Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

İstanbul'a yeni metro

7 Haziran 2012 Perşembe günü yayınlandı Üsküdar ile Sancaktepe arasını 24 dakikaya indirmesi hedeflenen metro inşaatının temeli Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın da katıldığı törende atıldı.

Metro inşaatının 38 ayda tamamlanması planlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş törende yaptığı konuşmada söz konusu metro hattında ileri teknolojinin kullanılacağını, metronun makinist olmadan da hareket edebileceğini belirtti.

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metro hattının temel atma töreni Çekmeköy Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Törene Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, belediye başkanları, kaymakamlar ve vatandaşlar katıldı.

Törenin açılışında ilçe belediye başkanları tek tek kürsüye çıkarak kısa bir konuşma yaptı. Törende konuşma yapan Ulaştırma Bakan Binali Yıldırım, İstanbul’un geçmişte yaşadığı sorunları anlattı. Ümraniye’nin çamurunu hatırladığını ifade eden Bakan Yıldırım, “Buranın suyunu, kanalizasyonunu düşünürken şimdi tamamen yerin altından geçen metrolar yapılıyor. Hayaldi gerçek oldu. Ana muhalefet partisi lideri ‘İstanbul için düşüncelerimiz var’ diyor. İstanbul için proje lazım. Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın sayılı projelerini birer birer gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki yılın sonunda Marmaray’ın devreye girmesiyle, Kartal-Kadıköy’ün devreye çıkmasıyla metroda 180 kilometre mesafe aşılacak. İstanbul’da 250 kilometre metro yapılacak deseydiniz ‘Siz kafayı mı yediniz?’ diye söylerlerdi. Bu ülkede dağ gibi sorunları dağ gibi çözümlere çeviren bir iktidar var.” şeklinde konuştu.

İstanbul’a yapılacak 7 büyük projeden de söz eden Bakan Yıldırım, söz konusu projelerin toplam maliyetinin 60 kat trilyon olduğunu ifade etti.

Şırnak’a da havalimanı yapılacağını hatırlatan Yıldırım, “Terör örgütü, milletin hizmete kavuşmasını hazmedemiyor. 75 milyonun kardeşliği sizi bu çıkmaz sokakta boğacaktır.” ifadesini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ise “Gelecek kuşaklar bu metro hatlarını kullanırken belki bizi hatırlamayacaklar ama biz insanlık adına verdiğimiz bu hizmetlerden dolayı gurur duyuyoruz. Dünyanın bütün gelişmelerine tanıklık ederek, oradaki gelişmeleri ülkemize taşıyalım istedik. Bugün bütün dünyanın gıpta ile baktığı İstanbul’u ortaya çıkardık.” dedi.

Göreve geldiklerinden bu yana 52 milyar lira yatırım yaptıklarını belirten Topbaş, “Bu yatırımların 24 milyar lirası ulaşım ile ilgili. Gece gündüz demeden bu yatırımları yaptık. Buradaki metro hattı 20 kilometre mesafeyi içeriyor. 16 istasyonlu metronun temelini atıyoruz. Burada yaşayan insanların hayal dahi edemeyeceği bir işi gerçekleştiriyoruz. Kimse buraya metro geleceğini hayal edemezdi. Bu bölgenin trafik sorunu önemli ölçüde azalacak. 25 dakikaya Üsküdar’a inebileceksiniz.” diye konuştu.

Kadıköy-Kartal metro hattında olduğu gibi bu hattata ileri teknolojiyi kullanacaklarını ifada eden Topbaş, bu hattın sisteminin de hiç kullanıcı olmadan, kendiliğinden hareket edebilecek ve kendi başına yolcu alabilecek özelliğe sahip olduğunu anlattı. Konuşmaların ardından sahnede toplanan Bakan Yıldırım ve beraberindekiler metro inşaatının temel atma törenini gerçekleştirdi.

METRO HATTININ 38 AYDA BİTİRİLMESİ HEDEFLENİYOR
Eylül ayında 563 milyon Euro'luk teklifi ile ihaleyi kazanan Doğuş İnşaat ve Turizm AŞ.'ye belediye yetkilileri tarafından geçtiğimiz ay inşaatın yer teslimi yapıldı. Önümüzdeki ay hizmete girmesi planlanan Kadıköy-Kartal Metro Hattı'ndan sonra Anadolu yakasının ikinci raylı sistemi olan hat, 38 ayda tamamlanacak. 22 kilometre uzunluğunda ve 16 istasyonlu 'Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe Metrosu İhalesi' kapsamında, hattın tüm inşaat ve elektromekanik işleri tek elden ve hızlı bir şekilde yürütülecek. Depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre bağlantı tünellerinin de yer alacağı metro tamamlandıktan sonra Üsküdar-Sancaktepe arasında seyahat 24 dakikaya inecek. Saatte 55 bin yolcu taşınması planlanan hattın hizmete girmesiyle, Sancaktepe'den yolculuk süreleri Üsküdar'a 24, Kartal'a 59, Yenikapı'ya 36, Taksim'e 44, Hacıosman'a 68, Atatürk Havalimanı'na 68 ve Olimpiyat Stadı'na 78 dakika olacak .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı