Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Davutoğlu BM'de Konuştu

1 Eylül 2012 Cumartesi günü yayınlandı Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''BM kurumlarının Suriye konusunda beklentilerimizin gerisinde hareket ettiğine şahit olmaktan üzüntü duyuyorum'' dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin dönem başkanlığını yürüten Fransa'nın daveti üzerine Suriyeli mültecilerle ilgili BMGK'da düzenlenen uluslararası toplantıya katılan Davutoğlu, Suriye konusunda acilen alınması gereken önlemlerle ilgili öneriler sundu.

Davutoğlu, komşu ülkelere sığınan göçmen sayısının çok hızlı bir şekilde arttığına işaret ederek, ''Vaziyeti ilk elden görmek ve bilgi edinmek için Güvenlik Konseyi tarafından komşu ülkelerdeki göçmen kamplarına bir ziyaret düzenlenmeli'' diye konuştu.

Ahmet Davutoğlu, yerleşim yerlerinin sivil halkın göç etmesine yol açacak şekilde ayrım gözetmeksizin bombalanmasına karşı BMGK tarafından ortak bir hareketin belirlenmesi ve duruş sağlanması gerektiğini söyledi.

-''Gerekli önlemler alınmalı''-

Odak noktasının Suriye sınırlarında yerlerinden edilmiş siviller sorununu çözmeye yönelik olması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, ''Bu adımların atılmasına rağmen Suriyeli sivil halkın güvenlik endişesiyle yerlerinden edilmesinin devam etmesi durumunda uluslararası toplum aracılığıyla gerekli önlemler alınmalı'' dedi.

Suriye ile ilgili daha fazla konuşulacak bir konunun olmadığını ve acilen harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Davutoğlu, Srebrenica, Halep ve Gazze'den örnekler vererek, durumun aciliyetine değindi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Bosna gezisindeki konuşmalarından da alıntı yapan Davutoğlu, Ban'ın, ''Srebrenica'dan ders almalıyız'' sözünü hatırlatarak, Suriye'de yaşanan insanlık dramına bir kez daha dikkati çekti.

Türkiye'ye sığınan Suriyelilerle ilgili bilgi de veren Davutoğlu, Türkiye'nin kapısının mezhep veya ırk ayrımı gözetmeksizin bu ülkeden gelen herkese açık olduğunu vurguladı.

Davutoğlu, sığınmacı sayısının 100 bin sınırına yaklaştığını, sınırın diğer tarafında ise Türkiye'ye giriş yapmak için bekleyen 10 bin civarinda sığınmacının olduğunu belirtti.

''BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve komşu ülkeler tarafından mülteci sorununun çözümü için ortak bir komisyon kurulmalı'' diyen Ahmet Davutoğlu, BMGK tarafından yetkilendirilecek bu komisyonun, aynı zamanda BM'nin Suriye özel temsilcisinin çalışmalarını da kolaylaştırabileceğini kaydetti.

Muhabir: Mücahit Oktay

Yayıncı: Murat Taydaş


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı