Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Doğalgaza zam sinyali

11 Mart 2012 Pazar günü yayınlandı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Geçtiğimiz yıl içerisinde 39 milyar metreküp civarında doğalgaz kullanımının hemen hemen yüzde 97,5'ini ithal ettiğimizi düşünürsek çok fazla arama faaliyetleri ile çalışma yapmamız gerektiğini görürüz'' dedi

Yıldız, Bakanlık tarafından Antalya'nın Belek ilçesinde gerçekleştirilen Petrol Arama Üretim Sektörü 1. İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, petrol kanunu tasarısı hazırlandığını anımsattı. Yıldız, toplantıda hem geriye dönük değerlendirmeler yapacaklarını hem de kanun tasarısı hakkında görüş beyan edileceğini belirtti. Türkiye'nin büyüdüğünü, geliştiğini ve ilerlediğini dile getiren Yıldız, ilerlemeyen ve gelişmeyen petrol arama ve üretim faaliyetlerinin mümkün olamayacağına dikkati çekti.

İstihdamıyla, vergileriyle, katma değeri en yüksek olan sektör içinde yer aldıklarını ifade eden Yıldız, toplantıda, petrol ve doğalgaz ailesiyle beraber sektörün geleceğini istişare edeceklerini bildirdi. Toplantıdan çıkacak kararların mutlaka dikkate alınacağını vurgulayan Yıldız, ''Yeter ki doğru şeyleri savunuyor olalım ve doğru şeyleri savundukça da daha çok güçleneceğimizi vurgulamış olalım'' dedi. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının başında bulunduğu toplam 46 şirket olduğunu ve bu şirketlerin binlerce kişiye istihdam sağladığını kaydeden Yıldız, geçen yıl 4,3 milyar liralık vergi oluştuğunu ve bunun da Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi. AK Parti iktidar olmadan önce Türkiye'de 72 milyon varillik üretim yapıldığını şimdi ise üretim yapılan varil sayısının 88-89'a milyona çıktığını belirten Yıldız, bu rakamın 2035 yılında da 150 milyon varil civarında olacağını kaydetti. Yıldız, bu doğrultuda ithalata bağımlığı azaltmaya ve arama faaliyetleriyle birlikte yerli kaynakları artırmaya yönelik çalışmalar içinde olduklarını söyledi. Uluslararası arenada doğalgaz kullanımının gün geçtikçe arttığını belirten Yıldız, 2035'te dünya enerji talebinin yüzde 25'ten daha fazlasını doğalgazın oluşturacağını bildirdi.

Ekonomik alanda büyüme rakamlarına bakıldığında 2050 yılına kadar Çin, Hindistan ve Rusya'nın büyüme kaydedeceğinin öngörüldüğünü ve Türkiye'nin bugün Çin'den sonra büyümede ikinci sırada yer aldığını hatırlatan Yıldız, bu büyümenin petrol ve doğalgaz alanında da zikredilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin 2023'te dünyada ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediğini hatırlatan Yıldız, ''Biz bütün sektörlerimizle beraber buna ulaşabiliriz. Enerji başta olmak üzere onun önünü açacak, büyümenin önünü açabilecek bütün arz faaliyetlerini harekete geçirmemiz lazım'' diye konuştu. Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 29'unun petrolden, yüzde 31'inin de doğalgazdan karşılandığını dile getiren Yıldız, ''Geçtiğimiz yıl içerisinde 39 milyar metreküp civarında doğalgaz kullanımının hemen hemen yüzde 97,5''ini ithal ettiğimizi düşünürsek çok fazla arama faaliyetleri ile çalışma yapmamız gerektiğini görürüz'' dedi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı