Danimarkalı Gurbetçilerin Peygamber Sevgisi Salona Sığmadı

Danimarka'da Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in katılımıyla düzenlenen kutlu doğum programı büyük ilgi gördü.
Danimarka Diyanet İşleri Başkanlığı Mehmet Görmez Dindar Peygamber 


Başkent Kopenhag'ın en büyük salonunda dün düzenlenen programa 8 binden fazla peygamber sevdalısı gurbetçi katıldı. Kopenhag'ın en büyük spor salonu Brondby Hallen, Danimarka'nın farklı yerlerinden gelen gurbetçileri almakta yetersiz kalırken, binlerce kişi programı ayakta takip etti. Danimarka'da faaliyet gösteren Türkiye kökenli 8 büyük sivil toplum kuruluşunun birleşmesiyle kurulan Danimarka Kutlu Doğum Platformu tarafından organize edilen programa katılan gurbetçiler; Yrd. Doç. Dr. Fatih Çolak, Hafız İsmail Coşar, Süleyman Özer ve Hafız Erhan Mete gibi Türkiye'nin ünlü din görevlileri tarafından seslendirilen Kur'an - ı Kerim tilavetleri ve okunan kasidelerle unutulmaz anlar yaşadı.

Program, Danimarka Kutlu Doğum Platformu Genel Koordinatörü Mustafa Kayış'ın gerçekleştirdiği açılış konuşmasıyla başladı. Kısa bir konuşma yapan Kayış, ' Uzaktan yakından gelerek salonumuzu hıncahınç dolduran siz değerli kardeşlerimize ve programın hazırlanmasında emeği geçen herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. ' dedi.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ: DANİMARKALI YÖNETİCİLERİNE SESLENİYORUM...

Konuşmasına ''Size anavatanınızdan, peygamberler diyarından, sahabeler, Mevlanalar, Yunus Emreler, Hacı Bektaş - ı Veliler diyarından kucak dolusu selam getirdim.'' diye başlayan Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez şöyle konuştu: ' Öncelikle bu pazar günü Danimarka'nın her tarafından hatta İskandinavya'nın diğer ülkelerinden İsveç'ten, Norveç'ten ve sadece sevgili Peygamberimize olan sevgisini ifade etmek için buraya koşan siz değerli kardeşlerimi yürekten kutluyorum. Sizin ve çocuklarınızın gönlünden peygamber sevgisi hiç bir zaman eksik olmasın.''

''KİM DEMİŞ DANİMARKA SADECE KARİKATÜRLERLE ANILACAK?''

Konuşmasında 2005 yılında yayınlanan ve Müslümanlar arasında büyük bir infiale sebep olan hakaret karikatürlerine de değinen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, ' Kim demiş ki; Danimarka artık bundan böyle sadece karikatürlerle anılacak. Sizin bu davranışınızla Danimarka bir değer kazanıyor. Buradan Danimarkalı yöneticilere, Danimarkalı bütün kardeşlerime sesleniyorum. Bu topluluk var ya; Anadolu'nun bağrından kopup gelen bu topluluk var ya; onların bugün buraya teşrifleriyle artık Danimarka peygamber sevgisiyle anılacak inşallah. ' dedi.

''BU TÜRLÜ ÇİRKİN SALDIRILARA VERİLECEK EN GÜZEL CEVAP DOĞRU VE HİKMETLİ BİLGİDİR.''

''Son yıllarda dinler, kültürler ve medeniyetler arasında sürekli çatışmayı körükleyen farklı dinler ve farklı din mensupları arasında bir kavgayı teşvik eden, bir takım düşüncelerin varlığından hepimiz haberdarız.'' diyen Prof. Dr. Görmez sözlerine şöyle devam etti: ' Bu düşüncelerin en büyük silahı bilgisizlik, ön yargılar ve yanlış bilgilerdir. Dindar insanların hassasiyetlerinden yararlanmak bu kötü emek sahiplerinin en büyük arzusudur. Bu meyanda dinler ve kültürler arası bir çalışma oluşturmak içn son yıllarda İslam'ın kutsal değerlerine yönelik gerçekleştirilen bir takım saldırıların varlığını hepimiz biliyoruz. Bilhassa rahmet yüklü adalet, hikmet yüklü ahlak Peygamberi Hz. Muhammed'e (SAS) karşı çirkin saldırıların yaşandığını, bayağı karikatürlerin yayınlandığını biliyoruz. Bu büyük peygamberi karalamak için ne denli yanlış kampanyalar yapıldığını biliyoruz. Bu türlü çirkin saldırılara verilecek en güzel cevap doğru ve hikmetli bilgidir. Bunlara verilebilecek en güzel cevap abartı, ve mübalağaya kaçmadan sevgili Peygamberimizi doğru anlamak ve genç kuşaklara doğru anlatmaktır. Onun rahmet yüklü adaletini, hikmet yüklü ahlakını yaşamak ve yaşatmaktır. Onun din, nefret ve intikam toplumunu çok kısa bir zamanda nasıl sevgi, barış ve hoşgörü toplumuna dönüştürdüğünü bilmek, anlamak ve örnek almaktır. ' dedi.

Danimarka'da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları arasındaki birlik ve beraberliğin önemine vurgu yapan Prof. Dr. Görmez, ' Peygamber Efendimiz (SAS) 14 asır önce geldiğinde nasıl ki; kırık kalpleri, parçalanmış yürekleri birleştirdiyse 14 asır sonra da, kutlu doğumunda Danimarka'ya teşrif etti ve sizin yüreklerinizi birleştirdi. ' dedi. Danimarka Kutlu Doğum Platformu üyeleriyle özel bir görüşme gerçekleştirdiğini belirten Prof. Dr. Görmez, söz konusu platformun kalıcı hale getirilmesi sözünü aldığını ifade etti.

Danimarka Türk Diyanet Vakfı, Danimarka İslam Toplumu, Danimarka Türk İşadamları Derneği, İslam Kültür Merkezi, Danimarka Semerkand Vakfı, Danimarka Türk Federasyonu, Işıder Derneği ve Zaman İskandinavya gazetesinin bir araya gelmesiyle kurulan Danimarka Kutlu Doğum Platformu tarafından organize edilen programda daha önce yapılan Kur'an - ı Kerim okuma yarışması, kısa film yarışması ve Peygamber Efendimiz (SAS) konulu kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Mehmet Görmez Hakkında
1959 yılında Gaziantep'te doğdu. İlk öğrenimini Nizip'te, orta öğrenimini Gaziantep İmam-Hatip Lisesinde tamamladı. 1983'te Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek öğrenime başladı. Bir yandan yüksek öğrenimini sürdürürken, diğer yandan önce Kırıkkale'de Kur'an kursu öğreticiliği, ardından Ankara'nın değişik semtlerinde imam-hatiplik ve vaizlik görevlerinde bulundu. 1987'de yüksek öğrenimini tamamlayıp Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakül...
devamı
9 Nisan 2012 Pazartesi günü yayınlandı