artmasına yol açtığını savundu. Romney ayrıca, Başkan Obama ' nın istihdam yaratmak yerine iki yılını sağlık reform yasasını geçirmeye çalışmakla ziyan ettiğini söyledi.Mitt Romney, Obama ' nın dört yıllık iktidarı boyunca 23 milyon Amerikalı ' nın işsiz kaldığını, bazılarının iş aramaktan bile umudunu kestiğini, istihdam artış hızının her geçen yıl azaldığını öne sürdü. Cumhuriyetçi aday Romney, Başkan Obama ' nın dört yıl önce adayken de aynı görüşlere sahip olduğunu, vergileri, kontrolleri, devlet harcamalarını arttırma yoluyla ekonomiyi güçlendireceğini iddia ettiğini, ama bunların hiçbirinin sonuç vermediğini savundu.

Cumhuriyetçi aday Romney, istihdamı arttırmanın ve ekonomiyi geliştirmenin yolunun enerji üretimini ve uluslararası ticareti arttırmaktan, daha fazla mesleki eğitim sağlamaktan, bütçeyi dengelemekten ve küçük işletmeleri desteklemekten geçtiğini kaydetti.CNN televizyonu tarafından, tartışmayı izleyen kayıtlı seçmenler arasında yapılan kamuoyu yoklamasına göre katılımcıların yüzde 67 ' si tartışmayı Mitt Romney ' in, yüzde 25 ' i de Barack Obama ' nın kazandığı görüşünde. Bu tartışmanın önümüzdeki günlerde kamuoyu yoklamalarını da etkilemesi bekleniyor.

Son 43 yıldır işsizliğin yüzde 8 ' in üzerinde seyrettiği Amerika ' da hiçbir başkan, 1930 ' lu yıllarda ülkeyi Büyük Buhran ' dan kurtaran eski Başkan Franklin Roosevelt dışında bu denli büyük işsizlik oranının üzerinde yeniden seçilmeyi başaramadı. Amerika Çalışma Bakanlığı ' nın yeni işsizlik rakamlarını yarın açıklaması bekleniyor.Başkan Obama ise, dört yıl önce enkaz halinde devraldığı ekonominin kendi döneminde toparlamaya başladığını savundu. Bununla birlikte daha yapılacak çok iş olduğuna işaret eden Obama, önce eğitime yatırım yaptıktan sonra vergi indirimine gitmenin ekonomiyi kurtarmak için daha iyi plan olduğunda ısrar etti.Seçmenler, Obama ' nın devraldığı ekonomik krizin George Bush yönetiminden miras kaldığını kabullenmekle birlikte, kendisinin dört yıllık iktidarı boyunca ekonomiyi toparlayamamış olmasından şikayetçi.

Obama ' nın, Cumhuriyetçi rakibinin zaaflarına neden yüklenmeyi tercih etmediği ise açıklık kazanmadı. Mitt Romney bir süre önce kamuoyuna sızan eski bir konuşmasında seçmenlerin yüzde 47 ' sini “devlete bağımlı, vergi ödemeyen ve kurban psikolojisi güden umutsuz bir kesim” olarak nitelemişti. Mayıs ayında yapılan bu konuşmanın videosunun sızmasıyla birlikte, zaten halktan kopuk olmakla suçlanan Cumhuriyetçi Partili adayın kamuoyu yoklamalarındaki destek oranı daha da düştü.Mitt Romney ' den 4 buçuk dakika daha fazla konuşan Başkan Obama ayrıca programı yöneten PBS televizyonu editörü Jim Lehrer ' le konuşma süresi yüzünden tartışmaya girdi, kendisine “Sözümü kesmeden önce zaten beş saniyem vardı,” dedi.

Obama ve Romney arasındaki ilk tartışma programını yaklaşık 60 milyon Amerikalı ' nın izlediği tahmin ediliyor. İki başkan adayı bu ay içinde iki kez daha karşı karşıya gelecek. 11 Ekim ' de ise, başkan yardımcısı adayları Joe Biden ve Paul Ryan bir tartışma programında kozlarını paylaşacak.

Barack Obama Hakkında
Amerika Birleşik Devletleri'nin devlet başkanı Barack Obama; ilk olarak 4 Kasım 2008'de yapılan 2008 ABD başkanlık seçimleri'nde ABD'nin 44. devlet başkanı seçilmiş ve 20 Ocak 2009 tarihinde bu görevi George W. Bush'tan devralmıştır. 6 Kasım 2012 tarihinde yapılan 2012 ABD başkanlık seçimlerinde Mitt Romney karşısında seçimi kazanıp Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığına ikinci kez seçilmiştir. ABD tarihindeki ilk siyahî devlet başkanıdır. Yaş...
devamı
4 Ekim 2012 Perşembe günü yayınlandı