Almanya Noel'i Böyle Kutluyor

Aralık ayının 24, 25 ve 26. günleri Katolik ve Protestan kiliseleri tarafından Hazreti İsa ' nın doğum günü olarak kutlanılırken 24 Aralık günü ise Hıristiyanlığın bu mezheplerinde Noel ' in arefe gecesi olduğuna inanılıyor. Dünkü Noel arefesi bugün de Almanya ' da bayram olarak kutlanmaya devam ediyor.
Basın Kuruluşu Avrupa Almanlar Almanya Barbara 


Noel Bayramı vesilesi ile ailesini ziyaret edeceğini söyleyen Carola Zemke, Almanca Noel şarkısı söyledikten sonra, Türk izleyiciler için de Türkçe şarkı söyledi. Carola Zemke, İHA ' ya, Noel ' de ne yapacaklarını Türkçe olarak anlatmaya çalıştı:

“Bugün benim için güzel bir gün. Çocukken hatırlıyorum ki çocuklar için bu zaman çok nazik bir şey, çok enteresan. Ben özür dilerim çok iyi Türkçe bilmiyorum. Çocuklar hediye bekliyorlar. Çok güzel hediyeler var… Çocuklar şarkı söylüyorlar, şiir öğreniyorlar, iyi bir zaman bence.”

“EKONOMİK KRİZİN ALMAN HALKININ ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ”

Hıristiyan inancında Noel ' in hediyeleşerek geçmesi gerektiğine inanıldığı için Almanya ' da da insanlar bu adeti yerine getirmeye çalışıyor. Bu sene Almanya ' da devam eden işsizlik ve ekonomik sıkıntılarla birlikte insanların eskisi gibi mağazalarda hediye bakarak değil internet üzerinden hediye siparişi vererek bu adeti tatbik etmeye çalıştıkları gözleniyor. Bu siparişlerin posta üzerinden alıcılara ulaştırılmasıyla bu işi yapanlar yetiştiremez vaziyete geliyor.Berlin ' de taşımacılık şirketinde çalışan Ferhat Çakar, “Noel ' den dolayı insanlar paketleri daha çok posta yoluyla göndermeyi tercih ediyor. Bizim de işimiz yüzde 70 civarında artış gösterdi. Bundan dolayı bağlı olduğumuz firma araç bulmakta sıkıntı çekiyor” dedi.

Stadtbote firmasında service partner olarak çalışan İbrahim Karkın, “Ekonomik krizin Alman halkının alım gücünü düşürdüğünü” söyledi. İbrahim Karkın, İHA ' ya yaptığı açıklamada, “Artık Almanlar da hediye göndermez oldu. Maddi sıkıntı, işsizliğin çok olduğu bir yerde hediyeler de devamlı azalır.”DHL Şirketi ' nin service partneri Zülfikar Erkan, “Noel bayramı bizde en yoğun aylardan birisidir. Yüzde seksene varan oranda işler artıyor ve şoför sıkıntısı da çekiyoruz” diye konuştu. DHL Şirketi Basın sözcüsü Anke Blenn, İHA ' ya yaptığı açıklamada, “Noel dönemi bizim ve Deutsche Post (Alman Postanesi) için yılın en yoğun ayı, yaklaşık 100 ' e yakın şubemiz mesai yapıyor” dedi.

“AVRUPA ' DA KRİZ OLMASINA RAĞMEN ALMANYA ' DAKİ İŞ PİYASASI İYİ”

Alman Ekonomisinin krizden etkilenmediğini söyleyen Ticaret Birliği Başkanı Kai Falk İHA ' ya yaptığı açıklamada, “Avrupa ' da kriz olmasına rağmen Almanya ' daki iş piyasası iyi, istikrarlı, bu durum tüketiciye güven veriyor, bundan dolayı insanlar Noel hediyesi alıyorlar” diye konuştu.

Noel pazarını ziyaret eden Barbara Plein, “Bu akşam her zamanki gibi bütün aile buluşuyoruz. Kızım, torunlarım, eşim, hep birlikte kahve içeceğiz, sonra hediyeler dağıtılacak. Noel ağacı, süsler, hediyeler ve sonrasında akşam yemeği yiyeceğiz, şarap içeceğiz, şarkılar söyleyeceğiz ve mutlu bir Noel akşamı geçireceğiz” dedi.
25 Aralık 2012 Salı günü yayınlandı