Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

TOBB Genel Kurulu

21 Mayıs 2012 Pazartesi günü yayınlandı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, terör sorununun çözümü için Parlamento içinde ve dışında bir uzlaşma komisyonu kurulması gerektiğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da TOBB’un 67. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada demokraside kalite sorununa dikkat çekti. Salondakilere, 'Ben acaba Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştirirsem başıma bir şey gelir mi?’ ve ‘Ben telefonla konuşurken acaba benim telefonlarım dinleniyor mu, dinlenmiyor mu?’ kaygısı yaşayıp yaşamadıklarını soran Kılıçdaroğlu, bu konularda yaşanan kaygının demokraside kalite sorununa işaret ettiğini aktardı.

Türkiye’de 12 Eylül darbe hukukunun aynen yürürlükte olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, bu yasaların değiştirilmesi için AK Parti’ye teklifte bulunduklarını belirtti.

Bu yasalara örnek olarak, toplantı ve gösteri yürüyüşleri ile ilgili yasa, siyasi partiler yasası ve seçim yasasını örnek gösteren Kılıçdaroğlu, “Bize, bunlara gerek yoktur, denildi. Eğer siz, darbe hukukunu değiştirmek istemiyorsanız, darbe hukukundan yararlanıyorsanız, darbecilerin ortağısınız. Bunun başka izahı yok.” ifadesini kullandı. Terör konusuna değinen Kılıçdaroğlu, şunlarıs öyledi: “Meclis’te hükümet programı okunurken terörle ilgili bir cümle bahsedilmedi. Eğer bugün ülkede terör bitmiyorsa, bunun tek sorumlusu siyaset kurumudur. Çözüm üretilecekse, terör sorunu bitecekse bu toplumsal uzlaşma ile olur. Sayın Başbakan, toplumsal uzlaşma ne demek? diyor. Keşke burada olsaydı da, toplumsal uzlaşmanın ne olduğunu o da dinleseydi. Anayasayı değiştiriyoruz, bir uzlaşma komisyonu kurduk. Her partiden eşit milletvekili verdik. Bir toplumsal uzlaşmayla, çağdaş, özgürlükçü anayasa yapmak için bir araya geldik. Sivil toplum örgütlerinden, dağdaki çobandan görüş alıyoruz. Mardin'den, Diyarbakır'dan, Tekirdağ'dan, Rize'den de… İstiyoruz ki, bir vatandaşımız eline Anayasa kitapçığını aldığında 'bu benim Anayasamdır' diyebilsin. Toplumsal uzlaşma budur.” Aynı şekilde terör konusunda da Parlamento’da her siyasi partiden seçilmiş akil adamlardan oluşacak bir uzlaşma komisyonu kurulabileceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, Meclis dışında da ikinci bir komisyon kurulması gerektiğini kaydetti.

Kılıçdaroğlu, “Parlamento dışındaki ikinci komisyon yine siyasi parti, akil adamlardan oluşan, kanaat önderlerinden oluşan, üniversite hocalarından oluşan… Ortak herkesle her ortamda görüşme yapabilirler. Yurt dışında görüşebilirler, yurt içinde de görüşebilirler. Biz terörle müzakereyi savunan bir parti değiliz. Terörle müzakere eden toplumsal uzlaşının ne olduğunu bilemez. Biz kendi ülkemizde analar ağlamasın diyorsak, bizim bulduğumuz yol ile analar ağlamaz. Herkes, her siyasal parti elini taşın altına koyacak. Ben bunu çözerim diyecek. Masadan da kalkmıyor ya, o sorunu çözmek için masaya oturacak. İşte toplumsal uzlaşı budur." şeklinde konuştu.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı