Çin'de 11.11 Çılgınlığı

538 milyon internet kullanıcısının olduğu Çin'de 11 Kasım'da internet üzerinden yapılan alışverişler dünya rekoru kırdı.Dün yalnızlar gününü kutlayan Çinliler, 11 Kasım'da dört tane birin yan yana gelmesinden dolayı internet üzerinden alışveriş yarışına girdi.1990'lı yıllarda düzenli ilişkisi olmayan Çinli öğrencilerin kutlamaya başladığı ve bunu da hoşlandıklarına kendilerini fark ettirmek için hediyeler alarak yaptıkları 11 Kasım'da internet üzerinden yapılan alışverişler dünya rekoru kırdı.Çin medyasına göre, dün geceki satışlar, ABD'de internet üzerinden yılın en fazla online alışverişinin yapıldığı ''Siber Pazartesi'ni (Cyber Monday) ' de geride bıraktı. İnternet üzerinden alım satım yapmak için 1999'da kurulan Alibaba Group'un bünyesindeki Taobao ve Tmail gibi internet üzerinden alım satım siteleri gibi online satış siteleri dün kutlama dolayısıyla büyük indirimler yaptı.
Çinli İngilizce 


Alibaba tarafından yapılan açıklamada, 11 Kasım günü ülke genelinde 100 milyondan fazla sipariş aldıklarını ve toplam 19,1 milyar yuanlik (yaklaşık 3,1 milyar dolar) alışveriş yapıldığı kaydedildi. Gerçekleştirilen satışın geçen yıla göre yüzde 300 artış gösterdiği de belirtildi. Dün yerel saatle 13.,38'de 10 milyar yuanlik satış rakamını aşmayı başaran grup, geçen yıl ABD tarafından kırılan tek günlük online alışveriş rekorunu tarihe gömdüğünü vurguladı. ABD'de 2011 yılında 1,25 milyar dolarlık satış yapılmıştı.

Öte yandan saatlerin 11.11 olduğu anda tüm ülkede bir milyondan fazla kullanıcının alışveriş için siteye hücum ettiği ve siteye ulaşımda ve alışverişlerde sorunlar yaşandığı ifade edildi.

Alibaba Grup bünyesinde çalışan yetkililer, bu satış rakamlarının kendilerini de şaşırttığını ifade ederken, satışlardan memnun olduklarını, dünya rekorunu kırmanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydetti. Çin'de internet üzerinden alışveriş yapanların sayısı 193 milyon civarında. ABD'de ise bu rakam 170 milyon.1999 yılında Çin'in Hangzhou şehrinde İngilizce öğretmeni Jack Ma tarafından kurulan Alibaba.com, dünya genelinde 240 ülkeden alıcı ve satıcıyı buluşturuyor. Site, 34,8 milyonu Çin'den olmak üzere dünya genelinde 45 milyon kayıtlı kullanıcıya sahip.

12 Kasım 2012 Pazartesi günü yayınlandı