2012 Nobel Barış Ödülü Avrupa Birliği'nin Oldu

Norveç'teki Nobel Barış Komitesi, 2012 yılında Nobel Barış Ödülü'nün Avrupa Birliği'ne verildiğini açıkladı.Komite Başkanı Thorbjoern Jagland yaptığı konuşmada, ' AB, 60 yıldan fazla süredir Avrupa'da barış, uzlaşma, demokrasi ve insan haklarına katkıda bulundu ' şeklinde konuştu.Komite kıtanın İkinci Dünya Savaşı sonrasında birleşmeyi başardığını ve 1989'da Berlin Duvarı yıkıldıktan sonra da eski komünist ülkelerde istikrarın sağlanmasına yardımcı olduğunu söyledi.
Hillary Clinton Avrupa 10 Aralık Almanya Bill Clinton 


Komite, AB'nin başarılarını sayarken Türkiye'ye de yer verdi. Açıklamada ' Geçtiğimiz on yılda Türkiye'nin üyelik olasılığı, ülkedeki demokrasi ve insan haklarının gelişimine katkıda bulunmuştur ' ifadelerine yer verildi.

Komite Başkanı ayrıca birliğin İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransa ve Almanya arasında uzlaşmayı sağlama çalışmalarına da vurgu yaptı.İspanya, Portekiz ve Yunanistan'ın 1970'te otoriter rejimlerin çöküşü ardından üyeliğe alınması da birliğin başarısı olarak övüldü.Jagland, AB'nin uzlaştırma çalışmalarının şu anda Balkanlar'da devam ettiğini ve Hırvatistan'ın birliğe üyeliğin eşiğinde olduğunu hatırlattı.Ödül kararına Twitter üzerinden yorum yapan AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ' Tüm AB için, 500 milyon vatandaşın hepsi için, 2012 Nobel Barış Ödülü'ne layık görülmek büyük onur ' dedi.

Aynı zamanda Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği'ni de yürüten Jagland başkanlığındaki beş üyeli panelin, kararı oy birliğiyle aldığı belirtildi. Ödül birliğin 54 yıllık tarihinin en zor dönemlerinden birine rastlıyor.

Pekçok üyesi ekonomik krizle boğuşan AB, bu krizden yola çıkarak geleceğini tartışıyor.Nobel Komitesi başkanı, 27 üyeli birliğin mevcut finansal sorunlarına ve yaşanan toplumsal huzursuzluklara da değindi.Ancak Jagland, karar verirken yapının geçtiğimiz 60 yıldaki çalışmalarına yoğunlaşmak istediklerini belirtti.Nobel Barış ödülü en son 1999'da kurum olarak Sınır Tanımayan Doktorlar'a verilmişti.Birliğin 1,2 milyon dolarlık ödülü, 10 Aralık'ta Oslo'da verilecek.İsveç Akademisi geçen seneki barış ödüllerini üç kadına vermişti. 2011 Nobel Barış Ödülü, Liberya Cumhurbaşkanı Ellen Johnson -Sirleaf, Liberya'daki savaşı sona erdirmek için mücadele eden aktivistlerden Leymah Gbowee ve Yemen'de demokrasi yanlısı hareketin önde gelen isimlerinden Tevükkül Karman arasında paylaştırıldı.

Bu sene 43 ' ü tüzel kişilik olmak üzere 231 kişi ve kurum Barış Ödülü'ne aday gösterildi. Türkiye'den yayıncı, yazar Ragıp Zarakolu da adaylar arasındaydı.Zarakolu, İsveç Çevre Partisi ve Sol Parti'den yedi milletvekilinin ortak başvurusuyla aday gösterildi.Bill Clinton, Helmut Kohl, Yulia Timoşenko da adaylar arasında bulunuyordu.

Bu seneki adaylar arasında dikkat çeken figürlerden biri de eski bir Amerikan askeriydi. Irak'ta istihbarat görevlisi olarak bulunduğu sırada Amerikan ordusuyla ilgili raporları ve diplomatik notları Wikileaks'e verdiği iddia edilen Amerikalı asker Bradley Manning, Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti.
14 Ekim 2012 Pazar günü yayınlandı