Alim Şeyh Muhammed Kazım Aydın Anma Programı

Siirt Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından Fatih Belediyesi Kültür Merkezinde düzenlenen panelde Alim Şeyh Muhammed Kazım Aydın ' ının ilim ve irfan alanında yaptığı çalışmaları ve fikirleri ele alındı. Programa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ramazan Ayvalı “İnsanların çeşitli buhranlara, bunalımlara, ruhi sıkıntılara maruz kaldıkları asrımızda şeyh Muhammed Efendi hazretleri gibi büyük insanların yaşayış tarzları, tavsiye ve nasihatleri, hal ve hareketlerini hem zevkle ibret almaya hem de intibaha ya, uyanmaya sebep olacaktır ' ' dedi.
Fatih Belediyesi Ayvalı İslam Necati Şentürk 


Siirt Eğitim-Kültür ve Yardımlaşma Vakfı tarafından düzenlenen panelde Alim Şeyh Muhammed Kazım Aydın ' ının ilim ve irfan alanında yaptığı çalışmaları ve fikirleri ele alındığı program Kur ' an tilaveti ele başladı. Ardından protokolde yer alan Siirt eski valisi Necati Şentürk kısa bir açılış konuşması yaptı. Açılış konuşmasından sonra panelde konuşmacı olarak yer alan konuklar tek tek çağrıldı.

Programa konuşmacı olarak katılan konuklardan Prof. Dr. Ramazan Ayvalı yaptığı konuşmada “Bugün Fatih Belediyesine ait bu kültür merkezinde sevgili peygamberimizin mübarek torunlarından kıymetli ilim ve gönül adamı merhum seyid şeyh Muhammed Kazım Aydın efendi hakkında böyle güzel bir paneli tertiplediklerinden dolayı herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca başta merhumun kıymetli mahbupları seyid şeyh Muhiddin efendi ve seyid şeyh Abdulmünis olmak üzere Siirt Vakfı Başkanı Zeki Akyüzlü beye emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum. Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zaidir demişler. İyi kimselerden ve iyiliklerden bahsedilmelidir ki iyiler ve iyilikler çoğalsın” dedi.

Kendisinin 44 senedir İslam Yüksek Enstitüsünde, ilahiyat fakültelerinde, fen-edebiyat fakültelerinde hocalık yaptığını belirten Prof. Dr. Ramazan Ayvalı “Bir kardeşiniz olarak acizane ve fakirane sevgili peygamberimizi yavrularımıza, gençlerimize anlatmaya çalışıyorum. Efendimizin numune ahlakını bir benzerini işte burada değerli hocamızdan dinledik.

Peygamberler ne bir dinar ne bir dirhem bırakmışlardır. Altın ve gümüş miras bırakmamışlarıdır. Onlar ancak ilmi miras bırakmışlarıdır. İlmi alan miras-ı peygamberiden büyük bir pay almıştır. İşte muhterem şeyh Muhammed Kazım Efendi böyle bir zattır. Ben de İslami ilimler arasında ' tasavvuf ilminin yeri ve insanların rehbere olan ihtiyacı ' başlıklı alanı Muhammed Kazım Aydın efendi gibi bir zevatın rehberliklerine, irşatlarından bahsetmek istiyorum. Burada şunu belirtmek istiyorum ki on beş asırdır Müslümanlara rehberlik etmiş, onlara doğruları öğretmiş, kendileri de eksiksiz İslami hayatı yaşamış bulunan ulema ve evliya-i kiramın biyografilerini muhtelif kitaplarda geniş anlatılmaktadır. Bu büyük alimler ve veliler kendi asırlarında olduğu gibi zamanlarından sonra da daima sevilen ve sayılan hayatların örnek alınan kimseler olmuşlardır. Şüphesiz ki insanların hayatları öğrenildikçe iyilerin adeti artacak” şeklinde konuştu.

Ayrıca mazilerini, büyüklerini tanıyamayan çocuklar, gençler ve yaşları ilerlemiş insanlar büyüklüklere talip olamayacağını kaydeden Ayvalı “İnsanların çeşitli buhranlara, bunalımlara, ruhi sıkıntılara maruz kaldıkları asrımızda şeyh Muhammed Efendi hazretleri gibi büyük insanların yaşayış tarzları, tavsiye ve nasihatleri, hal ve hareketlerini hem zevkle ibret almaya hem de intibaha ya, uyanmaya sebep olacaktır. Onun için ben bugün çok mutluyum” dedi.

Program diğer katılımcaların yaptığı konuşmalar ile sürdü.
22 Nisan 2013 Pazartesi günü yayınlandı