Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Kadına şiddete 'dur' dediler!

9 Mart 2012 Cuma günü yayınlandı Yapımcılığını ve sanat yönetmenliğini Selçuk Kaya'nın yaptığı ve ünlü isimlerin, kadına şiddeti kınamak için usta fotoğraf sanatçısı Yaşar Saraçoğlu'nun objektifinin karşısına geçtiği ''ALO 183 Hayat Kurtarır, Kadına Şiddete Son'' fotoğraf sergisi açıldı.

Pendik'teki Pendorya AVM'de açılan sergiye, Pendik Belediye Başkan Yardımcısı Cevat Yaman, projede yer alan eski haber spikeri Defne Samyeli ile oyuncular Sibel Turnagöl ve Emre Kınay katıldı. Serginin açılışında konuşan proje sponsoru TSKB Gayrimenkul yatırım Ortaklığı A.Ş Yatırımlar Müdürü Aslı Yılmaz, ''Bizler gibi sektöründe öncü ve lider kuruluşların, topluma örnek teşkil edecek bu tür sosyal sorumluluk projelerini desteklemesinin, karanlığın içine yakılan bir ışık olduğunu düşünüyorum'' dedi.

Yılmaz, kadına uygulanan şiddetin sadece Türkiye'nin değil, dünyanın bir sorunu olduğunu belirterek, şunları söyledi: ''Kadınlar öldürülüyorlar. Çok acıklı olmakla birlikte toplumun her kesimi de bu duruma seyirci kalıyor. Ülkemizde de kadına yönelik şiddetin en ağır örnekleri aile içi şiddet vakalarında görülüyor. Eşleri tarafından çocuklarının gözleri önünde dövülen, öldürülen kadınlar aileleri tarafından töreler bahane edilerek cezalandırılan genç kızlar her gün gazetelerin üçüncü sayfalarında karşımıza çıkıyor. Keşke elimizde sihirli bir değnek olsa ve bu olaylara derhal durdurabilsek ama maalesef yok. Bu olayları, bu şiddeti kısa vadede durdurmanın yolu, şiddeti uygulayanlara ağır cezalar vererek caydırıcılığı sağlamak olsa da, bu gerçeği azaltmanın hatta yok etmenin yolu eğitimden geçiyor.''

-''Kadınlarımız şiddete maruz kaldıklarında konuşmuyorlar''-

Eski haber spikeri Defne Samyeli de, proje kapsamında çekilen fotoğraflarda ağızlarını bantladıklarını ancak gözlerinde aynı ifade olduğunu ve bunun sesiz bir çığlık olduğunu belirterek, ''Bu, ülkemizde, toplumun her kesiminden kadınların maruz kaldığı şiddete duyduğumuz tepkidir. Ancak ağzımız bantlı çünkü konuşamıyoruz'' dedi.

Türkiye'de her 4 kadından birinin fiziksel şiddete maruz kaldığını ifade eden Samyeli, şiddetin sadece fiziksel değil, psikolojik, ekonomik ve sosyal boyutunun da olduğunu kaydetti. Samyeli, bu açıdan bakıldığında her kadının şiddete maruz kaldığını söyleyebileceklerini anlatarak, ''Bu konu sıkıntılı bir konu. Artık ne yazık ki 'klişe' bir konu olarak adlandırılıyor. Çünkü bunun karşısında durmayı beceremiyoruz. Sesimizi çıkarmayı beceremiyoruz'' şeklinde konuştu.

Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle başlatılan bu projeyle ağızlarını bantlayarak şiddete maruz kalan kadınların seslerini daha gür çıkarmaları için yardımcı olmayı hedeflediklerini belirten Samyeli, ''Hangi kesimden gelirse gelsin kadınlarımız, şiddete maruz kaldıkları zaman konuşmuyorlar. Çünkü nereye başvuracaklarını bilmiyorlar. Canı yanan her kadının 183'ü tuşlamasını ve buna bir son vermesini istiyoruz. Çünkü şiddet kaderiniz değil'' dedi.

-''ALO 183 hattıyla şiddete uğrayan kadınların yanında olunacaktır''-

Oyuncu Sibel Türnagöl, kadına şiddetin uzun zamandır var olan bir durum olduğunu ifade ederek, kadının çoğu zaman uğradığı şiddeti baskı ve korkudan dolayı söyleyemediklerini kaydetti. ''183 hattıyla şiddete maruz kalan kadınların yanında olunacaktır'' diyen Turnagöl, projenin içinde bunun altını çizmek istediklerini dile getirdi. Oyuncu Emre Kınay da AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin dikkat çekmek açısından çok önemli olduğunu belirterek, ''Aslında şiddet toplumun genel sorunu. Belki bu kampanyalarla farkındalık yaratıp devletin bu konudaki kanunları yeniden düzenlemesi anlamında da bazı kişileri yeniden uyaran bir farkındalık yaratacağı düşüncesindeyim'' dedi.

Projede Ajda Pekkan, Ali Poyrazoğlu, Altan Erkekli, Asuman Dabak, Bennu Yıldırımlar, Beren Saat, Çolpan İlhan, Defne Samyeli, Elif Dağdeviren, Emel Müftüoğlu, Emre Kınay, Esra Erol, Gülcan Arslan, Irmak Ünal, Keremcem, Lale Manço, Manolya Taşer, Mete Horozoğlu, Nazlı Tolga, Nebahat Çehre, Nilgün Belgün, Nurseli İdiz, Özge Uzun Üst, Pelin Batu, Seçkin Özdemir, Serhan Sokulgan, Serra Yılmaz, Sibel Turnagöl ve Şirin Sever yer alıyor. Türkiye'nin 29 ünlü yüzünü bir araya getiren, ''ALO 183 Hayat Kurtarır, Kadına Şiddete Son'' fotoğraf sergisi, Pendorya AVM'de sergilendikten sonra, yıl boyunca tüm Türkiye'de gösterilecek.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı