İnsan Hakları me Örgütü (HRW): Esad Savaş Suçu İşledi

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suriye Hava Kuvvetleri tarafından sivilere karşı gerçekleştirilen saldırıları, bölgede çekilmiş görüntülerle, rapor halinde yayınladı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları İdlib Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Rejim 

Suriye ' nin kuzeyinde yapılan 59 inceleme sonucu hazırlanan rapor, Esad hükümetinin eylemlerinin Uluslararası İnsan Hakları Hukuku'na aykırı olduğunu ve savaş suçu niteliği taşıdığını delillerle ortaya koydu.

75 sayfalık rapor muhaliflerin kontrolü altındaki Halep, İdlib, Lazkiye, Şam'ın bir bölümü gibi 50 ' den fazla şehirde, 140 ' dan fazla mağdur ve tanıkla gerçekleştirilen röportaj sonucu hazırlandı.

HRW, rapora konu olan incelemelerde, 152 sivilin bu saldırılar sonucu hayatını kaybettiğini ortaya koydu. Ancak Suriyeli yerel aktivistler 2012 yılından bu yana hava saldırıları sonucu ülke genelinde 4.300'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Suriye Hava Kuvvetleri'nin bir çok ülke tarafından kullanılması yasak olan silah ve bombalarla sivil alanları hedef aldığını belirten rapor, 2012 yılı Ekim ayından bu yana, uçakların 119 noktada 150'den fazla misket bombası kullandığını belgeledi.

Saldırıların özellikle ekmek kuyruklarını ve hastahaneleri hedef aldığını belirten rapor, ayrıca sivil nüfusun yoğun olduğu yerlerde kullanılması yasak olan balistik füze, tahrip gücü yüksek silahlar ve patlayıcılar gibi silahlar ile halkın hedef alındığını belirtti.

Bu arada İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün, hükumet yetkililerinin birçok bölgeye giriş izni vermemesinden dolayı, raporu muhaliflerin kontrolünde olan bölgelerde hazırladığı ifade edildi.

' RUSYA VE ÇİN DESTEĞİNİ ÇEKMEDİKÇE ÇÖZÜM YOK '

İnsan Hakları İzleme Örğütü Araştırmacısı Ole Solvang yaptığı açıklamada, ' 2012 yazının Suriye rejiminin izlediği politikada önemli bir dönüm noktası olduğunu görüyoruz. Rejim çok açık bir şekilde başından beri uluslararası hukuka ve insan haklarına aldırmadan güç kullandı. Ancak hava saldırıları ile hükümet bu çatışmaları büyüttü ve bölgeye yaydı. Biz topladığımız delillerle Suriye rejiminin açık bir şekilde sivileri hedef aldığını kanıtladık. Bunlar arasında ekmek kuyrukları ve hastahaneler başta geliyor. Birleşmiş Milletler'i, sayısız kez yaptığımız çalışmalarla bilgilendirip, Suriye rejimi üzerindeki baskısını arttırmasını talep ediyoruz. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Çin ve Rusya tarafından bloke edildi. Onlar desteğini çekmedikçe de, ölümler devam edecek” şeklinde konuştu.

' ÇATIŞMA BÖLGESİNDEN UZAK SİVİLLER AÇIKÇA HEDEF ALINDI '

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nde program ve acil durumlar direktör yardımcısı olarak çalışan Anna Neistat ise, ' Şu ana kadar 4000'den fazla kişi bu hava saldırıları sonucu hayatını kaybetti. Bu kişiler muhalifler ve askeriye arasında çatışmalar arasında kalarak ya da askeri bölgede bulundukları için hayatlarını kaybetmediler. Bunlar bilinçli bir şekilde Suriye kuvvetleri tarafından hedef alınarak vuruldular. Bu da savaş suçudur ' açıklamasında bulundu.
11 Nisan 2013 Perşembe günü yayınlandı