KKTC'de Türkyurdu 1e İlk Sondaj Vuruldu

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ' nde karada petrol ve doğal gaz arama çalışmalarında tarihi bir adım atıldı.İskele bölgesinde bulunan Sınırüstü köyü yakınlarında “Türkyurdu-1” ismi verilen kuyuda ilk sondaj, bugün düzenlenen görkemli törenle başladı.
Adem Huduti 26 Eylül Derviş Eroğlu Piri Reis Recep Tayyip Erdoğan 


KKTC ile Türkiye arasında imzalanan ”Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşım Sözleşmesi” uyarınca Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) tarafından yürütülecek sondaj çalışmasında 3 bin metre derinliğe kadar inilmesi bekleniyor. Çalışmaların ilk sonuçlarının 3-6 ay içinde elde edilmesi hedefleniyor.

Sınırüstü ' ndeki törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, Türkiye ' nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Adem Huduti, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Mehmet Daysal, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal, bazı bakanlar ve milletvekilleri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.

TPAO Batman Sondaj Müdürlüğü ' nün dev platformunun kurulduğu sondaj alanı TC ve KKTC bayraklarıyla süslendi. Törene katılanlar yanında sandaj çalışmasını yapacak ekibin de büyük bir heyecan içerisinde olduğu gözlemlendi.

Saygı duruşu, saygı marşı ve istiklal marşı ile başlayan törene, KKTC ve Türkiye basını yanında yabancı haber ajansları ve Güney Kıbrıs ' tan gazeteciler de yoğun ilgi gösterdi.
TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Uysal, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Başbakan İrsen Küçük ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun konuşmalarının ardından sondaj düğmesine basıldı.

Konuşmaların ardından “Türkyurdu-1” kuyusundaki sondaj çalışmaları Cumhurbaşkanı Eroğlu, Başbakan Küçük, Türkiye Enerji Bakanı Yıldız ile Ekonomi ve Enerji Bakanı Atun tarafından saat 12.45 ' te resmen başlatıldı.

DOĞU AKDENİZ'DE PETROL VE DOĞALGAZ ARAMA SÜRECİ

TPAO'nun KKTC'de karada sondaja başlaması süreci, Kıbrıs Rum Yönetiminin, Türk tarafının tüm uyarılarına rağmen Doğu Akdeniz'de tek yanlı sondaj çalışmasına geçen eylül ayında başlamasıyla hız kazanmıştı.

Rum Yönetimi ' nin Doğu Akdeniz'de tek yanlı ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölge 13 parsele ayırırken, ''Afrodit'' adı verilen 12'inci parselde 18 Eylül'de İsrail'in de desteği ile Amerikan Noble şirketi sondaja başlamıştı. 28 Aralık 2011'de de Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas tarafından bu bölgede doğalgaz bulunduğu açıklanmıştı.

Rumların tek yanlı petrol ve doğalgaz sondajına başlaması üzerine Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan 21 Eylül'de New York'ta, Akdeniz'de Kıta Sahanlığı Sınırlandırma Anlaşması imzalamıştı. KKTC Bakanlar Kurulu da 22 Eylül'de TPAO'ya Ada'nın etrafındaki deniz alanlarında petrol-doğalgaz arama ruhsatları vermişti.
TPAO, 26 Eylül'de Koca Piri Reis isimli sismik araştırma gemisi ile KKTC adına ''G bölgesi'' olarak adlandırılan ruhsat sahasında jeofizik araştırma ve sismik veri toplama çalışmasına başlamış ve 2 Kasım'a kadar 4 bin kilometrekarelik alanda veri toplamıştı.

2 Kasım 2011'de ise Lefkoşa'da, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile TPAO arasında Petrol Sahası Hizmetleri ve Üretim Paylaşımı Sözleşmesi imzalanmıştı.
Recep Tayyip Erdoğan Hakkında
Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplu...
devamı
26 Nisan 2012 Perşembe günü yayınlandı