John Kerry: Esad Yeniden Seçilirse Savaş Uzar

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yapılacak seçimler sonrası yeniden liderlik koltuğuna oturmasının ülkedeki sivil savaşın daha da uzamasına sebep olacağını söyledi.
Avrupa İran Fransa Cenevre Beşar Esad 


ABD Dışişleri Bakanı Kerry, Avrupa turunun ilk durağı olan Fransa ' da, Katarlı mevkidaşı Halid Bin Muhammed El Atiyye ile görüştü. İki bakan, Paris'teki ABD Büyükelçiliği'nde gerçekleştirilen görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ' ın Lübnan televizyonuna verdiği mülakatta gelecek seçimlere katılmamak için 'herhangi bir engel' görmediğini söylemesi üzerine değerlendirmelerde bulunan Kerry, “Eğer yeniden seçimlere katılarak sorunları çözeceğini düşünüyorsa, ona şunu diyebilirim ki; Esad orada olduğu sürece bu savaş sona ermeyecek” şeklinde konuştu.
Kerry, Suriye muhalefetinin Esad ' ın güçte kalmasına asla onay vermeyeceğini dile getirerek, “Muhalefetin Beşar Esad ' ın hükümetin bir parçası olmasına razı olacağına inanan tek bir kişi bile tanımıyorum” dedi.

Washington'un Suriye ' deki ılımlı muhalefete verdiği desteği sürdüreceğini de söyleyen Kerry, “Sürdüreceğiz çünkü müzakerelerin başlaması gerektiğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Cenevre'de yapılacak görüşmelere İran ' ın da katılmak istemesi konusunda sorulan bir soruyu cevaplayan Kerry, Tahran yönetiminin öncelikle görüşmelerin geçtiğimiz sene yapılan ilk turunda anlaşmaya varılan geçici hükümet ilkesini kabul etmesi gerektiğini vurguladı. Kerry, “İran henüz Cenevre 1 ' in yürürlüğe koyulmasını kabul etmedi. Bu yüzden İran ' ın görüşmelere katılmasının ne derece yapıcı olacağını söylemek çok zor. Eğer Cenevre 1 ' i kabul ederler ve yapıcı olmak isterlerse, bu tamamen farklı bir durum olur” diye konuştu.
22 Ekim 2013 Salı günü yayınlandı