BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Hidrojenle Çalışan Forklift Kullandı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Uluslararası Hidrojen Enerji Teknolojileri Merkezi (ICHET)'ni ziyaret etti. Hidrojenle çalışan yolcu taşıma aracı ve forklift kullanan Genel sekreter Ki-moon'a İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da eşlik etti.
Belediye Başkanı Birleşmiş Milletler Kadir Topbaş Karavan 


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, Birleşmiş Milletler Sınai Kalkınma Teşkilatı'nın bir projesi olan ve 2004 yılında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın desteği ile İstanbul'da kurulan ICHET'e geldi. Ziyarette Genel Sekreter Ban Ki-moon'a, eşi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Topbaş da hazır bulundu.

Genel Sekreter Ki-moon ve beraberindekiler ziyarette ilk olarak merkezi dolaştı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen ziyaretin sonunda Ban Ki-moon, rüzgâr ve güneşi kullanarak enerji üreten 'Eko Karavan'a binerek yetkililerden bilgi aldı. Eko Karavanda ikram edilen Türk kahvesini içen Genel Sekreter, kahveyi beğendiğini söyledi.

Eko Karavan'dan inen Ban Ki-moon daha sonra hidrojen ile çalışan yakıt pilli yolcu taşıma aracı ve forklifte bindi. Yolcu taşıma aracına Kadir Topbaş ile binen ve basına poz veren Ban Ki-moon forklift aracını da başarıyla kullandı.

Basın mensuplarına açıklama yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, konuşmasına Türkçe ifadelerle 'Nasılsınız?' diyerek başladı. Hidrojen enerjisinin küresel ısınmaya karşı çok önemli bir unsur olduğunu belirten Ban Ki-moon, ' Hidrojen enerjisi taşımacılığa da yardımcı olabilir. Nitekim biz bunu burada test ettik. ' dedi.

Hidrokarbon enerjisinin gelecek zamanda dünyaya gerekli olacağını vurgulayan BM Genel Sekreteri, hidrojenin sürdürülebilir enerjiler arasında önemli bir yeri olan hidrojenle 90 kilometre gidebilmenin, çok etkileyici olduğunu kaydetti.

Hidrojen aracının üretiminde görev alan Dr. Mustafa Fazıl Serincan ise ' Burada elektrikli forkliftin bataryasını, hidrojeni elektriğe çeviren yakıt pili ile değiştirdik. Bu sayede daha uzun ömürlü bir forklift üretmiş olduk. Kullanım sonunda doğaya zararlı madde salınımı yok. Yakıt su buharı olarak dışarı çıkıyor. ' ifadelerini kullandı.

1 Haziran 2012 Cuma günü yayınlandı