Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Madonna geliyor

21 Şubat 2012 Salı günü yayınlandı Kıspet ustası Murat Boncuk, dünyaca ünlü sanatçı Madonna'nın klibinde giymesi için bir kispet tasarlayacak.

Türkiye'de kıspet ustalığının son isimlerinden olan Turgutlulu Murat Boncuk, geçen günlerde Türkiye'ye gelen dünyanın en iyi modacıları arasında yer alan Jean Paul Gaultier ile bir araya geldi. Madonna'nın da modacısı olan Jean Paul Gaultier, Türkiye'de yağlı güreşte kullanılan kıspeti inceledi. Kıspeti görünce hayranlığını gizleyemeyen yılların tasarımcısı, kıspet ustası Murat Boncuk'tan konu hakkında bilgi aldı. Madonna'ya bir klibinde kıspet giydirmeyi planlayan tasarımcı, Murat Boncuk ile görüşerekkıspet tasarımına başlamasını istedi. Dünyaca ünlü sanatçı Madonna'nın ölçülerinde bir kıspet görünümlü deri pantolon tasarlayacak olan Boncuk'un, ayrıca kıspetin üzerine Osmanlı desenlerini kullanacağı öğrenildi.

Kıspet ustalığının Türkiye'deki son temsilcilerinden biri olan ve 9 yaşından beri kıspet diken Murat Boncuk, şöyle konuştu: 'Gökten zembille mi indin ' cümlesindeki zembil, pehlivanların kispetlerini muhafaza etmeleri için saz bitkisinden yapılan bir çantadır, bu kadar değerli olduğu için bu özdeyiş kullanılır, ne yazık ki bu çanta sadece Çanakkale'nin bir köyünde yaşayan yaşlı bir kadın tarafından yapılıyordu. Mesleği bırakınca zembil ustalığı günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler içinde yer almışoldu. '

ONUR VERİCİ BİR GELİŞME

Kıspet ustalığının kaderinin de zembile benzemesini istemediğini anlatan Boncuk, şunları söyledi: 'Kıspet ustalığı Kültür Bakanlığı ya da yerel idareciler tarafından desteklenmediği takdirde unutulup gidecek. Bende bu mesleğin yok olmaması için elimden geleni yapacağım Madonna'ya kıspet dikecek olmam benim, ülkem ve kültürümüzün yaşatılması adına onur verici bir gelişmedir. ' Murat Boncuk'un Haziran ayı içerisinde Türkiye'ye konser için gelmesi beklenen Madonna'ya kıspeti vereceği bildirildi. Bu güne kadar binlerce kıspet yapan Murat Boncuk, bir çok pehlivanın yanı sıra Cumhurbaşkanları, Başbakanlar, ünlü sanatçılara da kıspetler yaptığını söyledi. Kıspet ustası Boncuk'un minyatür kısmetleri ise ülkede büyük ilgi gördü. Kıspetin ve yağlı güreşin dünyada daha çok tanınmasını sağlamak amacıyla, kıspeti değişik sanat sektörlerin de kullanmaya başlayan Murat Boncuk'un sinemafilmleri, tiyatro oyunları ve savaş kostümleri, Osmanlı binicilik malzemelerini de tasarladığı bildirildi. Şu günlerde ünlü modacı Cemil İpekçi ile birlikte çalışan Boncuk'un İpekçi ile kıspetin tanıtımı adına bir jean-kispet projesi içerisinde de oldukları öğrenildi.


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı