Hırsızların Yeni Gözdesi Malaklı Köpekleri

Anadolu ' nun en iri köpek ırkı olan ve bu nedenle ' Anadolu Aslanı ' olarak adlandırılan Aksaray Malaklı köpekleri, son yıllarda hızla artan şöhretinden dolayı fiyatı da artınca hırsızların 1 numaralı hedefi oldu. 7 bin 500 TL ' den 50 bin TL ' ye kadar satışa sunulan malaklı köpeklerinden son 10 günde 20 adet çalındı.
Köpek Anadolu Aslanı Mesut Sarıkaya 


Aksaray Malaklısı Irkları Geliştirme Derneği (AKMİD) Başkanı Muammer Tıpırdamaz, Malaklı Köpekleri ' nin Türkiye ve uluslararası tanıtımından sonra ciddi bir rağbet gördüğünü belirterek, son zamanlar da hırsızlarında gözdesi olduğunu söyledi. Başkan Tıpırdamaz, “Aksaray ' da son 7-8 senedir Aksaray Malaklıları Türkiye ' de ve uluslararası değerlerini kazanınca köpek hırsızlığı anormal şekilde arttı. 10 gün içinde de 8 ayrı yerden 20 ' ye yakın malaklı köpeği çalındı. Eskiden bu köpekler bin, bin 500 lira ediyordu. En fazla 2 bin lira eder ve 2-3 koyuna alınabiliyordu. Ancak şimdi bir Aksaray Malaklısı almak isterseniz en kötü ihtimalle 15 koyundan, yani 7 bin 500 TL ' den aşağıya alamıyorsunuz. Bu fiyata da iyi bir Malaklı Köpeği alamazsınız. 20-25 bin lira gibi bir ücrete iyi bir Aksaray Malaklısı alınabilir. Aksaray Malaklı Köpekleri davarda sürü koruma köpeğidir, mandıra, ev ve fabrikalarda da bekçi köpeğidir. Sürü de davarı korur, bekçiliğinde de ev ve bulunduğu yeri korur” dedi.

' ARTIK HIRSIZLARIN GÖZDESİ '

Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk ise, en son 25 civarında hırsızlık olayının yaşandığını belirterek, “Küçükbaş hayvancılığın en önemli enstrümanlarından bir tanesi de köpek. Tabi biz Malaklı Köpeklerimizi de yoğun olarak çoban köpeği olarak kullanıyoruz. Tabi Aksaray ' ın tanıtımında da Malaklı çok önde. Sivas ' ın Kangal köpeği ile tanınması gibi Aksaray ' da Aksaray Malaklı Köpeği ile ülkemizde ve uluslararası düzeyde tanıtılıyor. Tabi Malaklı Köpeği ' ni ön plana çıkarttığın zaman fiyatları da aşırı derecede yükseldi. Artık hırsızların gözdesi olmaya başladı. İlimizde bu yönde 20-25 civarında hırsızlık vakası yaşandı. Tabi emniyet güçlerimiz ve diğer kolluk kuvvetlerimiz bu konuda çalışmalar yapıyor ama Malaklı Köpeği ' ne karşı vatandaşın ilgisi olduğu kadar hırsızların da ilgisi var. Köpek sahiplerine hayvanlarına sahip çıkmalarını tavsiye ediyoruz. Biz bu köpeği bekçi köpeği olarak kullanıyoruz ama çoban köpeği olarak da yoğun olarak kullanıyoruz. Kurtlara karşı cesur, yürekli, iri gövdesi ve sesiyle çok ciddi anlamda bir korku salıyor” şeklinde konuştu.

' HIRSIZLAR ARTIK BAKKALI SOYMUYOR, KÖPEK ÇALIYOR '

Malaklı Köpek Yetiştiricisi Mesut Sarıkaya da, 20 Malaklı Köpeği ' nin çalındığını belirterek, “Bu Aksaray Malaklıları günümüzde yeni tanınan köpekler. Eskiden fazla değeri olmayan hayvandı. Ama şu anda piyasa değeri çok yüksek, çünkü nadir olan bir hayvan artık. Her kapıdan bu hayvan çıkmaz. Bu şekilde köpekler para etti. Para ettiği zamanda şimdi hırsızlar gidip de bir bakkalı soymuyor, bu köpekler çok ciddi para eden hayvanlar. O yüzden hırsızların rağbetinde. Bunun önüne de ne emniyet, ne de biz geçemiyoruz. En az 15 - 20 köpeğim çalındı. Hiç birini de bulamadık. Fiyat olarak da burada en kötü Aksaray Malaklısı 20-25 bin TL. Ama bu 40-50 bin TL ' ye kadar yükselebiliyor” dedi.

15 Ekim 2014 Çarşamba günü yayınlandı