Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Müslüman Kardeşler'e tepki

3 Nisan 2012 Salı günü yayınlandı Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine iki aydan az bir süre kala Müslüman Kardeşlerin verdiği sözün aksine cumhurbaşkanlığı için aday göstermesi ülkede siyasi tansiyonu iyice yükseltti.

Pek çok siyasi örgüt ve seçimlerin iddialı isimleri hareketi ‘halkı kandırmakla’ suçluyor. Müslüman Kardeşler ise ordunun izlediği uzlaşmaz tavrını gerekçe göstererek karar değişikliğini savunuyor. Hareketin teorisyeni ve en önemli finansörü olarak görülen Başkan Yardımcısı Hayrat Şatır’ın aday gösterilmesinin hareket içinde de bazı huzursuzluklara sebebiyet verdiği belirtiliyor.

Ancak Şatır’ın aday gösterilmesi ile hareket içinde yaşanması muhtemel asıl parçalanmanın engellenmeye çalışıldığı öne sürülüyor. Büyük bir sürpriz yaparak siyaset arenasına Müslüman Kardeşlerden sonra en güçlü ikinci siyasi örgüt olarak giren Selefilerin adayı Hazım Salah Ebu İsmail ise annesi ve kız kardeşinin Amerikan vatandaşı olmadığını ispatlamak için büyük bir çaba gösteriyor.

Mısır yasalarına göre ebeveynleri ya da eşi başka bir ülke vatandaşı olanlar cumhurbaşkanlığı için aday olamıyor. Mısır’ın en genç cumhurbaşkanlığı adaylarından olan Ebu İsmail’in tüm Selefi gruplar tarafından desteğini sağlayıp sağlayamayacağı da henüz kesinlik kazanmış değil. En büyük Selefi partisi Nur, adaylarının kim olacağını henüz belirlemediklerini duyurdu. Nur’un Ebu İsmail ve Müslüman Kardeşlerin adayı Şatır arasından birini tercih edeceği tahmin ediliyor.

Sessiz sedasız yarışa girdiğini duyuran Mübarek döneminin esrarengiz kişiliği Ömer Süleyman’a ise en güçlü destek Tora Hapishanesi’nden geldi. Cemal ve Ala Mübarek kardeşler, özgür olmaları durumunda seçimlerde aday olmayacaklarını, ancak Süleyman’ı destekleyeceklerini belirtti.

Müslüman Kardeşlerin aday göstermesinden önce kamuoyu araştırması yapan Ahram Politik ve Stratejik Araştırmalar Merkezi, Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa’ya desteğin yüzde 30’un üzerinde olduğunu öne sürdü. Araştırmaya göre Ebu İsmail ise ikinci sırada.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı