Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Ilgaz Dağı tünelle aşılacak

20 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı Özkan Beyer - Kastamonu ile Çankırı arasında yapımı devam eden Ilgaz Tüneli'nde 8 ayda bin 320 metre kazı yapıldı.

Kış aylarında sık sık trafik kazalarının meydana geldiği Ilgaz Dağı'nda başlatılan ve 275 milyon liraya mal olması planlanan, 5 bin 391 metre uzunluğundaki çift yönlü tünelin gelecek yıl kasım ayında tamamlanması hedefleniyor.

Tünelle iki il arasındaki mesafe 5,5 kilometre kısalacak. Yaklaşık 8 ay önce başlanan çalışmalarda, tünelin Çankırı tarafındaki iki girişinde altı yüzer metre, Kastamonu tarafındaki girişlerinde ise altmışar metre olmak üzere, toplam bin 320 metre kazıldı.

Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ilgaz Tüneli'nin tamamlanmasıyla Kastamonu'nun, Anadolu ve özellikle Ankara'ya çok daha rahat, kısa ve konforlu bir yolla bağlanacağını ifade etti.

Çalışmaların kış, kar ve çamur demeden sürdüğünü belirten Bektaş, tünelin bitmesini "hasretle" beklediğini söyledi.

-"Maliyetini 5,5 yılda amorti edecek"-

Ilgaz Tüneli'nin Kastamonu'yu, "dağın arkasında saklı bir yer" olmaktan kurtaracağını vurgulayan Bektaş, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin en önemli kuzey-güney aksı, İnebolu Limanı'nda başlayıp, İçel Limanı'nda sona eriyor. Bu ana noktalar çok önemlidir. Ilgaz Dağı'nın aşılmasıyla, İnebolu Limanı'nda başlayan ana aks, İçel Limanı'na sorunsuz bir şekilde bağlanmış olacak. İçel'e gelen bir yük, Ege'den dolaşmadan bu ana akstan İnebolu limanı'na hatta daha da ileriye Rusya'ya, Kırım'a ulaşacak. Türkiye ve Kastamonu için çok önemli bir iş yapılıyor"

Bektaş, tünelin Çankırı tarafındaki girişlerinde 600'er metre, Kastamonu tarafındaki girişlerinde ise 60'ar metre kazıldığını vurgulayarak, Kastamonu tarafındaki çalışmaların zayıf zeminden ötürü daha yavaş ilerlediğini belirtti.

Tünel'in, 2014 yılında bitirileceğini vurgulayan Bektaş, "Tünel 275 milyon liraya ihale edildi. Çok ciddi bir rakam, inşallah bu rakamın karşılığını da alacağız. Maliyetini 5,5 yıl içerisinde amorti edecek. Tünelin bitmesiyle, Kastamonu'nun en önemli sorunlarından biri çözülmüş olacak" diye konuştu.

-"Ankara ilk hedefimiz"-

Vali Bektaş, Ilgaz Dağı'nda, Ankara'ya yakın bir kayak tesisinin bulunduğuna dikkati çekerek, tünelin tamamlanmasıyla kayak merkezinin Ankara'ya 1,5 saatlik mesafede olacağını kaydetti.

Her mevsim sağlıklı bir ulaşımın sağlanacağını dile getiren Bektaş, "Ankara bizim ilk hedefimiz. Ankara'da 4 milyon nüfus yaşıyor. Kastamonu, 'Ankara'nın sayfiyesi, dinlendiği bir yer olsun' diye bir amacımız var. Ilgaz Dağı aşılmadığından dolayı bir türlü gerçekleştirilemedi. Ankara ve Kastamonu en azından yarım saat daha yaklaşmış olacak. Çok daha yakın ilişkilerin kurulmasına imkan sağlayacak."

Yayıncı: Murat Paksoy


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı