SGK Çocuklara Sosyal Haklarını Çizgi Filmle Tanıttı

Sosyal Güvenli Kurumu, öğrencilere sosyal haklarını ve 'sosyal güvenlik' kavramını anlatmak için çizgi film gösterimi düzenledi. Sosyal güvence ve sigortalılığın öneminin vurgulandığı 'Güven ve Yarışçı Çocuklar' adlı çizgi filmden sonra öğrencilere protokol tarafından hikaye kitabı hediye edildi.
Fatih Acar Danimarka Sosyal Güvenlik Sosyal Güvenlik Kurumu 


14-20 Mayıs tarihleri arasında kutlanacak olan Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri kapsamında ilköğretim 1-5.sınıf öğrencileri için hazırlatılan 'Güven ve Yarışçı Çocuklar' adlı çizgi film ve hikaye kitabının tanıtımı Kılıçali Paşa İlköğretim Okulu'nda yapıldı. SGK Başkanı Fatih Acar'ın katıldığı program çocukların halk oyunu gösterisiyle başladı. Halk oyunu gösterisinden sonra sosyal güvence ve sigortalılığın öneminin vurgulandığı 'Güven ve Yarışçı Çocuklar' adlı çizgi filmi çocuklar ilgiyle izledi. Filmden sonra çocuklara sorular soran Acar, ' Türkiye açısından Sosyal Güvenliğin ilköğretimde okuyan çocuklarımıza anlatılması bakımından, sosyal güvenlik bilincinin yerleşmesi açısından tarihi bir gün yaşadığımızı söyleyebilirim. Sosyal Güvenlik Kurumu, çocuklarımız hiç unutmasın Türkiye'de en önemli kurumlarımızın başında geliyor. Nüfusumuzun tamamına 74 milyona hizmet veren bir kurum ' dedi. Sosyal Güvenlik reformunun 2008 yılında hayata geçirildiğini hatırlatan Acar, bu reformla birlikte SGK'nun öneminin bir kez daha artmış olduğunu ifade etti. Acar, 14-20 Mayıs Sosyal Güvenlik Haftası etkinlikleri çerçevesinde 1.5 milyon öğrenciye 'Güven ve Yarışçı Çocuklar' adlı kitabı ve tanıtım cdsini göstererek, sosyal güvenlik bilincini yerleştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi. 81 il müdürlüğünün bu anlamda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Acar, ' 81 il müdürlüğümüz bu anlamda çalışmalarını sürdürecek. Bu kitapçığımızın yanında her ilde 100 okulda yine bu şekilde öğrencilerimize derslerimizi vermiş olacağız. Buradaki amacımız geleceğin Türkiye'sini inşa etmek, daha sağlıklı, ayakları yere basan bir Türkiye'yi pırıl pırıl bu gençlerimizle oluşturabilmek, bu gençlerimizi geleceğe güvenle bakabilecekleri bir ortama kavuşturmak. Bugünü bir milat olarak değerlendiriyorum ' şeklinde konuştu.

Acar, çocuklara film hakkındaki görüşlerini sorarak, öğrencilerin 'sosyal güvenlik' kavramını anlayıp anlamadıklarını test etti. Nilay isminde bir öğrenci, sosyal güvenlik kurumu için, ' Sağlığımız ve güvencemiz için bir kurum ' cevabını verirken, Sıla isminde bir öğrencinin ' Eşyamıza bir zarar geldiğinde sosyal güvenlikler yardım eder ' cevabı salonda gülüşmelere sebep oldu. Acar, öğrencilerden kayıt dışı çalışan tanıdıkları olduğunda bunu kendilerine bildirmelerini isteyerek, ' Benim annem, babam şu işyerinde çalışıyor ama kayıtlı değil, primleri yatırılmıyor. Bunu size ihbar ediyorum, şikayet ediyorum demeniz lazım ' dedi. Acar'ın ' Hangi numarayı aramanız gerekiyor ' sorusuna bir öğrenci ' 155 ' şeklinde cevap verirken, başka bir öğrenci 170'i aramaları gerektiğini söyledi. Bir öğrencinin, ' Çocukların güvencesi ulusal kalkınmayı etkiler mi? ' sorusuna Acar, ' Çocuklarımız ulusal kalkınmadan bahsedecek kadar ileri düzeye gelmişler. Tebrik ederim seni. Annen- baban ne iş yapıyor? ' sorusuna ' Babam Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çalışıyor ' demesi herkesi güldürdü. Acar soruya yanıt olarak, ' Tabi ki ulusal kalkınmamızı etkiler. İyi bir sosyal güvenlik hakları söz konusuysa ülkede, bu ulusal kalkınmamızla yakından ilgilidir. Kalkınmışlık göstergemizi olumlu anlamda belirleyen bir parametredir. Dünyanın birçok ülkesinden daha fazla kendi vatandaşlarımıza sağlık imkanları sunabiliyoruz şu an. 2 hafta önce Danimarka'ya gittim. Oradaki Türk vatandaşlarla bir araya geldim. Dediler ki biz 2 aydır MR filmi çektiremedik. Bugün Türkiye'de hastalanıp MR filmi çektirmeniz gerekirse hemen aynı gün çektirebiliyorsunuz. Ülkelerin kalkınmışlık göstergeleri içerisinde sosyal güvenlik haklarının yeri ve önemi son derece büyüktür ' karşılığını verdi.

Programın sonunda salondaki öğrencilere hazırlatılan çizgi film cdsi ve hikaye kitabı dağıtımı yapıldı. Acar, çocuklarla beraber fotoğraf çektirdi.
11 Mayıs 2012 Cuma günü yayınlandı