Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Fatih Projesi'ne yolsuzluk tepkisi

18 Nisan 2012 Çarşamba günü yayınlandı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik, “Sen 12 Eylül’ün, 28 Şubat’ın kuvözde yetiştirdiği bir adamsın.” ifadelerini kullandı.

Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, “Yeni bir fobi oluştu Recep Tayyip Erdoğan’da; Kemal Kılıçdaroğlu fobisi. Ben muhalefet partisi lideriyim. Normal olarak bir iktidarın yaptığı yolsuzlukları, ahlaksızlıkları, hırsızlıkları anlatmak zorundayım. Görevim bu zaten. Peki, Recep Tayyip Erdoğan’ın görevi ne? Muhalefet partisine, muhalefet etmek. Sabah kalkıyor Kılıçdaroğlu, akşam yatıyor Kılıçdaroğlu. Kendisini padişah zannediyor ya, rüya görüyor yine Kılıçdaroğlu, sabah hafakanlar basıyor, ne oldu diye. Recep Tayyip Erdoğan, Kemal Kılıçdaroğlu’nu sen yattığın her saniye rüyanda göreceksin. Bu fobinin tedavisi yok.” dedi.

Parti Meclisi toplantısının olduğu gün 28 Şubat ile ilgili göz altıların başladığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti: “Bir gazeteci bu konudaki düşüncemi sordu. Söylediğim cevabı okuyorum. ‘Eğer bir yerde hukuksuzluk yoksa baskı yoksa insan haklarının gerektirdiği şekilde herkesin yargılanmasına ses çıkarmayız. Adil olmak koşuluyla, herkes savunmasını yapabilir.’ Yani demokrasi varsa, hukukun üstünlüğü varsa, yargı bağımsızsa bu ülkede kim ne suç işlediyse, hakkında fezleke düzenlendiyse, gidecek yargıda hesabını verecektir. Söylediğim budur. Ama ben bunu 10 gün önce de 20 gün önce de 200 gün önce de söylüyorum. Bu ülkede hukukun üstünlüğüne inanacağız, yargı gerçekten adaletli davranacak. Arkasından şunu söylüyorum, ‘bugünkü Türkiye’de ben adaletin olmadığına inanıyorum, adalet yok. Kişi savunma hakkını kulandı diye hapse mahkûm oldu bizim ülkemizde’… ‘Adaleti intikam duygusu ile arayamazsınız’ diyorum. Yine söylüyorum, adaleti intikam duygusu ile kimse arayamaz, aramamalıdır. Böyle bir arayış içine girenlerin de adalet duygusu yoktur. Her yerde söylüyorum. Ve devam ediyorum, ‘adalet yüce bir kavramdır. Verilen kararın toplum vicdanında kabul edilmesi gerekir. Eğer bir karar toplum vicdanında kabul edilmiyorsa o adalet değildir. Adaletin olmadığı yerde sağlıklı çalışan bir yargı da olmaz.’ Yine devam ediyorum: ‘sıkıyönetim mahkemeleri 12 Eylül dönemi ve o dönemin otoriter rejiminin yargı ayağıdır. Özel yetkili mahkemeler de bugün AKP hükümetinin yargı ayağıdır. Şimdi bu sözlerimde ne eksiklik, yanlışlık var? Bu söylediklerimden gazeteciler, ‘adaleti intikam duygusu ile arayamazsınız’ı çıkarmışlar. Bu cümlede ne eksik var. Bunun kullanarak CHP ve beni eleştiriyorlar. Senin CHP Genel Başkanı’na demokrasi dersi vermen haddin değildir."

“KİMSE KUSURA BAKMASIN, ADALETE GÜVENMİYORUM”
Özel mahkemelerin olduğu bir yerde bağımsız yargının olmayacağını, bu mahkemelerin siyasi otoriteden talimat aldığını savunan Kılıçdaroğlu, “Kimse kusura bakmasın. Adalete güvenmiyorum. Bağımsız ve tarafsız yargının olmadığı yerde adalete güvenmiyorum. AKP’ye yakın bir araştırma kurumu var. Vatandaşlara soruyor. ‘Türkiye’de bir suçtan tutuklanıp cezaevine konsanız, adil yargılanacağınızı düşünüyor musunuz?’ Vatandaşın yüzde 66,7’si, 'hayır' diyor. Şimdi, 'bu ülkede adalet var' diyorlar. Hangi adaletten söz ediyorsunuz. 28 Şubat dönemi elbette ki yargılanmalı, biz yargılanmasın demiyoruz. İntikam duygusu ile yola çıkarsanız olmaz. O yargılama, yargılama değildir. Menderes ve arkadaşları asıldı. Mahkeme var mıydı, hâkimi var mıydı, kararı var mıydı? Vardı. Toplum kabul ediyor mu? Hayır. Deniz Gezmiş ve arkadaşları yargılandı mı? Erdal Eren, küçük çocuk. Yaşını büyüttüler idam etmek için. Mahkeme var mıydı? Vardı. Hakimler var mıydı? Vardı. Toplum vicdanı kabul ediyor mu? Özel yetkili mahkemelerde böyle. Kişi belgeler sahte diyor. Sahte belge sayısı bin 500’ün üstünde. Hâkim, hayır göndermem diyor. Niçin, ben seni mahkûm edeceğim. Biz buna yargı diyoruz.” şeklinde konuştu.

“28 ŞUBAT OPERASYONU YAPILIYOR, HSYK 1. BAŞKANI OPERASYONUN TÜM AYRINTILARI İLE İLGİLİ BİLGİ VERİYOR”
Siyasi otoritenin emrine giren yargıçlardan hayır gelmeyeceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, “Düşünün, 28 Şubat operasyonu yapılıyor. HSYK 1. Başkanı operasyonun tüm ayrıntıları ile ilgili bilgi veriyor. Nereden öğrendin sen bunu. Daha dur, yeni başladı.

Nereden öğrendim. HSYK da yargıyı denetlemekle görevli bir kurum… İflas etmiş, iktidarın eline geçmiş bir yargı sistemi var. Bu yargı adalet dağıtmaz.” diye konuştu.

“12 EYLÜL’ÜN, 28 ŞUBAT’IN KUVÖZDE YETİŞTİRDİĞİ BİR ADAMSIN”
Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan’a yönelik, “28 Şubat’ta seni kuvözde hazırladılar. El bebek gül bebek hazırladılar. Önce istifa ettirdiler. Sonra 'Erbakan’ı arkadan bıçakla' dediler. Gittin bıçakladın. Sonra 'ABD’ye gideceksin' dediler. 'Yetmedi seni biraz da hapse atalım, mağdur yaratalım' dediler. Gittin hapiste yattın. Buzdolabı, çamaşır makinesi, sana hizmet edecek olan adam… Hepsi oldu. Hangi hapisten bahsediyorsun… Çünkü seni yetiştirdiler, getirdiler. Sen 12 Eylül’ün, 28 Şubat’ın kuvözde yetiştirdiği bir adamsın. Biz bu gerçekleri bilmiyor muyuz? Neden Amerika’ya gittin? Daha Başbakan bile değildin.” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, demokrasilerin askıya alındığı dönemlerde en fazla zulüm görenin CHP olduğunu da savundu .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı