Beyaz Gazete Ana Sayfa
Genişlet Işıklar
Bu Haber Diğer Kanallarda Nasıl Sunuldu

Robotik tedavi mucizesi

29 Aralık 2012 Cumartesi günü yayınlandı Adana’da, 14 yıldır tekerlekli sandalyeye mahkum bir kadın, ‘robotik yürüme tedavisi’ ile bacaklarını hareket ettirmeyi başardı.

1998 yılında trafik kazası sonucu yürüme yeteneğini tamamen kaybeden Lütfiye Bahçıvan (30), özel bir tıp merkezinde, robotik yürüme cihazı yardımıyla gördüğü tedavinin ardından, bacaklarını hareket ettirmeyi başardı.

Bahçıvan, umutsuz olarak başladığı tedavide önemli ilerlemeler sağladığını belirterek, “Şu anda ayaklarımı kontrol etmeye başladım. Yeniden yürümeyi dünyalara değişmem. Bir tarafta dünya diğer tarafta şimdiki gibi sağlığına kavuşma durumu mu koysalar, yeniden yürümeyi seçerim. Ayaklarınızı kontrol etmek, onları hissetmek süper şeyler, anlatılamaz” dedi

Tedaviden önceki durumuyla, şimdiki durumu arasında ‘dağlar’ kadar fark olduğunu ifade eden Bahçıvan, “Buraya geldiğimde sol ayağımda hiçbir şekilde hareket yokken şimdi sol ayağımı adım attırdım. Ben hiçbir şey yapamadığımı düşünürken, imkansızı başardım. Ayaklarımda içe doğru eğiklik vardı onlar düzeldi. Bunları 3 aylık tedavi sürecinde yaşadık. 14 yıldır yürüyemeyen birinin 3 ayda ayaklarını hareket ettirmesi çok önemli ve güzel” diye konuştu.

Bahçıvan’ın tedavisini gerçekleştiren Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Arif Akgül, engelliler için robotik yürüme tedavisinin umut ışığı olduğunu söyledi.

Gazetecilere tedavi yöntemi hakkında bilgiler veren Akgül, robotik yürüme cihazının 1995 yılında ilk prototipinin üretildiğini, 2002 yılında ABD'de FDA onayı aldığını, o zamandan bu yana Avrupa'da kullanıldığını anlattı. Türkiye'de ise cihazın 3-4 yıldır, bölgede de son 6 aydır kullanıldığını kaydeden Akgül, “Nörolojik rahatsızlıklar, beyin kanaması, felç inme sonucu sakat kalanlar, trafik kazası ve yüksekten düşme sonucu omurilik hasarı gelişen hastalar, spastik özürlü dediğimiz çocuklar, parkinson ve MS hastaları gibi değişik alt gruplarda kullanabiliyoruz. Burada amacımız hastanın kaybettiği yürüme yeteneğini, yeniden kazandırabilmek. Tabii bunun için omurilikteki hasarın derecesi önemli. Onun için hastaları seçerek alıyoruz, her gelen hastaya 'sizi yürüteceğiz' diyemeyiz. Omurilikteki hasarın tam olmaması gerekiyor. Bir miktarda olsa bacaklarda, duyusal ve motor güç olması gerekiyor. Onun için hasta gruplarını belirliyoruz, her hastayı alamıyoruz. Belirlediğimiz hastalarda da belli oranda da başarı sağlıyoruz” dedi.

“ROBOTİK MOTORLAR İLE VÜCUDA UYARI GÖNDERİLİYOR” Akgül, robotik sistemdeki hastanın diz ve kalça çevresine robotik motorları yerleştirip, vücuda bir uyarı verdiklerini söyleyerek, “Ayrıca görsel uyarı ve yürüme bandı kullanılıyor. Hastanın kaybetmiş olduğu yürüme yeteneğiyle ilgili bir takım beyin ve omurilikte yeni yollar oluşturuluyor” diye konuştu

Yürüme yeteneğinin geri kazanılmasının uzun bir süreç aldığına dikkati çeken Akgül, buna karşın klasik fizik tedavi yöntemlerine göre, dünyada kullanılan kanıtlanmış daha iyi bir sistem olduğunu söyledi.

Akgül, Bahçıvan'ın, bir süre farklı rehabilitasyon merkezlerinde tedavi olduktan sonra eylül ayında kendilerine geldiğini anlattı. Tedaviye başlandığında Bahçıvan'ın sağ bacağında çok az his ve hareket varken, sol bacakta istemli his ve hareket hiç olmadığını belirten Akgül, şunları söyledi: “Son kontrollerimizde sağ bacakta hareketin arttığını, sol bacakta hareketin başladığını ve sertliğin azaldığını tespit ettik. Başlangıçta ayakları hep içe dönük duruyorken tedavi ile her iki ayağı da adım atarken düz tutabiliyor. Hasta tedavinin başlangıcında hiç yürüyemezken bu tedavinin sonucunda yardımla yürüyebiliyor.” Tedavinin devam edeceğini belirten Akgül, ''Rehabilitasyonun amacı hastanın kaybettiği yeteneklerini düzeltebilmek. Tam yürüteceğiz diye hiç kimsenin iddiası olamaz. Hiç yürüyemezken tekerlekli sandalyeden kaldırıp, günlük yaşamında daha bağımsız hale getirmek istiyoruz'' diye konuştu

Akgül, hedeflerinin bölgedeki bu alandaki açığı kapatıp, hastaların daha iyi hizmet almalarını sağlamak olduğunu, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, İçel, Şanlıurfa'dan yoğun talep geldiğini sözlerine ekledi .


HABERDAR OLMAK İÇİN MAİL BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN
Copyright BeyazGazete.Com ' Tüm Hakları Saklıdır. Web sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları haber kaynaklarına aittir. Kaynakları beraberinde belirtilmiştir. Haberleri kopyalamayınız. Norm Yazılım
Ajanslar
yukarı